Преминаване към съдържанието

Колагенът отблизо: какво (не) знаем за него

09 Sep, 2021 48

Тоалетката с бялата козметика на почти всяка жена съдържа продукти, които имат съставката колаген. Свикнали сме да го приемаме за по-стегната и свежа кожа или за проблеми със ставите, храносмилането, но знаете ли защо? "Колагенно" осъзнати ли сте?

Едва ли сте си задавали този въпрос. Но след 25-та си година всеки от нас трябва да се замисли:

  • на какво дължи здравината и гъвкавостта на ставите си;
  • защо кожата има нужда от подкрепа, за да остане свежа по-дълго;
  • как колагенът помага за превенция на хронични заболявания?

Затова въпросите „Какво е колаген?“ и „Какъв колаген да пия?“ би трябвало да се сред първите, чиито отговор търсите, веднага щом усетите, че времето не ви е само приятел.

Колагенът на младостта

 

колаген

Колагенът е главен компонент на хрущялите, сухожилията и ставните връзки и основен белтъчен компонент на

костите и зъбите. Заедно с мекия кератин, той осигурява здравина и еластичност на кожата. На 20-25-годишна възраст човешкото тяло постепенно започва да губи колаген, с около 1% на година, а след менопаузата при жените този процент бързо се засилва. На 60 години производството на колаген при всички е намаляло на половина.

Огледайте се! Първите признаци за загубата на колаген са сухота, безжизненост, увисване и фини линии.

Имате ли болки в ставите? Ставите, храносмилателната ни система също имат нужда от поддържане на производството на колаген чрез балансирано хранене и с прием на добавки, при нужда, за да продължат да ни служат вярно и безпроблемно.

Изберете своя колаген според нуждите си

Има 20 вида колаген, но тип 1,2 и 3 са най-важните за човешкото здраве.

Колагенът тип I е основният структурен компонент на кожата, сухожилията, костите и органите. Той се препоръчва за подобряване състоянието на косата, кожата и ноктите. Като казахме, добре е да помислите за това след 25-тия си рожден ден.

Тип II е колагеновата форма, присъстваща в хрущяла. Среща се в естествена матрица с гликозаминаогликани (GAGs) и осигурява якост и еластичност (дори разтегливост) на тъканта. Той е важен за активните хора, за спортуващите, а добре знаем, че без движение лесно ще паднем жертва на куп здравословни проблеми.

Тип III се намира там, където може да се намери и колаген тип I - в мускулите, в костния мозък, в кръвоносните съдове. Колаген тип I и тип III заедно съставляват повече от 90% от общия колаген в тялото. Затова е важно да приемаме храни и хранителни добавки, богати на тези два типа колаген, за да останем здрави, силни и активни.

хидролизиран колаген

Колагенът на масата ни

Разнообразното хранене ни предлага много възможности да приемаме част от дневната ни доза от ценния протеин, която е 10 000 мг. на ден.  Освен чрез храни, които стимулират образуването му,  може да включваме хранителни добавки или форми на колагена в готвенето си. Желатинът е една от най-достъпните форми на колагена в кулинарията. Той е полезен и се използва за много домашно приготвени лакомства.  

Пили ли сте „Кафеген“? Хидролизираният колаген е полезна и приятна добавка към сутрешното кафе или чай и подпомага функционирането на ставите и храносмилателната система.

През каквато и форма или при каквито и да обстоятелства да откриете, че вие и колагенът сте заедно във всичко, погрижете се да го има. С разнообразно хранене и с малко помощ отвън той ще ви помага да надбягате времето и да останете по-дълго млади и здрави.

1
Free Gift