Преминаване към съдържанието

Колагенът поддържа костите здрави по-дълго

16 Nov, 2021 236

Безспорна една от най-познатите ползи от приема на хидролизиран колаген е за здравето на костите и за възстановяването от травми, счупвания. Отвъд това стандартно изречение стои един важен факт – колагенът представлява 30% от протеините в тялото ни, изгражда костите. Затова е нужно да подкрепяме неговото производство от организма ни, за да запазим подвижността си. След 25-а си година естествено го губим, а в напредването на възрастта сме все по-уязвими както при травми, така и в следствие на обездвижване, непълноценна диета, стрес.

Кости=колаген

Костите изграждат скелета на тялото и имат 5 основни функции: за опора, за движение, за защита на органите, като депо на калций. Хрущялът служи като основа за образуване на костта и покрива краищата на им в областта на ставите. Сухожилията свързват мускулите с костта, а връзките свързват костите.

Костите съдържат 30-40% органично вещество, 90% от което е колаген тип I. 100% от сухожилията са изградени от колаген тип I и III. 60% от хрущялите са изградени от колаген тип II.

Колагенът има тройна спирална структура, което го прави много силна молекула. Спомага за поддържането на гъвкавостта, важна за реакцията при стрес и напрежение. Колагенът е важен, защото укрепва и заздравява колагеновия матрикс в хрущяла, сухожилията и така намалява болката, отока и дефицита на движения в засегнатата област. Подпомага и възстановяването и образуването на нова тъкан.

Срещу скованост

Колагенът намалява сковаността на костите и ставите. Болките в коленете са познати на много хора, далеч преди да са в по-напреднала възраст. Остеоартитът засяга способността да извършваме ежедневни движения, затова превенцията и ограничаването на болките изисква и прием на хидролизат.

Луиз Влашос, ортопед от Пенсилвания, казва: „Колагенът поддържа мускулите и сухожилията и може да възстанови износените хрущяли. По този начин се борите с някои от симптомите на остеоартрит без сериозни странични ефекти“. Той допълва, че като страничен ефект приемът на колагенови пептиди може да облекчи и болките в долната част на гърба, тъй като поддържа прешлените в гръбнака.

Срещу загуба на костна маса и на минералната плътност

Жените в периода на мено- и постменопауза са уязвими към заболявания на костите, в резултат от намаляването на минералната плътност и загубата на костна маса. При ниски нива на колаген, те стават чупливи.

Остеопорозата се характеризира с с ниска костна плътност и по-голям риск от счупвания, припомня онлайн изданието healthline.com. Изданието цитира проучване, продължило 12 месеца, сред жени, които са приемали калций и по 5 г колагенов хидролизат на ден. Резултатите са показали, че нивата на протеините, които предизвикват разпада на костната структура, са намалели значително, спрямо доброволките, пили само калций.

Подобни изследвания показват ползи и за пациенти, страдащи от загуба на минерална плътност на костите. Медицинско проучване сред 100 жени показва, че приемът на колагенови пептиди или хидролизиран колаген тип I, за период от 12 месеца, увеличава плътността на минерали като калция, с 7% , и подобрява показанията на костните маркери, свързани с остеопенията и остеопорозата.

Учените смятат, че това подобрение се дължи на познатото анаболно действие на колагена, доказано и при натрупването на мускулна маса. Резултатите са се проявили още след 3-ия месец и са се задължали след края на проучването.

Срещу болки в коленете и в бедрата

Клинично проучване върху ефективността на хидролизирания колаген при болки в костите и ставите при спортуващи и при обикновени хора показва, че ежедневният прием на хранителната добавка за 12 седмици намалява с около 38-39% неразположението. Международният Journal of Arthritis отбелязва и няколко благоприятни странични ефекта: увеличаване на силата на костите, на тяхната плътност. Участниците в изследването отбелязват и по-малко сутрешна скованост, болка при движение, подобрена обща подвижност. В статията се отбелязва, че за хората, страдащи от продължители болки, препоръчителната доза на хидролизата е 10 г на ден, разтворен в напитка сутрин.

Хидролизиран колаген – дългосрочна грижа за костите

Хидролизираният колаген е една от най-достъпните хранителни добавки за поддържане на костното здраве. Той е на прах, няма вкус и мирис, разтваря се в напитки и се използва в кулинарията.

Хидролизатът помага на активно спортуващите, на всички, които държат да останат здрави по-дълго. Той действа положително и при хора с намалена активност. Затова, при спазване на препоръчителната доза, дългосрочно, тази хранителна добавка ще прибави още много дни за вас и семейството ви на разходка, със спортни успехи, в градината, пътешествия, в календара ви.

1
Free Gift