Преминаване към съдържанието

Колагенът, с който тренировката приключва успешно

30 Nov, 2021 128

Чувствате ли се схванати след тренировка? Трудно ли ви е отново да влезете в кондиция? Мускулната треска може да е повече от неприятно, кратко неразположение, затова качественото възстановяване с хидролизиран колаген е задължителна стъпка за всеки, който спортува с режим и се стреми към успехи. Според експертите хранителната добавка подпомага възстановяването на протеиновото съдържание на мускулите чрез увеличаване на мускулния анаболизъм. Аминокиселините в колагена имат противъзпалително действие и бързо „ни връщат в играта“ след разтежение или травма.

Глицин + аргинин = креатин

Хидролизираният колаген съдържа 18 аминокиселини, сред които са глицин и аргинин. Те изграждат креатина – също аминокиселина, която се намира в гръбначните организми и подпомага доставянето на енергия към мускулите и нервите.

Основната функция на креатина е увеличаването на енергийния резерв в мускулите, защото при недостиг, мускулите остават в стресово състояние. Лекарите потвърждават неговата ефективност за отпускането на мускулите и за предотвратяване на мускулни крампи, схващания и треска. Това е достатъчно основание да смятаме, че приемът на хидролизиран колаген подсилва действието на креатина.

Пролинът и глицинът – заедно срещу възпаленията

Възпалението е естествената лечебна реакция на тялото към нараняване или инфекция. Леките разкъсвания и наранявания в ставите и тъканите, причинени при тренировка, предизвикват възстановяване за по-силни мускули и повишена производителност. Но ако прекалим с натоварването, се изисква по-дълъг период на възстановяване. И в двата случая колагенът, който е с високо съдържание на противовъзпалителните аминокиселини - глицин и пролин, ускорява процеса и намалява възпалението; мускулите и ставите заздравеят по-бързо за по-скорошно връщане във фитнес залата.

Ето защо: пролинът и глицинът представляват 50% от аминокиселините в колагена. Глицинът е отговорен за поддържането на мускулите и костите, помага за намаляване на възпалението. Пролинът се намира в хрущяла и съдейства за укрепване на мускулите и съединителната тъкан, за намаляване на болките в ставите. Доказано е, че при хора, които чиито организъм произвежда достатъчно пролин, травмите на ставите и мускулите се срещат по-рядко.

За възстановяване при разтежения или травми

Онлайн изданието explore.mindbodyonline.com обяснява защо колагенът има важна роля във възстановяването на разтегнати или разкъсани мускули. При регенерация на мускулните влакна едновременно с производството на съединителна тъкан, скоростта на синтез на колагена е определяща.

В проучване, измерващо скоростта на производство на колагенов протеин в продължение на три седмици след разкъсване на мускул, е установено, че скоростта на синтеза на основния белтък в клетките му се увеличава постепенно. Синтезът на колаген тип III достига максимум през първата седмица от заздравяването на ранил. Той е свързан с развитието на гъвкавост на съединителната тъкан. Образуването на колаген тип I започва по-късно в лечебния процес и е свързано с увеличаване на силата на новите мускулни влакна и съединителната тъкан.

Затова приемът на хранителна добавка колагенови пептиди в този период е важна предпоставка за успеха на възстановяването.

Колагенът и мускулният анаболизъм

Смути, чай, шейк, основно хранене с коклаген е отлична идея, за да се върне тонуса на мускулите след тренировка. След дълги и усилени упражнения настъпва загуба на протеин в мускулите поради окисляване, възпалителни реакции и мускулни микролезии. Протеиновият синтез намалява, след което веднага се увеличава за продължителен период от време. Благодарение на високото съдържание на амикокиселини в колагена чрез увеличаване на мускулния анаболизъм се възстановява протеиновото съдържание в мускулите.

Колаген след тренировка – лесно, вкусно, полезно

Едно от най-важните предимства на прахообразната хранителна добавка е, че при хидролизата на колагеновия желатин от животински хрущяли и кости (колаген тип I и III) аминокиселинните вериги се скъсяват да по-кратки пептидни съединения в много по-добре усвоима форма за организма. Като резултат 18 аминокиселини, сред които глицин, пролин и хидроксипролин, са в по-висока концентрация. Именно те са отговорни за по-доброто възстановяване на мускулите след тренировки, за по-бързото връщане в залата след травма. Една лъжичка колаген след час пот и труд – вкусно, полезно и лесно, нали!

 
1
Free Gift