Преминаване към съдържанието

Защо колагенът е супер важен за теб, ако спортуваш редовно?

27 Nov, 2018 158

Ако си от онези хора, които спортуват редовно, то най-вероятно знаеш, че не само тренировката има значение. Това как се храниш и какво приемаш след физическо натоварване е също толкова важно, защото помага на мускулите и ставите ти да се възстановят и да бъдат по-здрави. Как го правиш?  Като включваш колаген в ежедневното си меню...

Защо колаген?

Колагенът е най-богатия протеин в човешкото тяло и е основен градивен елемент на кости, стави и съединителна тъкан. В нашата диета, колагенът идва от богати на колаген животински органи, кожа, животински мазнини и костен бульон. За съжаление, благодарение на модерната обработка на храната, която се фокусира върху меко, без кожа и кости  месо, понастоящем е много трудно да си набавиш нужната доза колаген по естествен начин.  Ето защо имаш нужда да добавяш колаген в менюто си под формата на хранителна добавка.  

В дългосрочен план, постоянните упражнения и естественият процес на стареене водят до деградация на колаген в тялото. Тези разграждания са бавни, а прогресивните развития и симптоми, като болка в ставите, се появяват само в напреднал етап. Ето защо, за да избегнат това, хората които спортуват редовно и професионалните спортисти приемат колаген ежедневно.

Как колагенът влияе на тялото ти след тренировка?

Ако все още се чудиш какво прави колагенът с тялото ти, ето 5 неща, които се случват, когато приемаш колаген след тренировка:

Намалява възпалението в мускулите

Когато тичаш на дълги разстояния или вдигаш тежести, натиска, който оказваш на тялото си, води до възпаление на тъканите. Колагенът помага за насърчаване на здравословен възпалителен отговор чрез ускоряване „ремонта” на съединителните тъкани, които са повредени.

Насърчава здравето на ставите

Ако тичаш редовно, то значи знаеш какво натоварване оказваш върху ставите си. Редовният прием на колаген подсилва здравето на ставите ти и намалява дискомфорта при по-сериозно натоварване.

Помага за намаляване на нараняванията на сухожилията и ставите

Сухожилията се състоят почти изцяло от колаген (75 процента). Редовният му прием спомага за възстановяването на тези важни съединителни тъкани, когато те са обтегнати от физическата активност. Освен това, когато започнеш да тренираш редовно, мускулите ти потенциално могат да растат по-бързо от тези съединителни тъкан, което може да доведе до болка и нараняване. Колагенът помага да се поддържат гъвкави и способни да се разширяват, когато има нужда.

Той спомага за поддържането на азотния баланс

Боди билдърите често говорят за това колко е важно поддържането на положителен азотен баланс. Това равновесие се смята, че поставя тялото в анаболно състояние или идеално състояние за постигане на мускулен растеж. Проучванията показват, че постоянното приемане на колаген спомага за поддържането на азотния баланс на организма.

Колагенът намалява телесните мазнини

Колагенът, консумиран преди и след тренировка помага да се поддържа и възстановява белтъчното съдържание на мускулите. Колагенните пептиди, които се състоят от 20% глицин и 8% аргинин, могат да подпомогнат синтеза на креатин в организма. Доказано е, че креатинът спомага за подобряване на ефективността по време на кратки периоди от упражнения, като по този начин помага на спортистите да увеличат телесната маса и да намалят процента на телесните мазнини.

Как да включиш колагена в ежедневието си?

Можеш да добавиш лъжичка към сутрешната си закуска, или да го смесиш с любимия си портокалов сок. Можеш да го добавиш към смути или кисело мляко. Можеш да го превърнеш в дресинг за салата или просто да поръсиш с него вече готовата салата. Възможностите са безкрайни. И която и да избереш, ще си спокоен, че даваш на тялото си дозата колаген, от която то има нужда, за да бъде здраво.

 Избери хидролизиран колаген Great Lakes Gelatin, включи го в ежедневието си и много скоро ще забележиш разликата. Той е напълно усвоим от организма и му дава всичко необходимо, за да бъде здрав и силен.