Меню

Какво е колаген?

Колагенът е основен градивен елемент във всички органи и системи на човека - представлява 30% от общия протеин (белтък) в нашия организъм. Той е изграден от дълги спираловидни пептидни вериги, които съдържат от 19 до 105 аминокиселини. Сред тях са пролин, глицин, хидроксипролин и хидроксилизин като последните два липсват в другите белтъци. Тези аминокиселини изграждат съединителната тъкан и са важни за регулиране на клетъчния растеж.

Колагенът изгражда хрущялите, сухожилията и ставните връзки, костите и зъбите. Укрепва кръвоносните съдове и е нужен за развитието на тъканите.

Има над 20 вида колаген, сред които  тип I, II и III са най-важните. Колаген тип I участва най-много в изграждането на кожата, сухожилията, костите и органите. Неговата функция е и да укрепва кръвоносните съдове.

След 25-а си година започваме да губим колаген с около 1% на година. Затова е нужно да стимулираме неговото производство от организма. Приемът на хидролизиран колаген на ежедневна база ни помага в грижата за по-доброто функциониране на мускулите, по-бързото възстановяване от травми и контузии, за детокс. С него забавяме процесите на стареене на кожата, косата, износване на ставите и костите, грижим се за храносмилателната си система и се борим по-успешно със стреса.


Защо колаген на RealFood?

 • Добит от свободно отглеждани пасищни говеда. 
 • Усвоява се и се абсорбира от тялото бързо за максимална полза.
 • Качествен чист протеин;
 • Тип I и III;
 • Без ГМО, БЕЗ глутен, БЕЗ изкуствени оцветители и БЕЗ подсладители;
 • Не придава вкус към напитката и няма мирис;
 • Разтворим в горещи или студени течности, включително кафе, смутита и чай;
 • На конкурентна цена, без промяна в качеството с дози за 40 дни. 
Хидролизиран колаген - RealFood
(4.9)
Какво представлява Хидролизираният колаген?  Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло, като ...
63,00 лв.
Хидролизиран колаген - 20 броя сашета
НОВ
(5.0)
Какво представлява Хидролизираният колаген?  Колагенът е най-разпространен протеин в човешкото тяло, като ...
37,00 лв.

Какви са ползите от приема на колаген

Стави

Приемът на колаген намалява болките в ставите при активно спортуващи и при възрастните. Той забавя дегенеративните процеси. Смята се, че хидролизираният колаген подобрява здравината на ставите, независимо от нивото на подвижност.

Кости

Колагенът е основен белтъчен компонент на костите. Той съставлява между 70% и 95% от хрущяла и е нужен за подхранване на здравината на костите. Редовният му прием се препоръчва за дългосрочна употреба при остеопения (намалена костна плътност) и артрит.

Естествено противовъзпалително

Хидролизираният колаген се използва като помощно средство при болки в коленете, при претоварване с физическа работа или спорт. Препоръчва при възстановяване от операции на опорно-двигателната система. Действа противовъзпалително и подпомага възстановяването на хрущялите.

Коса

Космите на косата се свързват с кожата посредством космения фоликул, разположен в стегнатия среден слой на кожата - дермата. Фоликулите представляват обвивки от колаген, които държат косата на място и я подхранват. Затова редовният прием на хидролизат подпомага възстановяването на косата при косопад, както и при непълноценна диета.

Мускули

Хидролизираният колаген има активна роля в изграждането, поддържането и увеличаването на мускулна маса. Причината е, че съдържа аминокиселините глицин и L-аргинин, които изграждат креатин - аминокиселина, която подпомага доставянето на енергия към мускулите и нервите.

Възстановяване след тренировка

Приемът на колаген дава възможност за възстановяване на протеиновото съдържание на мускулите след тренировка чрез увеличаване на мускулния анаболизъм. Колагенът съдържа есенциални глицин и аргинин, които участват в изграждането на креатин. Той ускорява възстановяването.

Кожа

Първите признаци за загубата на колаген са сухота, безжизненост, увисване и фини линии. Директният прием на колаген спомага за намаляване на бръчките около очите и за увеличаване на еластичността на кожата. С приема на колаген, чрез образуването на еластин и други съединения в кожата, се подобрява плътността и хидратацията ѝ.

Нокти

Недостигът на колаген е една от причината за чупливи нокти. Нокътят е съставен от 80% протеини, съдържа и глицин - аминокиселина, която е в състава на колагена. Ежедневният прием на колаген увеличава растежа на ноктите и намалява вероятността от счупването им.

Храносмилателна система

Хидролизираният колаген се препоръчва срещу намалена стомашна киселина, при раздразнено дебело черво, колит.  Той е богат на есенциални аминокиселини, които подпомагат заздравяването на стомашната лигавица. Част от пептидите служат като пребиотик.

За кого е подходящ Хидролизирания колаген?

 • Активно спортуващи;
 • Тези, които усещат кожата си дехидратирана, с фини бръчки;
 • Тези, които искат здрави нокти и блестяща и силна коса;
 • При ставни болки и неразположения;
 • За по-силни и здрави кости;
 • За възстановяване при операции, травми и контузии на опорно-двигателната система;
 • За тези, които искат допълнителен прием на чист протеин.

Какво трябва да знаем за приема на колаген?

 • Хидролизираният колаген е подходящ за всекидневна употреба.
 • Няма противопоказания от приема му. 
 • С Хидролизирания колаген не е нужно да се прави почивка, тъй като това е натурален продукт и не натоварва черния дроб.
 • Ако сте бременна или кърмите, моля, посъветвайте се с наблюдаващ лекар. Тук предоставяме малко информация, относно бременноста и хидролизирания колаген! Няма изрична забрана от производителя да не се приема!
 • Препоръчителният прием, за да усетите действието от приема на колагена, е минимум 1 месец.
 • Ако сте диагностициран с конкретно медицинско състояние, моля, посъветвайте се с лекар дали може да приемате хидролзиран колаген.
Сравнение на продукти