Меню

Какво е колаген?

Колагенът е основен градивен елемент във всички органи и системи на човека - представлява 30% от общия протеин (белтък) в нашия организъм. Той е изграден от дълги спираловидни пептидни вериги, които съдържат от 19 до 105 аминокиселини. Сред тях са пролин, глицин, хидроксипролин и хидроксилизин като последните два липсват в другите белтъци. Тези есенциални аминокиселини изграждат съединителната тъкан и са важни за регулиране на клетъчния растеж.

Колагенът изгражда хрущялите, сухожилията и ставните връзки, костите и зъбите.  Укрепва кръвоносните съдове и е нужен за развитието на тъканите.

Има над 20 вида колаген, сред които  тип I,II и III са най-важните. Колаген тип I участва най-много в изграждането на кожата, сухожилията, костите и органите. Неговата функция е ида укрепва кръвоносните съдове.

След  25-а си година започваме да губим колаген с  около 1% на година. Затова е нужно да стимулираме неговото производство от организма. Приемът на хидролизиран колаген на ежедниевна база ни помага в грижата за по-доброто функциониране на мускулите, по-бързото възстановяване от травми и контузии, за детокс. С него забавяме процесите на стареене на кожата, косата, износване на ставите и костите, грижим се за храносмилателната си система и борим по-успешно със стреса.


Защо колаген на RealFood?

 • Добит от свободно отглеждани пасищни говеда. 
 • Усвоява се и се абсорбира от тялото бързо за максимална полза.
 • Качествен чист протеин;
 • Тип I и III;
 • Без ГМО, БЕЗ глутен, БЕЗ изкуствени оцветители и БЕЗ подсладители;
 • Не придава вкус към напитката и няма мирис;
 • Разтворим в горещи или студени течности, включително кафе, смутита и чай;
 • На конкурентна цена, без промяна в качеството с дози за 40 дни. 
Хидролизиран колаген - RealFood
НОВ
Какво представлява Хидролизирания колаген?  Колагенът е най-разпространен протеин в човешкото тяло, като ...
59,00 лв.

Какви са ползи от приема на колаген

Мускули

Хидролизираният колаген има активна роля в изграждането, поддържането и увеличаването на мускулна маса. Причината е, че съдържа аминокиселините глицин и L-аргинин, които изграждат креатин - аминокиселина, която подпомага доставянето на енергия към мускулите и нервите.

Кости

Колагенът е основен белтъчен компонент на костите. Той съставлява между 70% и 95% от хрущяла и е нужен за подхранване на здравината на костите. Редовният му прием се препоръчва за дългосрочна употреба при остеопения (намалена костна плътност) и артрит.

Естествено противовъзпалително

Хидролизираният колаген се използва като помощно средство при болки в коленете, при претоварване с физическа работа или спорт. Препоръчва при възстановяване от операции на опорно-двигателната система. Действа противовъзпалително и подпомага възстановяването на хрущялите.

Коса

Космите на косата се свързват с кожата посредством космения фоликул, разположен в стегнатия среден слой на кожата - дермата. Фоликулите представляват обвивки от колаген, които държат косата на място и я подхранват. Затова редовният прием на хидролизат подпомага възстановяването на косата при косопад, както и при непълноценна диета.

Стави

Приемът на колаген намалява болките в ставите при активно спортуващи и при възрастните. Той забавя дегенеративните процеси. Смята се, че хидролизираният колаген подобрява здравината на ставите, независимо от нивото на подвижност.

Възстановяване след тренировка

Приемът на колаген дава възможност за възстановяване на протеиновото съдържание на мускулите след тренировка чрез увеличаване на мускулния анаболизъм. Колагенът съдържа есенциални глицин и аргинин, които участват в изграждането на креатин. Той ускорява възстановяването.

Кожа

Първите признаци за загубата на колаген са сухота, безжизненост, увисване и фини линии. Директният прием на колаген спомага за намаляване на бръчките около очите и за увеличаване на еластичността на кожата. С приема на колаген, чрез образуването на еластин и други съединения в кожата, се подобрява плътността и хидратацията ѝ.

Нокти

Недостигът на колаген е една от причината за чупливи нокти. Нокътят е съставен от 80% протеини, съдържа и глицин - аминокиселина, която е в състава на колагена. Ежедневният прием увеличи растежа на ноктите и намалява вероятността от счупването им.

Храносмилателна система

Хидролизираният колаген се препоръчва срещу намалена стомашна киселина, при раздразнено дебело черво, колит.  Той е богат на есенциални аминокиселини, които подпомагат заздравяването на стомашната лигавица. Част от пептидите служат като пребиотик.

За кого е подходящ Хидролизирания колаген?

 • Активно спортуващи;
 • Тези, които усещат кожата си дехидратирана, с фини бръчки;
 • Тези, които искат здрави нокти и блестяща и силна коса;
 • При ставни болки и неразположения;
 • За по-силни и здрави кости;
 • За възстановяване при операции, травми и контузии на опорно-двигателната система;
 • За тези, които искат допълнителен прием на чист протеин.

Какво трябва да знаем за приема на колаген?

 • Хидролизираният колаген е подходящ за всекидневна употреба.
 • Няма противопоказания от приема му. 
 • С Хидролизирания колаген не е нужно да се прави почивка, тъй като това е натурален продукт и не натоварва черния дроб.
 • Ако сте бременна или кърмите, моля, посъветвайте се с наблюдаващ лекар. Тук предоставяме малко информация, относно бременноста и хидролизирания колаген! Няма изрична забрана от производителя да не се приема!
 • Препоръчителният прием, за да усетите действието от приема на колагена, е минимум 1 месец.
 • Ако сте диагностициран с конкретно медицинско състояние, моля, посъветвайте се с лекар дали може да приемате хидролзиран колаген.
Сравнение на продукти