Преминаване към съдържанието

5-те най-изявени ползи на рибеното масло за децата

15 Sep, 2023 1690

Рибеното масло е една от най-често използваните хранителни добавки, особено при децата. Но защо и какво я прави толкова препоръчвана от лекари и медицински специалисти? То е богатo на Oмега-3 мастни киселини. Групата на Омега-3 включва няколко различни полиненаситени мастни киселини, като най-известните са:

  • Алфа-линоленова киселина (ALA)
  • Икозапентаенова киселина (EPA)
  • Докозахексаенова киселина (DHA)

ALA се среща в растителни източници, докато EPA и DHA се намират предимно в морските риби и продукти. Смята се, че двата вида EPA и DHA Омега-3 мастни киселини са особено важни за доброто здраве. Всъщност тялото не може да ги произвежда само и трябва да ги получи от храната. Тези мазнини идват само от храните, които ядем.

Рибеното масло съдържа и редица важни витамини, които са от съществено значение за растежа и здравето на децата. Сред тях са:

Витамин А: Рибеното масло е богато на витамин А, който е необходим за здравето на кожата, очите и имунната система на децата. Витамин A е необходим за нормалното развитие детския организъм, включително развитието на сърцето.

Витамин D3: Този витамин е от съществено значение за правилното развитие на костите и зъбите на децата. Витамин D3 подпомага абсорбцията на калций и фосфор, което е от съществено значение за здравето на костите и предотвратяването на рахит при децата.

Защо рибеното масло е полезно за децата?

Десетки педиатри препоръчват към менюто на детето да се добави и рибено масло. Но всъщност защо се смята за толкова важно за растежа на децата?

Подпомага мозъчната функция

Мозъкът расте с най-голяма скорост от раждането на бебето до около навършване на двегодишна възраст. Над 60% от мозъка се състои от мазнини и Омега-3 мастната киселина DHA, която пък съставлява около 10-15%. DHA е необходима за развитието на сетивните, перцептивните, когнитивните и моторните нервни системи по време на скока на растежа на мозъка. Смята се, че богатите на DHA части на мозъка са отговорни за дейности като планиране, решаване на проблеми и  внимание. DHA  също помага за подобряване на плавността на мембраната, което означава, че нервните импулси се предават по-ефективно. Както и подобрява училищните постижения, включително способността за учене, четене и правопис.

Подобрява концентрацията и четенето

Доказано е, че приемът на рибено масло може да подобри концентрацията на децата в класната стая. Eдногодишно клинично изпитване при деца на възраст между 9 и 10 години показало, че след прием на рибено масло, след няколко седмици, се повишила възможността на децата за бързо и правилно четене с разбиране. 64% от децата са имали подобрение в разбирането при четене на текст, а визуалният им анализ е нараснал с 8 процента.

Омега-3 мастните киселини DHA и EPA помагат за подобряване на настроението, вниманието и поведението на децата, така че те са от решаващо значение за възприятието на нова информация. DHA подпомага растежа и функционалното развитие на мозъка и е известно, че скъсява времето за реакция при задаване на въпрос. Всичко това подпомага ученика в класната стая.

Подобрява съня на децата

Проучване на DOLAB  изследва дали рибеното масло има благоприятен ефект върху съня. Резултатите показват, че лошият сън е значително свързан с по-ниските нива на DHA в кръвта и че добавянето на мастната киселина води в диетата на детето води до намаляване на броя на събужданията през нощта, както и до 58 минути повече сън на нощ средно.

Защитава от инфекции и подобрява имунитета

Рибеното масло е свързано с подобрена защита срещу различни инфекции при децата. Някои изследвания са показали, че редовният прием на рибено масло може да намали честотата и тежестта на обичайните детски инфекции.

Едно от проучванията разглежда честотата на респираторните заболявания (като бронхит, бронхиолит, кашлица) при кърмачета, хранени с адаптирано мляко, допълнено с Омега-3 мастна киселина DHA, в сравнение с бебета, хранени с АМ без добавена DHA. Резултатите установяват, че броят на на респираторните заболявания през първата една година е значително намален при кърмачетата, хранени с мляко, обогатено с DHA.

Множество научни изследвания са проучвали връзката между приема на рибено масло и имунната функция при децата. Един от основните механизми, чрез които Омега-3 мастните киселини подпомагат имунната система, е като регулират възпалителните процеси в организма.

В помощ при хиперактивни деца

Изследвания също показват, че децата с хиперактивност или дефицит на вниманието имат по-ниски нива на Омега-3 мастни киселини в сравнение с тези без диагнозата. Омега-3 мастните киселини в рибеното масло имат важна роля в структурата на мозъка и функционирането на нервната система. Множество научни изследвания са проучвали връзката между рибеното масло и хиперактивността при децата. Някои от тях са открили положителни ефекти в подобряването на симптомите на хиперактивност след прием на рибено масло с месеци. Този ефект се свързва със способността на Омега-3 мастните киселини да подобряват функциите на нервната система и да намаляват възпалителните процеси, които могат да влияят на поведението на детето.

Рибено масло от треска Rosita EVCLO

Един от продуктите ни включва този на семейната компания Rosita, която предоставя рибено масло от треска Rosita EVCLO, богат източник на Омега-3 мастни киселини, мастноразтворим витамин А и витамин D3. Маслото се извлича от едни от най-чистите води на света – тези на Северния Атлантик и е неферментирало. Компанията Rosita е разположена на остров Донна в Северна Норвегия, където имат едни от най-чистите океански води в света. Там те извличат маслото от дроба на рибата, а след това използват метод, който е 100% естествен и природосъобразен – не се отделят въглеродни емисии във въздуха и във водата. Той запазва състава на ВСИЧКИ витамини, антиоксиданти и естествени мастни киселини в продукта. Целият процес протича без използване на топлина, химикали или вакуум.

Какъв е приемът и дозировката за деца на рибеното масло на Rosita?

Важно е да се отбележи, че дозировката и периодът на прием на рибеното масло могат да варират в зависимост от индивидуалните нужди на детето. Преди да се започне с допълнителното приемане на рибено масло, е препоръчително да се консултирате с лекар или педиатър.

Смята се, че между 500 и 1200 милиграма рибено масло на ден, в зависимост от възрастта, височината и теглото, са нужни за детския организъм. За деца до 6-годишна възраст се препоръчва прием на течно рибено масло вместо капсули.

  • Бебета над 9 месеца –започва се с една капка на ден и постепенно се стига до максимум 1/8 чаена лъжичка (0,625 мл);
  • Деца от 1 до 3 годинки– започва се с няколко капки на ден, като дозата постепенно се увеличава до 1/8 – 1/4 чаена лъжичка (1,25 мл);
  • Деца от 3 до 5 годинки– започва се с 1/8 чаена лъжичка и постепенно се увеличава, докато стигне 1/2 чаена лъжичка (2,5 мл);
  • Деца от 5 до 12 години– започва се с 1/4 чаена лъжичка, като дозата постепенно се увеличава, според теглото на детето;

Тийнейджъри– започва се с 1/4 и се увеличава максимум до1 чаена лъжичка (5 мл).

Ако детето никога не е консумирало риба или рибено масло, или има подозрение за хранителна алергия, задължително се консултирай с лекуващ педиатър преди да използваш маслото.

1
Free Gift