Преминаване към съдържанието

8 ползи за здравето от пробиотиците

12 Mar, 2021 685

Ако някога сте имали нужда да подобрите здравето на храносмилателната си система, то най-вероятно сте чували за пробиотиците. Подобреното храносмилане обаче, далеч не е единствената полза от тях. Всъщност те могат да направят много за човешкия организъм – от подобряване на настроението до засилване на имунната система. Пробиотиците са живи микрооорганизми, които могат да се приемат чрез ферментирали храни или добавки. Те живеят главно в червата и се борят с патогени и дрожди, които водят до отслабване на имунната система. Оптималното количество пробиотици в червата ви помага да бъдете здрави и във форма. 

Ето 8 причини, поради които е важно да приемаме тези полезни бактерии:

Пробиотиците подобряват храносмилателната функция

Пробиотиците помагат при запек, диария, колит, синдром на раздразненото черво, коремна болка, болест на Крон и чревни газове. Те работят за увеличаване на броя на имуноглобулиновите клетки и клетките, произвеждащи цитокини в червата. Подобряват популацията на здрави бактерии в храносмилателния тракт и се справят с дисбаланса.

Когато има дисбаланс, в тялото ви има твърде много лоши бактерии и недостатъчно добри. Най-често дисбаланс се получава при болест, прием на лекарства като антибиотици, лоша диета. В резултат, дисбалансът може да доведе до храносмилателни проблеми, алергии, психични проблеми, затлъстяване и други.

 

Пробиотиците предотвратяват диарията

Ако приемате антибиотици, то най-вероятно знаете, че задължително трябва да пиете и пробиотик.  Всъщност пробиотиците набавят онези полезни бактерии, които антибиотикът убива и в същото време предпазват от диария и раздразнение на стомаха. 

В едно проучване изследователите установяват, че приемът на пробиотици намалява диарията, причинена от антибиотици, с цели 42%. Пробиотиците могат да помогнат и при други форми на диария, които не са свързани с прием на лекарства.

 

Пробиотиците подобряват психичното здраве

Пробиотиците имат способност да въздействат на чувствата и желанията ни чрез блуждаещия нерв, който свързва червата с мозъка. Изследвания показват, че пробиотиците помагат за подобряване на настроението и ни помогнат да се справим с депресията и тревожността.

Приемът на щамове Bifidobacterium и Lactobacillus за 1-2 месеца може да подобри тревожността, депресията, аутизма, обсесивно-компулсивното разстройство (OCD) и паметта.

Друго изследване показва, че приемът на пробиотични добавки за 8 седмици намалява нивата на депресия, С-реактивен протеин (маркер на възпалението) и хормони като инсулин, в сравнение с хората, които не са приемали пробиотик.

 

Някои пробиотици действат благоприятно и на сърцето

Някои пробиотици поддържат здраво сърцето ви чрез понижаване на LDL („лошия“) холестерол и кръвното налягане.

Някои бактерии, произвеждащи млечна киселина, могат да намалят холестерола чрез разграждане на жлъчката в червата. Жлъчката е течност, съставена предимно от холестерол, която помага за храносмилането.Чрез разграждането на жлъчката пробиотиците могат да предотвратят нейното реабсорбиране в червата, където може да попадне в кръвта като холестерол. 

Според учени приемът на пробиотично кисело мляко в продължение на 2–8 седмици намалява общия холестерол с 4% и LDL холестерола с 5%.

 

Пробиотиците облекчават проблеми с кожата

Използването на пробиотици е полезно за предотвратяване и лечение на кожни проблеми като екзема, атопичен дерматит, акне, алергии, свръхчувствителна кожа и др.

Някои пробиотици могат също да намалят възпалителните реакции при хора с млечни алергии. Доказателствата обаче са слаби и са необходими допълнителни проучвания.

 

Пробиотиците засилват имунната система

Когато вредните бактерии надделеят над полезните, се стига до повишена чревна пропускливост – бактерии и токсини изтичат през червата в кръвообращението. Това задейства системна имунна реакция на възпаление, която е част от естествения лечебен цикъл на нашето тяло. Приемът на пробиотици редовно ще намали риска това да се случи. Също така е доказано, че някои пробиотици насърчават производството на естествени антитела в организма.

 

Пробиотиците са полезни при наднормено тегло

Оказва се, че хората, които страдат от затлъстяване имат различна чревна флора от тези с нормално тегло. Това е така защото при приемане на по-калорични и мазни храни, с ниско съдържание на фибри, се развиват по-вредни бактерии в червата, а добрите липсват. Пробиотиците помагат за намаляване на чревната пропускливост, като по този начин се намалява възпалението, което може да доведе до затлъстяване и диабет тип 2.

Освен това, пробиотиците могат да ви помогнат да се чувствате по-сити за по-дълго, да изгаряте повече калории и да съхранявате по-малко мазнини. Това отчасти е причинено заради увеличените нива на някои хормони, като GLP-1.

 

Пробиотиците се грижат за млада и красива кожа

Пробиотиците и добрите бактерии в червата помагат за елиминирането на токсините, които могат да причинят ранни признаци на стареене. Дайте на пробиотични добавки около месец и вижте резултата.

 

Как да увеличите приема на пробиотици за здраво тяло?

Ако искате да подобрите цялостното здраве на организма си, обърнете внимание на храносмилателната си система. Увеличете приема на пробиотици като включите в менюто си пробиотични храни. Такива са: кисело мляко, млечни напитки, кисело зеле, кимчи, кефир и някои соеви продукти.

Ако това не е достатъчно или не можете да консумирате достатъчно от тези храни, приемайте пробиотици под формата капсули. Изберете такива с доказан произход и без допълнително добавени елементи. Пробиотиците GutPro ще ви осигурят 8 различни щама пробиотични бактерии, без добавени оцветители, консерванти или аромати. Само с две капсули GutPro дневно ще подобрите здравето на храносмилателната си система, а от там и на целия организъм.

 

 
1
Free Gift