Преминаване към съдържанието

Блястяща и здрава усмивка – мисията е възможна

15 Jun, 2022 23

През лятото поводите за усмивка, за флирт са още повече и се замисляме как изглеждаме, дали зъбите ни са бели и здрави, дъхът - свеж. Отлична устна хигиена е гаранция, че усмивката ни е за милиони, но как се случва това? Предлагаме ви няколко здравословни и безопасни за здравето решения и съвети да се чувствате уверени и красиви при всяка среща.

Устната хигиена – грижа за цялостното здраве

Подобно на други части на тялото, устата гъмжи от бактерии — най-вече безвредни. Тя е „вратата“ към храносмилателните и дихателни пътища и някои от тези бактерии могат да причинят заболявания. Лекарите следят развитието на диабет, остеопороза, Алцхаймер, сърдечни болести и по състоянието на устната кухина.

Обикновено естествените защитни сили на организма и добрата устна хигиена държат бактериите под контрол. Без тях бактериите могат да достигнат нива, които биха могли да доведат до кариес и заболяване на венците.

Някои лекарства също могат да намалят потока на слюнката, който е важен за флората в устата и свежия дъх. Тя отмива храната и неутрализира киселините, произведени от бактериите, като помага да се предпазим от микроби, които се размножават и водят до заболявания като пародонтит например. Затова е важно да мием зъбите си редовно с качествена паста, да почистваме езика си, да се храним правилно, така че устната ни хигиена да допринася до по-добро общо здраве.

Паста за зъби и вода за уста всеки ден по 2 пъти

Знаем го от малки: да си мием зъбите поне 2 пъти дневно по поне 3 минути, да използваме алкална вода за уста и да сменяме на три месеца четката си. Но често е трудно да спазваме рутината, или не знаем дали тези продукти са подходящи за нас.

При избора на паста се ориентирайте към такава, която е с чисти съставки, подходяща за вашите зъби, ако имате чувствителност и според възрастта, щадяща венците, с пребиотична формула. Миенето на зъбите засяга цялата устна кухина, така че е важно въздействието върху флората, за здравината на всички елементи.

Потърсете като алтернатива на пастите серум, който е ефективен при разграждане на плаката, премахването на лошия дъх и насърчава доброто здраве на устната кухина. Серумите се препоръчват и за децата, още от бебешка възраст, защото с тях те по-лесно привикват към грижа за зъбите. Те са с пребиотично действие, което подпомага цялостното здраве.

При възрастните серумът, в комбинация с уста за вода – за предпочитане алкална, осигурява основата на успешната устна хигиена. Водата, обикновено концентрат, елиминира петната за естествено избелване на зъбите и се бори с плаката, възпалението и гниенето, причинено от бактерии.

Здрави и бели зъби чрез реминерализация

Бялата и блестяща усмивка е знак за успех и е мечта, към която много от нас се стремят. Но миенето на зъбите понякога не може да изтрие следите от кофеина, цигарите, от лошата диета. Избелването по химически път понякога е скъп, болезнен процес, който може да доведе и до усложнения – чувствителност или отслабване на здравината на зъбите. Затова често се питаме кое ни е по-скъпо – здравето или белотата на зъбите?

Има, разбира се, бабини методи за по-бяла усмивка: четкане на зъбите със сода за хляб, с активен въглен или с бяла глина, с морска сол и оцет, с ягоди, но без професионално мнение колко често и как, можем да си докараме и неприятни усещания и дори усложнения.

Има доказано ефективен и безопасен начин за избелване -  чрез реминерализация. Използва се прах от органични съставки, което гарантира, че няма токсини и химикали за увреждане на емайла.

Реминерализирането избелва за кратък период в домашни условия. Това е процес, при който поправяме емайла, който е външната покривка на зъба, която го предпазва от кариес. Зъбният емайл е най-високо минерализираният елемент в тялото и прахът спомага за предотвратяване на деминерализирането му.

Реминерализацията има и други ползи извън естетичните. С редовната употреба на праха се елиминират петната от окисляване на по-белите зъби, подтиска се действието на бактериите, които причиняват кариес и лош дъх и се повляват благоприятно заболянията на венците, които са пряко свързани с Алцхаймер, деменция и други дегенеративни заболявания.

Долу лошият дъх!

Често една от причините да не говорим с някого наживо от близко разстояние е, че се притесняваме за дъха си. А лошата миризма може да се появи в следствие на много повече причини, освен таратора с чесън или вкусното шкембе на закуска. Лоша устна хигиена, драстични диети, тютюнопушенето, обезводняването, лошият навик да ядем бързо и да не дъвчим добре храната, някои болести, също ни карат да се чувстваме зле.

Един от всеки четири души страда от лош дъх, казват експертите. За да се справим с това неприятно усещане, е важно да пием достатъчно вода, защото сухата уста е основна причина за лош дъх. Също така всекидневно, освен зъбите, да почистваме и езика си със стъргалка, която да изчиства бактериите и меката плака. Конецът за зъби също трябва да влезе в рутината ни. Дражетата за свежест на дъха, които са богати на пребиотици, възстановават баланса в екосистемата във устата и при редовна употреба прочистват дъха. Изберете продукт с растителни влакна и със слюнчени биоминерали за траен ефект.

Храни и напитки за бяла, здрава и блестяща усмивка

И все пак, ние сме това, с което се храним, и това важи и за усмивката ни. Стоматолозите препоръчват:

  • Т.нар. „груби зеленчуци“ – броколи, карфьол, зеле изискват повече и по-дълго дъвчене, а това предизвиква отделянето на повече слюнка, която чисти петната по зъбите. Те са богати на влакна, което също се отразява добре на храносмилането и влияе положително на флората в устната кухина.
  • Ананасът също е полезен, защото съдържа бромелаинът, известен със своите противовъзпалителни, антитромботични и фибринолитични свойства. Той също премахва петната по зъбите.
  • Млечните продукти, и особено сиренето също прави зъбите не само по-здрави, но и по-бели, защото разтваря пожълтяванията.
  • Ядките и семената имат ексфолиращ ефект и борят обезцветяването на зъбите.
  • Лукът съдържа серни съединения, които да помогнат да не се образува плака върху зъбите. Тя абсорбира петната, прави ги по-забележими и също допринася за заболяване на венците.
  • Целината и моркови са с високо съдържание на вода и помагат да се отстранят хранителните остатъци между зъбите. Тяхната структура им позволява да търкат зъбите, докато дъвчем и така се отстраняват повърхностните петна.

Но най-важното е да се храним с удоволствие, но с мярка, и да си мием зъбите редовно!

 
1
Free Gift