Преминаване към съдържанието

Как да се справим със сухите и напукани устни през зимата

08 Dec, 2023 93

Какво причинява състояние на напукани устни и как да предотвратим неприятното усещане  

Често срещан проблем през студените месеци при хора на всички възрасти – това е напуканата и суха кожа в областта на устните. Вследствие на „коварните“ метеорологични условия, устните се напукват и причиняват дискомфорт.оПонякога промененият им вид е склонен да повлияе негативно дори на самочувствието ни. 

Кои са причините за изсушаване и напукване на устните? Обикновено състоянието на устните ни се влияе както от външни фактори, така и от самите нас и нашите навици. Кожата в тази област е тънка и не е снабдена с потни жлези, което предполага лесното изсушаване и по-трудното задържане на влага.  

Особено през зимата кожата ни реагира бурно на температурните промени. Въздухът навън е студен и сух, докато в затворените помещения е по-топло и влажно. Рязката промяна между двете състояния може да ни повлияе негативно и без да се усетим да се изсуши чувствителната зона на устните. Резултатът е дискомфорт, дори болезненост, които затрудняват изпълнението на ежедневни дейности като хранене и говорене. 

Как да се погрижим  за устните си? 

Понякога „битката“ със сухата кожа изглежда неравна. Спазването на няколко лесни, но ефективни „правила“ в ежедневието може да подобри значително състоянието на устните ни и отново да засияем с красива и здрава усмивка. 

Спиране на неволното облизване и хапане на устните 

Всички го правим без да усещаме. Притеснение, замисляне или просто вреден навик, облизването на устните ги изсушава още повече. Макар за кратко да изглежда овлажнена, след облизването кожата бързо реагира негативно. След като слюнката се изпари, тя „взима“ със себе си влагата и топлината от устните. Това ни кара неволно да го направим пак и да предизвикаме един безкраен цикъл на вреда. Хапането пък оставя малки рани, цепнатини, а дори и предизвиква появата на афти в устната кухина. 

Вредният навик с дишането през устата 

Поемането на въздух през устата е неестествен процес, който неусетно влошава състоянието на устните. Редовната циркулация на незатоплен въздух през устата прави тънката кожа на устните по-суха и набръчкана. Често, когато имаме запушен нос прибягваме до този навик, а много хора спят с отворена уста, което освен изсушена кожа, може да доведе и до болки в гърлото. 

Хидратацията е ключов фактор 

Тъй като в студеното време влажността се изчерпва по-лесно от кожата, пиенето на достатъчно вода „променя играта“, като я снабдява с влагата, от която тя се нуждае, за да е сияйна и гладка. Водата подхранва цялото ни тяло, но когато сме обезводнени, един от най-ранните признаци е напуканата и груба кожа.  

Ексфолирането не е за пренебрегване 

Добавянето на ексфолиращ продукт към грижата за устните ни би оказало значително влияние върху вида им. С подходящия скраб лесно се премахват мъртвите клетки и загрубяването. Освен, че придава мек и свеж вид на усмивката ни, ексфолирането подготвя кожата да абсорбира ефективно нанесените овлажняващи продукти. 

Правилните хранителни добавки 

За да изглеждаме блестящо отвън, е необходимо да се погрижим за красотата си отвътре, а изборът на точните хранителни добавки е инвестиция в здравето на кожата ни. Личното усещане на всеки е различно, но част от основните добавки, обвързани със здравето на кожата ни, са колаген, биотин, цинк, Витамин Е, Д и Ц. С тяхна помощ се подобрява еластичността и хирдатацията, а и кожата се предпазва от вредните външни влияния. 

Честата употреба на подхранващ балсам за устни 

От основна важност е да подхранваме устните си целогодишно, а не само през зимата. Ако искаме те да са меки и гладки, да нямат неприятното напукване и твърдост и да се чувстваме добре в кожата си, е добра практика да ги подхранваме с качествени продукти всекидневно. Среща се разнообразие от видове продукти за здравето на устните – балсами, гланцове, масла. 

Натуралните балсами за устни Raw Nature подхранват успешно увредените устни не само през зимата, а през всички сезони. Съставът им е органичен и 100% веган. Не съдържат вредни за здравето компоненти като консерванти, парабени, силикони и др. и не са тествани върху животни.  

В балсама за устни ще откриеш растителен восък, органични масла и витамин Е, които ще създадат защитен филм върху нежната кожа и ще ѝ им помогне отново да изглеждат блестящо гладки и меки 

Опаковката им също е създадена с грижа – тя е 100% рециклируема хартия. 

Усещането за красота и увереност започва от самите нас. През зимния сезон е по-трудно да съхраним добрия вид на кожата си, но с малко усилия и много положителна енергия фината и мека кожа ще бъде най-красивият аксесоар на самочувствието ни. 

1
Free Gift