Преминаване към съдържанието

Как колагенът помага на тялото ви да работи по-добре

29 Jun, 2023 64

Знаете ли, че колагенът представлява 30% от протеина в телата ни? Той играе важна роля във формирането и структурата на различни компоненти на съединителната тъкан и е основна съставна част oт кожата, ставите, костите, сухожилията, хрущялите, венците, косата и ноктите.  

Но кои са най-важнитe ползи за здравето ни от приема на колаген? 

Благодарение на своята структура, колагенът има редица ползи за здравето. Научно доказано е, че подобрява състоянието и еластичността на кожата, здравето на ставите, косата и ноктите, поддържа костите, стимулира функцията на храносмилателната система и насърчава мускулния растеж и възстановяване след силови тренировки. 

Подобрява еластичността и вида на кожата 

Колагенът съставлява около 80% от нашата кожа. Заедно с еластин – друг вид протеин, колагенът придава здравина на кожата ни и е жизненоважен за поддържането на еластичността ѝ. До голяма степен присъстващ в средния слой на кожата, колагенът носи много ползи за нея, като я поддържа стегната, плътна и еластична. Също така е от съществено значение за естествения процес на обновяване на кожата, премахване на стари кожни клетки и изграждане на място за образуването на нови. Колагенът помага да се поддържа и хидратацията на кожата, като намалява появата на бръчки с годините. 

С приема на колаген ще си осигурите здрава и бляскава, както и гъвкава кожа на лицето, а деликатната зона около очите ще изглежда ярка и съживена. 

Подпомага здравето на ставите 

Колагенът е важен компонент от ставната хрущялна тъкан и може да помогне за намаляване на болката и възпалението в ставите при хора със заболявания като артрит или при активно спортуващи. Научен факт е, че 50% от костта се образува от колаген, а останалите 50% от калций. И затова се нуждаем и от двете съставки, за да имаме здрави кости. 

През целия ни живот костите ни преминават през постоянен процес на разграждане и възстановяване. Когато сме по-млади, това уравнение остава балансирано и костната плътност се запазва. Но с напредването на възрастта възстановяването се забавя, което може да доведе до нетна загуба на костна маса. Изследователите от UCLA Health доказали в свое проучване, че една година ежедневен прием на колагенови пептиди значително повишавало костната минерална плътност в лумбалния гръбнак и в горната част на бедрената кост.  

В последващо проучване четири години по-късно изследователите съобщават за още ползи от приема на колаген за ставите и костите. Добавката се свързва с положителна промяна в костните маркери, демонстрирайки повишено костно образуване и намалено костно разграждане. 

Подобрява състоянието на косата и ноктите 

Колагенът влияе положително върху косата и ноктите, като укрепва техните структури и стимулира растежа. Добавянето на колаген към ежедневната ви доза витамини, може да помогне за регенерирането на космените фоликули, да възобнови растежа на косата, да удебели косъма, да спре косопада и е възможно да забави да побеляването. Въпреки че за момента проучванията за колагена и ефекта му върху косата и ноктите са по-малко на брой, от тези за другите области от човешкото тяло, има научни доказателства, че приемът влияе благоприятно върху тези зони. 

Поддържа здрави венците и зъбите 

Колагенът е важен за здравето на венците, от което зависи и състоянието на вашите зъби. Венците са изградени от гингивални влакна – влакна на съединителната тъкан, съставени предимно от колаген тип 1, въпреки че влакната от тип 3 също са включени. Проучване от 2012 г. показва, че приемът на колаген (в случая извлечен от говеждо месо) подобрява целостта на венците – което води до по-здрави зони около зъбите и спиране на кървенето им. Това неминуемо ни доказва, че при приема на колаген предотвратяваме и проблеми като пародонтит. Добавките с колаген повишават плътността на костите и можем спокойно да заключимче протеинът ще помогне и за закрепване на зъбите към челюстната кост.  

Подпомага здравето на храносмилателната система 

Колагенът има благоприятно въздействие върху храносмилателната система, като подпомага здравето на стомаха, червата и хранопровода и е от същественозначение за много физиологични процеси, включително засилване на метаболизма. Заради факта, че колагенът е протеин, вие ще имате чувство на ситост, което ще ви помогне в загубата на излишни килограми. 

Намалява болката при артрит 

За хората, страдащи от артрит, колагенът може да действа като болкоуспокояващо и да подобри функцията на ставите.  

Повишава мускулната маса 

Колаген има и в мускулната тъкан, но само в малък процент (изследванията показват, че между 1% и 10% от мускулите са изградени от колаген). Когато става дума за мускулен растеж, колагенът може да помогне за стимулиране на производството на определени протеини, необходими за мускулния растеж. Учени установили, след проучване, че мъжете, които са приемали колагенови пептидни добавки по време на 12-седмична силова тренировъчна програма, са констатирали повече увеличения на мускулна маса и сила, отколкото тези, които не са приемали колаген. 

По-добро здраве на сърцето 

Колагенът поддържа вашите артерии и кръвоносни съдове. Когато ви липсва колаген, артериите ви може да отслабнат. Чупливите кръвоносни съдове увеличават риска от атеросклероза, която може да доведе до инфаркт или инсулт. Малко проучване, проведено върху здрави пациенти, установило, че колагенът на прах поддържа артериите по-здрави и помага за намаляване на риска от атеросклероза. 

В нашия магазин ще откриеш чист колаген в хидролизирана форма – единствената, която можем да се усвои ефективно на много добра цена и в количество, нужно да поддържаш ежедневно високи нива на колаген в организма.

 
 
1
Free Gift