Преминаване към съдържанието

Кои са сезонните храни през юни и защо да ги включиш в менюто си?

06 юни, 2025 526
Кои са сезонните храни през юни и защо да ги включиш в менюто си?

Съвсем скоро навлязохме в сезона, предлагащ огромно изобилие от вкусни, свежи и сочни плодове и зеленчуци, и наистина сме сигурни, че няма по-подходящо време от годината, за да се храним сезонно! За да ни покаже своята гледна точка по темата и да ни запознае със богатството на природата през юни, разговаряхме със Станка Стоянова – автор на рецепти и блога за здравословно хранене Know How To Cook. Тя ще те разходи през изобилието от свежест и ще те потопи в магията на сезонното хранене през юни.  

За да открие темата, попитахме Станка какво е сезонно хранене според нейното разбиране. Тя сподели, че го вижда като възможността да достигнем до плодове и зеленчуци, които са в своя естествен пик в момента. Храни, отгледани в страната или региона, в който живеем, точно в този сезон. Които не са пътували хиляди километри, не са престоявали дълго в складове, не са били набрани преди да узреят.  

Тя допълни, че осъзнатото хранене със сезонни храни означава да включваме в менюто си повече плодове и зеленчуци от местни фермери, узрели на слънце, събрани съвсем наскоро, свежи, вкусни и пълни с полезни хранителни вещества за тялото ни. 

А защо е важно да се храним сезонно? 

Природата е удивителна. Тя знае от какво имаме нужда през всеки сезон и се е погрижила да ни го даде чрез плодовете и зеленчуците, които растат и дават плодове през всеки от тях. През лятото, когато температурите са високи, тялото ни се нуждае от повече течности. Затова тогава природата ни дава изобилие от свежи плодове и зеленчуци, които хидратират и охлаждат. От друга страна, през студените зимни месеци тялото ни се нуждае от повече топлина и по-засищащи храни – неслучайно това е времето на кореноплодните и по-плътните храни. Когато се храним сезонно, даваме най-доброто на тялото си, подкрепяме местното земеделие, пазим природата и често спестяваме пари. 

Кои са сезонните храни през месец юни? Разкажи ни за действието им върху организма и как допринасят за здравето ни всеки ден.

През юни стартира сезонът на тиквичките, граха и краставиците. На пазара вече се намират млечен чесън и млад лук, пресни картофи, моркови, манголд, рукола и изобилие от пресни подправки като копър, магданоз, мента, мащерка, босилек и риган. Все още има зелени салати и аспержи, макар че вече са към края на сезона си. Има и огромно богатство от плодове – ягоди, череши, вишни, касис, черници.

  • Ягодите и черешите подпомагат сърдечното здраве, намаляват възпаленията и се грижат за кожата с високото си съдържание на антиоксиданти и витамин C.
  • Краставиците и тиквичките са перфектни за горещите дни, защото хидратират тялото ни, действат охлаждащо и леко диуретично.  
  • Грахът е чудесен източник на растителен протеин, фибри и желязо.
  • Морковите съдържат бета каротин, който подпомага.Пресните картофи са богати на калий и витамин C. 
  • Лукът и чесънът подпомагат храносмилането и имунната система, като действат и пречистващо. 
  • Зелените салати, руколата и манголдът са богати на хлорофил и фибри. Те детоксикират, алкализират организма и помагат на черния дроб. 
  • Свежите подправки не просто придават аромат на ястията, а подобряват храносмилането, действат антибактериално и са богати на витамини. 

Можеш ли да дадеш няколко интересни начина, по които лесно да ги добавим в дневното си меню? 

Разбира се! Ето няколко лесни идеи: 

  • Салата с краставици и моркови на тънки ленти и пресен копър – свежа, вкусна и готова за 5 минути. 
  • Крем супа от тиквички - идеална за лек летен обяд. 
  • Овесена каша с ягоди или череши – бърза и лесна закуска, която може да приготвите от предишната вечер 
  • Домашен сладолед от замразени банани и ягоди – поставете плодовете в кухненския робот и само след 2-3 минути имате разкошен сладолед. 

Ето защо сезонното хранене е по-добрият избор  

Станка обърна вниманието ни и към разликата между това да хапваме тези сезонни храни в съответния месец и това да ги добавим в менюто си през останала част от годината. 

„Храната е най-вкусна и най-полезна, когато е в сезона си. Плодовете и зеленчуците, узрели на слънце и отгледани на открито, са по-богати на витамини, минерали и ензими. Успели са да почерпят сила от земята и слънцето, нещо, което трудно се постига в парник или при дълго съхранение. Когато се транспортират на дълги разстояния или престояват дълго в складове, много продукти губят част от своите полезни вещества. Вкусовете избледняват, ароматите се губят.“ Усещането, когато хапнеш първите череши, първите тиквички или домати направо от градината, е несравнимо.“ 

И все пак, ако искаш да консумираш някои любими продукти, когато са извън сезон, тя даде съвет да ги изсушиш, замразиш или консервираш. Тя, например, всяко лято замразява различни плодове и зеленчуци, за да мога да ги използвам за десерти, печива, ястия и супи през месеците, когато не са в сезон. 

За да видиш цветните рецепти на Станка, както и да се запознаеш със сезонния календар, който тя е създала, разгледай нейния блог Know How To Cook