Преминаване към съдържанието

Кои са типовете колаген и за какво да ги пиеш?

01 май, 2025 61
Кои са типовете колаген и за какво да ги пиеш?

Колаген тип 1, 2, 3, 4… разказваме защо са различни и как да ги използваш така, че да работят ефективно за теб 

На пазара ще откриеш много и различни типове колаген, но когато става въпрос за правилната грижа с хранителни добавки - тогава е важно да си добре информиран и да знаеш коя форма на колагена за коя част от тялото ти отговаря. В редовете по-надолу ще разкажем по-подробно за най-често включваните в хранителните добавки типове колаген и как да се ориентираш в “морето” от предложения. 

Колаген тип 1 и 3 

Най-разпространеният тип колаген в човешкото тяло – тип 1, съставлява около 90% от общия ни колаген. Той се съдържа най-вече в кожата, сухожилията, ставните хрущяли и дори в роговицата на окото. Той има основополагащо действие в укрепването на съединителната тъкан, като за това си взаимодейства с тип 3 и заедно са още по-силни.  

Множество проучвания изследват и доказват ефекта от колаген тип 1 върху подкрепата на съединителната тъкан, като се отделя специално внимание на взаимовръзката му с останалите типове. Например, този тест разглежда влиянието на тип 1 и 3 върху тъканното увреждане и как заедно подпомагат регенерацията – те си „помагат“ един на друг, като тип 1 подпомага здравината на тъканта, а тип 3 осигурява гъвкавостта на нишките в самата тъкан. Показва се още, че съотношението им е от ключово значение за цялостния ефект от приема на колаген върху кожата, сърцето и мускулите. В двата типа се съдържат между 17-19 аминокиселини, като 8 от тях - есенциални. Разликата между двата е, че в тип 3 има повече хидроксипролин и повече цистеин в сравнение с тип

Колаген тип 2 

Този тип често се обвързва със стави – и не случайно. Той намира своето място в хрущялите – "възглавничките", които осигуряват гъвкавост и добра подвижност в ставите. Тип 2 е колагенът, от който най-много се нуждаят хора с болки в ставите, артрит, коксартроза, както и, разбира се, активно спортуващите.  

При ежедневно натоварване ставите имат нужда от допълнителна подкрепа, тъй като започват малко по малко да се изтъркват, а при генетична обосновка това може да се окаже сериозен проблем дори на по-ранна възраст. Колаген тип 2 се различава от 1 и 3 по аминокиселинния си състав – той съдържа по-малко хидроксипролин от тип I и III, но пък има повече хидроксилизин и глутаминова киселина 

Отделно, той подпомага действието на хондроитин (въглехидратна структура, която задържа хидратацията в ставите и така ги омекотява). Колаген тип II изгражда и осигурява "решетката", върху която се „закача“ хондроитинът.  

Колаген тип 4 

Този тип, както и останалите, се срещат в много малки количества в тялото. Затова и не са сред най-разпространените на пазара и не се добавят масово в хранителите добавки. Това не изключва ползите и важността от наличието им в организма. Колаген тип 4 не образува влакна, както типове 1 и 3. Вместо това той формира мрежа с решетъчна структура, която изгражда базална мембрана – тънък слой, който разделя тъканите. Той се открива най-вече в червата, бъбреците и в кръвоносните съдове. Грижи се за бариерната функция на тъканите и това веществата да преминават през проблеми през тъканите, за да достигнат своята цел – клетките. Той си прилича с тип 2 по образуването на мрежа, но местоположението му в организма е различно. 

Колаген тип 5 

Този тип колаген също работи в полза на тип 1. Разбира се, в много по-малки количества от него, тип 5 подпомага силата и структурирането на колагеновите влакна, като ги прави по-фини и контролира растежа на клетките около тях. Среща се в косата и в роговицата на очите. Тип 5 е подобен по състав на тип 1, но с по-голямо насищане на хидроксилизин. Той не се предлага като отделна хранителна добавка, но може да се намери в мултиколагените. 

Колаген тип 10 

Най-активен в период на растеж и финално формиране на кости и стави (през пубертета), тип 10 се произвежда от клетки, наречени хондроцити, по време на ендохондрална осификация – процесът, чрез който хрущялът се превръща в кост. Освен това, съдържа по-малко хидроксипролин и глицин от останалите, поради по-късата тройна спирала. Той също не се предлага като отделна добавка, защото трудно се извлича в самостоятелна форма и обикновено може да се намери в комбинация.  

Мултиколаген – добра идея ли е? 

Зависи от количеството. Комбинацията от различните видове колаген в самата си основа е чудесна идея. Ако можем да приемаме повече от ползите на колагена заедно, защо да не го правим? Както вече споменахме, всеки отделен тип има своето място в организма и влияе на различни части на тялото ни, но комбинирайки се са дори още „по-силни“. 

Да, но в този случай е много важно да се внимава за количеството на активното вещество, което е добавено в общия състав на избрания колаген. Много често понятието „Мултиколаген“ се използва като маркетингов трик за привличане на повече продажби, но какво става, когато в опаковката има 3 или 4 (може дори и повече) типа колаген, но те не са в пълната си препоръчителна доза? Много често в такъв случай има един основен тип, който доминира в съдържанието, а другите са в толкова малки количества, че е малко вероятно да имат реален ефект, дори при редовен прием.  

Хидролизиран колаген RealFood и RealFood Collagen Complex съдържат единствено колаген тип 1 и 3, които доказано се комбинират добре за още по-добър ефект върху кожата, ставите, мускулите, косата и ноктите. Съставът е описан подробно на опаковката, като произходът на колагена е ясен, а в самата опаковка няма да срещнеш допълнения, които да го „подобрят“ (или всъщност точно обратното) изкуствено. 

Какво да запомниш от статията: 

Всеки отделен тип колаген има своите собствени функции и място в организма. Всеки от тях е ключов за нормалната функция на съединителната тъкан, костите, ставите и органите, като при множество вътрешни процеси те работят „в комплект“ и са незаменими със своите ползи.  

Мултиколагените са добър вариант за прием на колагена като добавка, но при тях е важно да следим кои точно типове ще приемаме, в какви количества ще бъдат и какъв е цялостният състав на добавката – само така можем да сме сигурни за качеството ѝ