Преминаване към съдържанието

Безплатна доставка над 100 лв до офис на Еконт

Колаген на прах или течен – какво казват експертите?

17 Mar, 2023 1944

Защо колагенът е полезен като хранителна добавка?

Колагенът е най-изобилният протеин в тялото ни. 28 вида от него има в нашите органи. Типовете 1, 2 и 3 са най-често срещаните. Те изграждат кожата, костите, мускулите и ставите, подпомагат еластичността на тъканите. След 25-та ни годишнина производството му намалява, а комбинацията от лоша диета и тютюнопушене, обездвижване, прекомерно излагане на слънце, води до това, че недостигът му се отразява повече на цялостното ни здраве. Затова много хора търсят начин с хранителни добавки и с промени в начина си на живот да стимулират естественото му производство. Най-често изборът е между хидролизиран колаген на прах или като предварително подготвена напитка, шот с разтворен протеин.

Често се препоръчва да се приема хидролизиран колаген на прах, поради няколко причини: лесно се оразмерява, разтваря се в студени и топли течности и по-бързо и лесно се абсорбира, за разлика от желатина например. На практика това означава, че сами можете да си направите своя колагенова напитка.

Можете да изберете коя форма е подходяща за вас – на прах или готова за пиене, като се запознаете с най-важните „за“ и „против“ в подробности за двете форми на колагена като хранителна добавка. Да започнем с произхода, защото от него зависят и ползите, които протеинът ще ни носи.

Произход на колагена

Колагенът може да е с животински и с морски произход. Хидролизираният колаген на прах е основно телешки, от пасищни животни. Той съдържа колаген тип 1 и 3. Тип 1 се среща навсякъде в тялото и е най-концентриран в костите, сухожилията, кожата, косата, ноктите и в лигавицата на червата. Колаген тип 3 се намира в кожата, мускулите и кръвоносните съдове. Комбинацията от типове 1 и 3 прави телешкия колаген най-подходящ за цялостното здраве. Този тип хранителна добавка е подходящ за хора, които консумират месо.

Повечето течни колагени са с морски произход и се добиват от медуза или морска гъба, морски дарове. Морският колаген е предимно тип 1, но съдържа известно количество тип 2. Тип 2 се намира в хрущялите, ставите, сухожилията, гръбначните дискове.

Има и хидролизиран морски колаген на прах, както и течни колагенови продукти с телешки произход, затова е нужно да четете внимателно етикета. Ако в диетата ви присъстват само зеленчуци и риба, тогава потърсете рибен колаген.

И в двата случая е важно да проверите етикета за произхода на протеина – дали е от свободни пасищни животни, от риба или морски дарове, отглеждани и уловени в условия на устойчив риболов. Обикновено колагеновите напитки се приготвят с хидролизиран колаген на прах, затова истинският въпрос е дали да изберете готов шот или да си приготвите сами кафеген (кафе с протеин) или смути.

Дозировка

Препоръчителният дневен прием на колаген е между 10 и 20 грама и лесно се замерва с мерителна лъжичка от опаковка хидролизиран колаген на прах или от саше.

Повечето течни колагени съдържат под и до 10 грама, защото реално в готовите напитки най-често има допълнителни съставки. Това е технологично нужно. Ако погледнете първата съставка на повечето конвенционални течни хранителни добавки, естествено това е водата. Поради тази причина е трудно от предварително подготвената напитка да получите точна доза колаген, освен ако не я дозирате сами.

Това, разбира се, зависи от марката на продукта, но е трудно да намерите такъв, който да ви дава нужния колаген с един прием на течна хранителна добавка. Затова, ако пиете колагенови напитки, е възможно да е нужно да приемете повече от една доза, по-голяма или двойна доза, в зависимост от опаковката, за да достигнете нужното ви насищане.

Състав

Чистият колаген на прах няма вкус, аромат, бързо и неусетно се разтваря във вода. И на вкус е като…вода. Това е еднокомпонентна хранителна добавка – съдържа само протеин, не изисква консерванти. Консервантите се влагат в напитките с цел удължаване срока на годност, като ги предпазват от развала, причинена от микроорганизми.

Изборът често е измежду чист колаген и протеинова напитка с дълъг списък от съставки като захар, витамини и минерали, екстракти от плодове, стевия или друг подсладител, електролити, чай, масла, кофеин, вече спомените консерванти. Все пак е по-приятно да изпиеш ягодова протеинова напитка, отколкото безвкусна вода с разтворен колаген…Но няма гаранция за произхода на дългия списък със съставки, както и дали притежават необходимото количество и качество, което подпомага ефективността и бионаличността на напитката. Призоваваме ви да четете съдържанието на продуктите, които приемате, и да се интересувате от установените стандартите за препоръчителните дневни дози на отделните компоненти.

Разбира се, има и колаген на прах с многокомпонентен състав, който може да включва хранителни вещества и фитонутриенти, които да подпомагат действието и усвояването му в организма -напр. витамини С и Е, биотин, куркума, сулфорафан, хиалуронова киселина и т.н. Уверете се, че всички съставки са с премиум качеството, което търсите.

Най-добрият и безопасен избор е колаген с максимално изчистен състав, а, ако искате да го подправите, може да прибавите дневната си доза протеин на прах към смути или сок. Мислете за това, че е по-ефикасно и удобно с един точно измерен прием да вземете всичкия ви нужен колаген, вместо да правите компромиси.

Колаген набързо

Популярно мнение е, че готова дневна доза течна колагенова напитка е най-бързото решение, за да си набавите дневната доза от този ценен протеин. Това е вярно. Макар и да тежи малко повече, бутилката течен колаген лесно може да се побере в дамска чанта. Но не забравяйте, че колагенът на прах се доставя и под формата на дневни дози сашета, които са идеално решение за офиса или по време на пътуване – леки, компактни и удобни. А това, което трябва да направите, е да си налеете чаша вода 😊

Бионаличност

Изследванията за бионаличността, която има отношение към по-доброто усвояване на колагена, са правени с хидролизиран колаген на прах. Няма научни доказателства, че течният колаген е по-добър от колагена на прах. Както течните, така и прахообразните хранителни добавки представляват колагенови пептиди, които са резултат от хидролиза. Тя разгражда суровия колаген, така че да може да се абсорбира от организма. След като достигне до пептидна форма, той става биодостъпен, тоест неговата бионаличност е доказана.

Накратко, колагеновите пептиди, които се съдържат в протеиновите напитки, се обработват от организма по същия начин както прахообразните.

Повече (стойност) за по-добра цена

Колагенът на прах се предлага в опаковки за 20-40 дни, с мерително лъжичка, за точната дневна доза. Има го и на сашета, които лесно можете да сложите дори в малка чанта.

Течните колагени обикновено са в пластмасови бутилки за еднократна употреба. И макар че са по-достъпни, всъщност са по-скъпи, заради цената на опаковката. И, не на последно място, еднократните дози увеличават пластмасовите отпадъци, за разлика от опаковката с колаген на прах за по-дълго време.

Накратко

Хидролизираният колаген на прах често е предпочитан поради няколко причини:

  • Получавате по-пълноценна доза колаген, ръчно отмерена, според указанията;
  • Приемате хранителна добавка с гарантирано чист състав с по-малко или без добавки;
  • Спестявате на околната среда още пластмасови или опаковъчни отпадъци, независимо от вида им;
  • Винаги можете да създадете собствен течен колаген по свой вкус с контролиран състав, да го прибавите към любимата си свежа напитка.

Това не означава, че всички течни колагенови продукти не са достатъчно ефективни. Предизвикателството е във въздействието на помощните вещества и в често неясния списък на съставките и тяхното количество в светлината на препоръчителните дневни дози.

 

Източници: Liquid Collagen vs. Powder: Pros, Cons & Which Is Better | mindbodygreenLiquid Collagen vs Powder: The Complete Comparison Guide (cbsupplements.com)Liquid Collagen vs Powder (indigocollagen.com) Liquid Collagen vs Powder: What's The Difference? | Care/of (takecareof.com)