Преминаване към съдържанието

Магнезий срещу крампи

18 Dec, 2023 950

Крампите се случват на всички – на децата, спортистите, на хората, които се обездвижват. Те представляват внезапно и неволно свиване на един или повече от мускулите. Могат да причинят силна болка, дори по време на сън, и отнема време неприятното усещане да се разсее. Въпреки че обикновено са безвредни, мускулните крампи могат да направят временно невъзможно използването на засегнатия мускул.

Защо се случват?

Дългите периоди на упражнения или физически труд, особено в горещо време, могат да доведат до мускулни крампи. Някои лекарства и определени медицински състояния също са отговорни за появата им.

Лекарите определят няколко медицински състояния, които причиняват крампи:

  • Нарушено кръвоснабдяване. Стесняването на артериите, които доставят кръв към краката (артериосклероза на крайниците), може да предизвика болка, подобна на крампи в краката и стъпалата при активен спорт. Те обикновено изчезват при покой.
  • Притискане на нерв. Притискането на нервите в гръбначния стълб (лумбална стеноза) може да доведе до болка, подобна на крампи в краката. Болката обикновено се влошава при продължителен ход. Ходенето приведени – представете си, все едно бутате пазарска количка пред себе си - може да подобри или забави появата на симптомите.
  • Изчерпване на минерали. Твърде малко калий, калций или магнезий в диетата може да предизвика крампи, които често се предписват при високо кръвно налягане, причиняват това.
  • Бременност – при това състояние крампите изискват продължителен прием на магнезий.
  • С възрастта крампите се увеличават, поради изчерпване на минералите и намаляване на мускулния тонус, както и поради проблеми с кръвообращението.
  • Дехидратацията предизвиква крампи, поради изчерпване на минералите.

Първа помощ и превенция

Обикновено за справянето с крампите, е нужен масаж на засегнатия мускул и/или прием на магнезий. Приемът на повече течности – вода и спортни напитки с добавен магнезий, също помага за облекчаване на състоянието. Нещо, което понякога забравяме, е да се разтегнем преди тренировка. Разгрявайте се преди и след спорт. Ако сте склонни към крампи на краката през нощта, разтягайте се преди лягане. Леките упражнения преди сън също биха ви донесли облекчение. Така, макар и да причиняват временно обездвижване, изчезват сами и рядко са достатъчно сериозни, за да изискват медицинска помощ, пише. Но лекарите препоръчват да потърсите помощ, ако:

  • Крампите предизвикват сериозен дискомфорт;
  • Свързани са с подуване на краката, зачервяване или кожни промени;
  • Причиняват мускулна слабост;
  • Случват се често;
  • Не са свързани с очевидна причина, като например тежки упражнения или преумора.

Търси магнезий!

Магнезият е минерал, който участва във всеки основен биологичен процеса, например в  синтеза на нуклеинови киселини и на протеини, производството на енергия в клетките.

В тялото ни има около 25 грама магнезий. Той подпомага поддържането на нормална мускулна и нервна функция, поддържа стабилен сърдечен ритъм и участва в изграждането на костите. Около половината от запасите от магнезий са в клетките на тъканите и органите, а другата половина се комбинират с калций и фосфор в костите. Само 1% от магнезия се намира в кръвта.

Ако изпитвате често мускулни крампи, особено в краката или стъпалата, мускулни потрепвания, общо мускулно напрежение или болки, изтръпващи крака, вероятно имате дефицит на магнезий. Ако увеличите приема на магнезий чрез храна и хранителни добавки, ще намалите напрежението на мускулите, така че да се движите и спортувате без болка. 

Магнезият в храната ни

Заложете на „зелено“ и на ядки за повече магнезий! Спанакът, броколито, бобът и грахът, лещата, цвеклото, тиквата, морковите, целината, картофите, ананасът, авокадото, прасковите, бананът, кафявият ориз и някои пълнозърнести храни са вкусни „носители“ на ценния минерал. От ядките изберете бадеми, кашу. Наблегнете на сусамов тахан и ленено семе. Неподсладеното какао на прах и черният шоколад също ще ви подсладят в борбата с крампите.

Но, въпреки че магнезият присъства в много храни, той обикновено се среща в малки количества, и е трудно да задоволи дневните нужди от магнезий в една порция. Освен разнообразното хранене, и избягването на рафинираните храни, е препоръчително да се приема магнезий и под формата на добавки.

Магнезият може да се приема като добавка по всяко време

Магнезиевите добавки могат да се приемат по всяко време на деня, важно е да е по график. Някои ги препоръчват сутрин, на гладно, с чаша вода. Други – вечер, с храна, или точно преди лягане.

Следете за диария или повръщане, и ако приемът на магнезий ги предизвиква, говорете с лекаря си. Това са едни от най-познатите неблагоприятни странични ефекти.

Важно е да знаете, че магнезият може да взаимодейства с някои лекарства, и да намалява тяхната ефективност, затова се консултирайте с лекар. Например антибиотиците трябва да се приемат най-малко 2 часа преди или 4-6 часа след магнезиеви добавки, за да се постигне максимална ефективност. Диуретиците водят до изчерпване на минерала, което води и до неговия дефицит.

Ако приемате бифосфонати за предотвратяване на загуба на костна маса, магнезият трябва да приема поне 2 часа преди или след други лекарства.

Но, независимо от тези предупреждения, запомнете, че магнезият ви е нужен, както срещу крампи, така и, за да бъдете със здраво сърце и кости. Хранете се пълноценно, пийте достатъчно вода, и разтягайте преди спорт или физическо усилие!

 
1
Free Gift