Преминаване към съдържанието

Рибеното масло – защо е важно за децата в борбата с вирусите?

19 Jan, 2023 1126

Болните деца вероятно са сред най-големите тревоги на родителите. Високата температура и отпадналост, хремата и кашлицата са сред кошмарите, които нито едно семейство не желае да се сбъднат. Дефицитът на витамините D, А, Е, С и В6 прави децата по-податливи на заболявания. Тези витамини играят специална роля в имунните реакции, за образуването и активността на имунните клетки. Затова превенцията и бързото справяне с вируса или грипа е важно за всички.

Приемът на рибеното масло, богато на витамин D3, Омега-3 мастни киселини и витамин А, е основна стъпка в предпазването от предстоящата грипна вълна, както и помага малчуганите бързо да се върнат в обичайната си форма за игри и училище. То подпомага имунитета и се бори с умората и отпадналостта, безапетитието, които съпътстват дните на боледуване.

Ето как и защо рибеното масло работи за имунитета на децата.

Намалява възпалението в белите дробове

Вирусите и грипът са свързани с възпаления и намаляване на възпротивителните сили на организма. Рибеното масло от мазни риби като треската е богато на Витамин D3 и важни Омега-3 мастни киселини. Витамин D3 е мастноразтворим витамин, свързан с нормалното функциониране на имунната система, който модулира отговора при възпаления.

С натрупването на витамин D3 се ускорява справянето с възпалението, посредством отслабването действието на възпалителни молекули, наречени цитокини. Така се намаляват и мускулните болки, типични за някои вирусни заболявания и грип.

Рибеното масло съдържа 2 вида Омега-3 киселини: ЕРА (eйкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина). Увеличеното количество на DHA подсилва противовъзпалителните свойства на Омега-3 мастните киселини. Д-р Уилям Харис от Университета на Южна Дакота в изследване от 2020 г. пише, че наличието на по-високи нива на Омега-3 мастни киселини подсилва защитата за белия дроб, което е особено важно при грип или вирусни инфекции на дихателните пътища.

За по-малко умствена умора и психична устойчивост

Омега-3 мастни киселини са от съществено значение за нормалната мозъчна функция. Те помагат за регулирането на психичното здраве, което при продължителни периоди на боледуване е застрашено. Също, както знаем, през слънчевите дни, когато сме навън, сме по-щастливи, макар че витамин D не се набавя достатъчно и през топлите месеци. Затова е препоръчително децата с понижен имунитет да приемат ежедневно витамин D, за да са здрави през цялата година.

За силен апетит или за възстановяването му

Няма родител, който да не се притеснява, когато детето му губи апетит при боледуване, а понякога е трудно да го предизвикаме да се храни здравословно. Омега-3 мастните киселини ЕРА и DHA в рибеното масло връщат желанието за храна.

Смята се, че здравословният апетит е оръжие както за постигане на здравословно тегло – за напълняване, така и за регулиране на храненето при хора, склонни или страдащи от затлъстяване. Проучване, цитиране от Sciencedirect.com, показва, че след 3-седмичен прием на рибено масло от група от мъже и жени преди закуска, апетитът на 96% от участниците се повишил и това повлияло благоприятно на теглото им. Според учените това се дължи на Омега-3 киселините.

Как да избера рибено масло?

Търсете рибено масло, извлечено от дива риби от чисти води, и в условията на устойчив риболов, без замърсители и радиация, в съответствия с европейските норми за устойчивост. Информирайте се дали производствените процеси са екосъобразни, да не се използва топлина, механично налягане, разтворители или химикали. За високото качество е важно съотношението на Омега-3 киселините в продукта. Според международно правило за определяне на истинското рибено масло съотношението между DHA/EPA трябва да е приблизително 1.4 към 1.

Не на последно място, изберете рибено масло, подходящо за възрастта на детето. До 6-годишна възраст е подходящо то да приема течно рибено масло, капсулите са подходящи за по-големите.

В някои случаи употребата му е противопоказна:

  • За деца с алергия към риба или йод;
  • За деца, които приемат антикоагуланти или антитромбоцити. Преди да започнат приема на рибено масло, е необходима консултация с лекар.
  • С изключение на тези случаи, рибеното масло е напълно подходящо за деца.
1
Free Gift