Съдържание [скрий]
Случвало ви се е да се ударите и да получите синина на удареното място, нали? Разбира се, случва се на всеки, особено сутрин, когато още сънени търсите пътя към банята. И това не е нещо притеснително. Синината бързо зараства и съвсем скоро забравяте за случката. Но какво се случва, когато получените синини стоят със седмици? Нормално ли е това?
Всъщност, начинът, по който тялото Ви се възстановява от тези инциденти зависи от един витамин, който може и да не ви е толкова познат, но е също толкова важен за организма, колкото и витамин С, D или Е:
ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ВИТАМИН К
Витамин К е мастноразтворим витамин, който се съдържа в тялото ни. Той помага на кръвта да се съсирва, регулира нивата на калций в кръвта и подобрява здравината на костите ни. Той често е пренебрегван, но всъщност е много важен за здравето ни. Витамин К се съдържа в зеленолистните зеленчуци. В тялото ни също има бактерии, които го произвеждат. Но тези бактерии могат да бъдат унищожени от антибиотик, за това избягвайте да приемате, когато имате възможност.
ИМА ЛИ ДОСТАТЪЧНО КОЛИЧЕСТВО ВИТАМИН К В ОРГАНИЗМА ВИ?
Ето кои са симптомите, които ще ви покажат, че имате недостиг на витамин К:
- Лесно получаване на синини и кървене;
- Проблеми със съсирването на кръвта;
- Фратури на костите;
- Нарушено функциониране на кръвоносните съдове;
- Незарастващи рани;
- Хематурия;
- Опасност от фрактури;
Балансът на този витамин е изключително важен и трайния недостиг може да бъде опасен за здравето ви. Най-лесно и сигурно можете да си набавите витамин К чрез храната, която приемате.
ХРАНИ, БОГАТИ НА ВИТАМИН К:
Пресни и сушени билки
Всички, без изключение, съдържат изключително много витамин К – босилек, градински чай и мащерка съдържат повече от 1700 микрограма на 100 грама порция. Също така голямо количество от този витамин се съдържат в ригана и кориандъра. Затова вместо сол добавяйте повече подправки в ястията.
Пресен лук
В него също се съдържа доста голямо количество от този витамин. 100 грама съдържат 207 микрограма витамин К.
Зеленолистни зеленчуци
Те също съдържат много витамин К, но най-голямо съдържание има кейла. В една 100 грамова порция се съдържат 882 микрограма витамин К.
Брюкселско зеле
В 100 грамова порция се съдържат 194 микрограма. Този зеленчук е най-полезен, ако е приготвен на пара с малко мазнина.
Къри, червен пипер, чили на прах
Тези хранителни продукти, освен високо съдържание на витамин Е и С , съдържат и витамин К. В една супена лъжица се съдържат 5-7% от задължителния дневен прием.
Броколи
В една 100 грамова порция се съдържат 220 мирограма витамин К.
Аспержи
100 грамова порция съдържа 80 микрограма витамин К. Най-добре е да бъдат приготвени на пара.
Друи хранителни продукти, които съдържат витамин К са зеле, краставици, сушени сини сливи, боб и др. Оптималния прием на витамин К на ден е: за деца – 30 микрограма, за жени – 90 микрограма, за мъже – 120 микрограма.
ПОЛЗИТЕ ОТ ВИТАМИН К
Както вече разбрахте този витамин е много важен за правилното функциониране на организма ви. Ето ги и конкретните ползи от него:
Защита от кръвоизливи – заради функцията на Витамин К да съсирва кръвта, той ни предпазва от обилни кръвотечения, вътрешни и външни кръвоизливи.
Предпазва мозъка – витамин К има мощно антиоксидантно действие, което предпазва мозъка от свободните радикали. Освен това много проучвания доказват, че витамина има директна подкрепа върху мозъчните функции.
Облекчава менструалните болки – витаминът също повлиява секрецията на някои хормони, което е много важно за жените, защото облекчава болките при менструация.
Подкрепя сърцето – профилактира калцифицирането на съдовите стени, предпазва от възпаление на ендотела, намалява риска от появяване на тромби.
МАСЛОТО ОТ ЕМУ, НАЙ-БОГАТИЯТ ИЗТОЧНИК НА ВИТАМИН К
Ако искате бързо и лесно да снабдите организма си с необходимата доза витамин К, то маслото от Ему е вашето решение. Извлечено от мастната тъкан на австралийската птица Ему, този изцяло натурален продукт ще даде на тялото ви всичко необходимо, за да бъде то здраво и силно.