Съдържание [скрий]
През лятото десертите са леки, плодови, но понякога ни се иска и нещо наистина сладко, което да ни върне вкуса на детството, когато сладоледът и сладкишите бяха наистина….мммм изкушаващи. Ако сме на кето режим, или държим повече на протеините, отколкото на въглехидратите в менюто си, е трудно. Но, ако прибавим хидролизиран колаген към рецептите, ще усетим всички ползи от протеина, без намек за вкус или мирис, защото той се разтваря напълно.
Предлагаме ви няколко рецепти за вкусни десерти, с които ще се разхладите, заредите с енергия, без да се чувствате виновни, че сте прекалили.
Сладолед с боровинки и лимон
Продукти за две порции:
½ чаша боровинки
½ чаша пълномаслено кокосово мляко
Сокът на един лимон
3 ледени кубчета
2 мерителни лъжици Хидролизиран колаген RealFood
½ Авокадо
Сложете в блендер и разбийте боровинките, кокосовото мляко, лимоновия сок, леда, колагена и авокадото до кремообразна смес. Сервирайте с няколко боровинки за украса.
Ледени близалки
Продукти за 4 близалки:
2 чаши замразени горски плодове
1 чаша филтрирана вода
2 мерителни лъжици Хидролизиран колаген RealFood
2-4 капки или лъжички стевия
Разбийте в блендер и оформете във формички близалки. Оставете ги във фризер за не по-малко от 3 часа или най-добре поне една нощ.
Шоколадов десерт без печене
Продукти:
½ чаша тахан
2 супени лъжици Кокосово масло
2-3 супени лъжици Кокосова захар или стевия, плодов подсладител
1 супена лъжица Ванилов екстракт
3 мерителни лъжици Хидролизиран колаген RealFood
1/3 чаша Кокосово брашно
3 супени лъжици Протеинов шоколадов чипс
За топинга:
½ чаша Шоколадов чипс
3 супени лъжици Тахан
Морска сол
Начин на приготвяне:
Смесете тахана, кокосовото масло, захарта или подсладителя и ванилията и разбийте до хомогенна смес. Прибавете колагена и кокосовото брашно и разбъркайте. Прибавете начупения шоколад или чипс и оформете окончателно тестото. Сложете го в тавичка и оставете във фризера за 15 минути.
За топинга: Разтопете шоколадовия чипс на слаб огън, като бъркате постоянно. Щом се разтопи напълно, го махнете от печката и добавете тахана. Охладете за 5 минути. Извадете тестото от фризера и го полейте с топинга. Със шпатула го разнесете по цялата повърхност. Посолете.
Върнете във фризера за още 20 минути. След това нарежете тестото на квадратчета – стига за около 12. Съхранявайте в хладилник или фризер.
Пудинг с чия
Продукти за 2 купи:
1 чаша бадемово или кокосово мляко – може и пълномаслено
¼ чаша семена чия
½ супена лъжица Матча на прах
Течна стевия
Кокосови стърготини
Шепа горски плодове
Начин на приготвяне:
Смесете бадемовото/кокосово мляко, чията, матчата и бъркайте до хомогенна смес. Прибавете течната стевия капка по капка, по ваш вкус. Прехвърлете в съд, който може да затворите с капак и оставете поне час, докато чията се отпусне и набъбне. Ако можете, оставете в хладилник за една нощ.
Разпределете пудинга в купи и украсете с кокосови неподсладени стърготини и горски плодове.