Преминаване към съдържанието

Вкусно и кето меню без угризения

04 May, 2022 58

Кето диетата е популярен и успешен режим на хранене, който помага за поддържане на оптимално тегло, справяне със здравословни проблеми. Но, както всяка система, за да ви помогне да постигнете желания ефект, е важно да се наслаждавате на вкусна храна, богата на протеини, за да я следвате с минимално усилие на волята. А вероятно ви се хапват и паста, курабийки, нали? Предлагаме ви да не ги отхвърляте, а да замените въглехидратните бомби с кето вкусотии с хидролизиран колаген. 

Защо колагенът в кето диетата е важен? 

Както знаете, ние сами сме отговорни да насърчаваме производство на колаген от организма ни, като приемаме храни, богати на този основен протеин, или хранителни добавки. С доза колагенови пептиди ще се справите и със стомашните неразположения при засилен прием на протеини. Хидролизираният колаген подпомага разграждането им и следователно по-лесно преработваме храната.

От друга страна, ако сте на кето режим, работите, спортувате активно, знаете, че често нямате време за приготвяне на сложни рецепти и една доза хидролизиран колаген може да ви „спаси“ в момент на силен глад например. В крайна сметка, чистият колаген от пасищни животни е протеин на прах, без мирис и вкус, лесно се разтваря в течност и бързо се абсорбира. Така сутрешното, следобедно кафе или чай, смути, фреш, лесно ще стане протеиново.

Не на последно място, активно спортуващите на кето режим ще потвърдят, че приемът на колаген им помага да поддържат висок мускулен тонус, да запазят своята подвижност, костите им са по-здравивъзстановяват се по-леко при травми. Ползите за косата и кожата също не са маловажни, особено при усилени тренировки.

Накратко, хидролизираният колаген влиза в кето режима естествено и го прави още по-ефективен, както и подсилва въздействието им. Фактът, че лесно става част от рецепти за напитки, основни ястия, десерти, супи, го прави ваш съюзник.

Предлагаме ви 4 кето рецепти с колаген за богата и вкусна вечеря с фалшиви въглехидрати, които да опитате още днес.

Кето макарони със сирене


Нужни продукти:

250 грама паста с ниско съдържание на въглехидрати


1 чаша сметана за готвене  4 супени лъжици краве масло

 2 чаши настъргано сирене чедър

 1 щипка сол

 1 щипка червен пипер

 1 щипка горчица на прах

 по избор: 1 чаена лъжичка желатин на прах

 по избор: 2 ленти бекон, нарязан

Начин на приготвяне:

Сварете пастата във вряща вода до омекване (8-10 минути). Докато пастата се готви, разтопете маслото в отделна тенджера на среден огън. Разбъркайте подправките и сметаната за готвене. Добавете колагена и разбъркайте добре.

Оставете сместа от соса да започне да се сгъстява и да бълбука, след което разбъркайте натрошеното сирене (и парченца бекон, ако ги добавите). След като пастата е готова, прецедете я и я изсипете в сгъстения сос от кето чедър сирене. Разбъркайте, така че пастата да се покрие със сос, и сервирайте. Може да се консумира веднага или да се запази в херметически затворен контейнер в хладилника до една седмица.

Курабийки

Нужни продукти:


1 лъжичка ванилова суроватка
1,5 чаена чаши бадемово брашно
1,5 чаена чаши кокосово брашно
1 супена лъжица хидролизиран колаген

 1 ч. л. бакпулвер

 ⅓ чаша подсладител

 ¼ чаша подсладител (отделно)

 ½ чаша масло

 1 яйце

Сурови бадеми, орехи

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 200 градуса. Пригответе тава с хартия за печене.

В купа със среден размер добавете колагена, суроватката, бадемовото брашно, кокосовото брашно, бакпулвера, ¼ чаша подсладител и разбъркайте добре. Добавете разтопеното масло и ⅓ чаша подсладител в голяма купа. С ръчен миксер разбийте едно яйце в сместа до пухкавост. Смесете сухата и мократа смес.

С ръка или с лъжица разделете тестото на малки топчета и ги поставете върху тава за печене. Натиснете ги добре, тъй като няма много да се разширят. Може да ги украсите със ядки по ваш вкус. Печете 10-12 минути. Оставете ги да се охладят, преди да сервирате.

Кето колаген смути

Нужни продукти: ¼ голямо авокадо

1 ½ чаена лъжичка семена от чиа

1 супена лъжица какао на прах

1 лъжица колагенови пептиди

1 супена лъжица бадемово масло

½ чаша неподсладено бадемово мляко

½ чаша вода

течна стевия на вкус (по избор)

¼ – ½ чаша лед

Разрежете авокадото и изгребете месестата част. Заедно с нея сложете всички други продукти в блендера и миксирайте. Можете да съхраните напитката в хладилника.

Кето Колагенов хляб

Нужни продукти:

½ чаена чаша хидролизиран колаген

6 супени лъжици бадемово брашно

5 яйца,

1 супена лъжица течно кокосово масло - неовкусено

1 чаена лъжичка бакпулвер

1 чаена лъжичка ксантанова гума

Щипка хималайска розова сол

По желание: щипка стевия

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 160 градуса. Намажете тавата с кокосово масло (или масло гхи). Можете да използвате и пергаментова хартия, за да не залепва. Ако не намажете с масло стените на съда, това ще позволи на хляба да се прикрепи към стените и да бухне, докато изстива.

В голяма купа разбийте белтъците на сняг. В малка купа разбийте сухите съставки и оставете настрана. Добавете към тях по желание щипка стевия за сладост.

В друга купа разбийте мокрите съставки - жълтъците и течното кокосово масло - и оставете настрана. Добавете сухите и мокрите съставки към белтъците и разбъркайте, докато се смесят добре. Тестото ще бъде гъсто и малко лепкаво.

Изсипете тестото в намаслената тава и поставете във фурната. Печете 40 минути. Хлябът ще бухне във фурната. Извадете го от фурната и оставете да изстине напълно - около 1 до 2 часа. Хлябът ще спихне малко, но това е нормално. След като хлябът се охлади, прокарайте острия ръб на нож около краищата на съда, за да освободите питката. Можете да я нарежете на приблизително 12 филийки.

Добър кето апетит!

1
Free Gift