Преминаване към съдържанието

Всичко, което трябва да знаете за имунната система на децата

25 Feb, 2020 262

Малките деца са особено уязвими към различни заболявания, особено при смяната на сезоните. Родителите понякога усещат, че веднага щом детето им се възстанови от заболяване, следва друго. Така те продължават с хрема до пролетта ... което може да е повод за притеснение. Задавали ли сте си въпросите: 

Защо детето ми е постоянно болно?

Дали няма по-сериозен проблем, свързан с имунитета му?

Какво да направя, за да подобря имунитета на детето си, за да не се разболява толкова?

Какво се счита и не се счита за нормално, разберете в следващите редове.

Какво трябва да знаете за детския имунитет?

При възрастните имунната система е напълно развита. При децата обаче тя започва да се развива след раждането. Следователно новородените могат да се сравняват с празен лист хартия, където първите редове текст се изписват при самото раждане - т.е. излагане на антигени при преминаване през родилния канал и пряко подлагане на тях.

През първите месеци от живота, бебето все още е защитено от антитела, въведени в кръвоснабдяването му от майката. Те обаче постепенно изчезват и детето започва да образува свои собствени антитела срещу отделни антигени, след като е подложено на тях. 

Ето защо е много важно раждането да се извършва по естествен път, когато стерилният храносмилателен тракт на бебето се колонизира от физиологичната флора на майката, когато пътува през родилния канал. Това не е така при бебетата, които се раждат чрез цезарово сечение. 

Децата, родени чрез секцио и не са кърмени, имат различна бактериална флора в храносмилателния тракт в сравнение с тези, родени по естествен път и кърмени. 

Следователно те могат да бъдат в неизгодно положение по отношение на по-нататъшното развитие на имунната система, особено когато се отнася до алергии. 

Когато болестите са необходими на детето!

Посещението в детска градина е важен момент за детето по различни причини. То е важно и от гледна точка на развитието на имунната му система. Преходът от сравнително затворена среда на семейството към подлагане на колектив от хора означава, че детето е внезапно заобиколено от много нови източници на инфекциозни заболявания, на които все още не е било подложено. Ето защо ни се струва, че децата в детската градина боледуват постоянно. Това обаче зависи и от това колко добре е развита имунната система на детето. Ако тя вече е добре развита, вероятността от инфекция е много по-ниска. Когато имунната система е отслабена, детето е по-податливо на инфекция и се разболява по-често.

Положителната новина за всичко това е, че благодарение на различните заболявания имунната система на детето се развива по-добре. Имунната система е естествено достатъчно силна, за да гарантира, че когато влезем в контакт с вирусна, бактериална или друга инфекция, ние сме в състояние да реагираме на нея, да претърпим заболяването, но да не се поддадем на него. В резултат ще бъдем имунизирани срещу него. Повторното излагане на същата антигенна структура (например варицела) ще доведе до това, че заболяването не се развива. Разбира се, ситуацията се променя, когато се подлага на заболяване с донякъде променена антигенна структура - например с грип, при който антигенният компонент е различен всяка година, а антигенът на грипния вирус е малко по-различен. След това болестта ще се появи отново. 

Кога трябва да се притесним за имунитета на детето си? 

Най-общо може да се каже, че имунните разстройства водят до повишена чувствителност към инфекции, които са склонни да се повтарят. Те обикновено продължават дълго време и лекуваните реагират слабо на лечението, което често води до други усложнения. 

Хроничната, нелекувана и неправилно управлявана инфекция отслабва имунната система, което води до цялостно отслабване на тялото. Пример за това би било дете, което в рамките на 6 месеца претърпява 6 остри инфекции. В този случай, би било добре да посети педиатър, който ще има достатъчно време да посвети на детето и родителите, да разбере медицинската история на детето и как се е развила болестта. 

Също така лекарят трябва да определи дали детето редовно ходи на профилактични прегледи и в случай на болест. С помощта на специализирани прегледи е възможно да се определят причините за често заболяване и да се назначи подходящо лечение.

Какво да направим, за да подобрим имунитета на детето си? 

Нивото на имунитет на организма е свързано с това колко добре е подхранено и детето, както и с околната среда, на която е подложено. Всичко това засяга имунната му система. Когато някой живее в силно замърсена среда, първичните защитни средства се увреждат и това допълнително улеснява навлизането на бактерии и вируси в организма. Цялостното отслабване, когато тялото е подложено на студ и не е достатъчно издръжливо, ще доведе до това тялото да се заразява по-лесно. 

Особено през зимните месеци е възможно да се укрепи имунната система на децата, като се използва билколечение и прием на подходящите витамини. Това могат да бъдат различни екстракти, получени от гъби, растения или дрожди въз основа на конкретни препоръки от опитни педиатри. Подходящото и достатъчно хранене, заедно с прием на витамин D и Омега-3 играе незаменима роля. Те влияят не само върху растежа на детето, но и върху имунната система през периоди, когато има много малко слънчева светлина. Това важи както за възрастни, така и за деца.

Рибеното масло Rosita е добър източник на Омега-3 и витамин D, като в същото време е подходящо за деца.