Преминаване към съдържанието

Безплатна доставка над 100 лв до офис на Еконт

Защо да приемаме рибено масло от черен дроб на треска?

07 Nov, 2018 295
Защо да приемаме рибено масло от черен дроб на треска?

РИБЕНО МАСЛО

Научете, кои са основните 3 причини да се приема масло от черен дроб на треска според Ан Мари от Cheeseslave.

НУЖДАЕМ СЕ OT ДЕСЕТ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ВИТАМИНИ А И D:

Д-р Уестън Прайс, автор на „Храненето и физическата дегенерация”, установява, че хората в изолираните култури, които са се радвали на добро здраве, са консумирали 10 пъти повече витамини А и D, отколкото съвременниците му Америка (1930г.).

Хората, които д-р Прайс изследва, са имали идеално прави, бели зъби с почти никакви кариеси. Те не са имали дегенеративни заболявания. Те не са се нуждаели от очила или апаратчета за зъби, не са страдали от безплодие и са имали по-малко вродени дефекти. В 21-ви век ние приемаме още по-малко витамини А и D, тъй като вече не консумираме достатъчно и истински животински мазнини, морски дарове, яйчни жълтъци, масло, сметана, черен дроб.

Витамините А и D работят заедно в синхрон и е важно да бъдат консумирани в правилното съотношение. Твърде много витамин А може да бъде токсичен за човешкото здраве.

Повечето от нас вече не консумират животински мазнини (сланина) и черен дроб редовно. Прекарваме деня си в офиса и не стоим достатъчно дълго време на слънце за разлика от хората през 19-ти век, които са прекарвали много повече време на открито и не са използвали слънцезащитни продукти.

Ако не предпочитате да готвите с животински мазнини (мас) и не ядете всеки ден масло, сметана и сирене както и черен дроб веднъж седмично, най-лесният начин да увеличите   витамините А и D е да приемате по 1 чаена лъжичка качествено масло от черен дроб на треска дневно (1/2 чаена лъжичка за деца и 1/4 чаена лъжичка за бебета).

Витамин А също е доказано, че е изключително полезен за хората от аутистичния спектър. Вижте работата на педиатъра д-р Мария Мегсън.

ОМЕГА-3 МАСТНИТЕ КИСЕЛИНИ СА ОТ СЪЩЕСТВЕНО ЗНАЧЕНИЕ!

В допълнение към витамините А и D ние се нуждаем също и от омега-3 мастни киселини. Всички сме чували за ползите от омега-3 мастните киселини. Тялото не може да ги произвежда, поради което те се наричат “есенциални мастни киселини”. Здравните власти в целия свят препоръчват приемането на 250-500 мг омега-3 мастни киселини (EPA- ейкозапентаенова киселина и DHA- докозахексаенова киселина) дневно.

Ползи за здравето от омега-3 мастните киселини

  • Предотвратяват сърдечните заболявания
  • Понижават триглицеридите
  • Намаляват сковаността на ставите
  • Помагат за справяне с депресията
  • Мозъчно здраве – предотвратяват болестта на Алцхаймер, деменцията и синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD)
  • Критични са за правене на здрави, умни бебета

СЪОТНОШЕНИЕТО НА ОМЕГА-6 И ОМЕГА-3

Повечето от нас не получават количеството омега-3 мастни киселини, коeто са получавали нашите предшественици. Идеалното съотношение на омега-6 мастните киселини към омега-3 мастните киселини трябва да бъде около 4 към 1, което е близо до съотношението, с което хората са се развили. Днес това съотношение се е трансформирало до около 20 към 1. Това е така, защото селското стопанство е преминало от пасищно базиран модел към модел на затворено пространство.

Омега-3 мастните киселини се получават от пасищни животни. Рибите получат своите омега-3 мастните киселини от трева – морска трева, както и водорасли, друга морска растителност. Мазните риби, като сардини и аншоа, и рибите, които ги ядат, са големи източници на двете най-здравословни форми на омега-3 мастни киселини, докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA).

Кравите също получават омега-3 мастните си киселини от трева. За съжаление повечето крави днес са хранени със зърно. Повечето говеждо, пилешко, свинско месо, млечните продукти и яйцта в супермаркетите са с ниско съдържание на Омега-3. Причината е, че животните, от които се произвеждат, са хранени с царевица и зърно – храни, които тези животни в естествената си среда не биха консумирали. Царевичното масло има съотношение омега-6 към омега-3 от около 45 към 1. В резултат на неестественото хранене с евтино зърно кравите имат много малко омега-3 мастни киселини в млякото и в месото си.

Mесото и млечните продукти на пасищните животни са богати на омега-3 мастни киселини. Пасищните пилета, които могат да ровят на открито за трева, семена и насекоми, снасят яйца, богати на DHA.

В допълнение: Забелязала съм, че когато консумирам много омега-3 мастни киселини, рядко получавам слънчево изгаряне. Открих, че това се отнася и за други членове на моето семейство. И това е очевидно предимство, защото, ако не използвате слънцезащитни продукти, ще абсорбирате повече витамин D. Слънцезащитните препарати намаляват абсорбцията на витамин D в кожата с повече от 95%. (Източник)

Най-лесният начин да балансирате съотношението на омега-6 и омега-3 мастните си киселини е да приемате добавка масло от черен дроб на треска или друго рибено масло. В идеалния случай всички ние искаме да приемаме месо и млечни продукти от пасищни животни както и морски дарове, но това не винаги е възможно. Аз приемам маслото от черен дроб на треска като застрахователна полица, тъй като не винаги мога да ям месо и млечни продукти от пасищни животни (когато се храня в ресторанти и т.н.), и не винаги ям толкова морски дарове, колкото трябва.

Оригиналната статия можете да прочетете тук