Преминаване към съдържанието

Здрави и хидратирани през лятото – мисия възможна!

14 Jul, 2023 18

Лятото е тук и както всички знаем – хидратацията отново излиза на дневен план. Тя е изключително важна за правилното функциониране на чревната лигавица, както и за баланса на добрите бактерии в червата. А нека бъдем честни – отличното чревно здраве е ключът към доброто състояние на организма. Именно затова, особено през топлите горещи дни, е много важно да приемаме достатъчно количество течности, а това включва поне 2-3 литра вода, чай, фреш или други неподсладени напитки.

И все пак – за някои хора приемът на голямо количество течности може да звучи като “мисия невъзможна“. Но кой каза, че единственият начин да бъдем здрави и хидратирани през лятото е чрез прием на течности? Да – те са в основата на това, но има и някои любими храни, които могат да допринесат едновременно за хидратация и добро здраве. А кои са те, ще ви разкажем днес!

Динята – хидратиращото чудо на природата

Едва ли има по-обичан летен плод от динята. Освен вкусна и ярко червена, тя е и идеалният начин да останете достатъчно хидратирани през горещите летни дни. Този плод се отличава с над 90% съдържание на вода, а това го прави един чудесен избор за хората, които искат да хидратират организма си, като едновременно се насладят на нещо сладко.

Допълнително, динята е богата на важни витамини като А и Ц, както и на възстановяващи електролити като калий. Естествената й сладост, съчетана с хидратиращите й свойства, превръща динята в един от най-добрите за здравето ни летни плодове.

Краставица – зеленият супергерой

Когато става въпрос за хидратация през горещите летни дни, краставицата е най-добрият ви приятел. Този зелен супергерой е известен с високото си съдържание на вода – около 96%. Но това далеч не е всичко – краставиците подпомагат за здрава и красива кожа, както и за добро храносмилане. Те са богати на витамини, минерали и антиоксиданти, а това ги прави чудесни за ежедневната ви лятна диета.

Ягоди – сладката суперхрана

С яркия си червен цвят и сладък вкус, ягодата е едно страхотно допълнение към лятното ви меню. Тези плодове са богати на полезни вещества, като например антиоксиданти и витамин С, а едновременно с това гарантират и хидратация, тъй като съдържат над 90% вода.

Независимо дали ще консумирате ягоди като самостоятелна закуска, в смути или под друга форма, те са един чудесен начин да хидратирате и обогатите с полезни вещества организма си през горещите дни.

Целина – хидратираща зелена енергия

Целината е един отличен избор за поддържане на хидратация и здравословно функциониране на червата през летните месеци. Съставена от приблизително 95% вода, целината е изключително освежаваща и допринася за дневния прием на течности. Освен това е богата на фибри, антиоксиданти и витамини А, К и С, които я правят чудесна добавка към летните ви ястия.

Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци са мощни източници на полезни хранителни вещества. И въпреки че хидратацията е от решаващо значение през летните месеци, също толкова важно е да сте сигурни, че давате на организма си основните хранителни вещества за цялостно здраве.

Зеленолистните зеленчуци като спанак, кейл, зелена салата и коприва са в изобилие през лятото и предлагат много ползи. Те са богати на витамини С, А и К, както и на редица важни минерали. Тези зеленчуци насърчават здравословното храносмилане, подобряват детоксикацията на организма и допринасят за сияйна кожа, а това ги прави задължителни за летните месеци.

Кисело мляко: Хидратация и пробиотици в едно

Когато става въпрос за поддържане на здрави черва, пробиотиците заемат централно място, а киселото мляко е вкусен начин да ги включите в лятната си рутина. Киселото мляко е ферментирал млечен продукт, който преминава през процес, при който се въвеждат полезни бактерии, като Lactobacillus и Bifidobacterium. Тези приятелски бактерии подпомагат храносмилането, поддържат балансирана чревна флора и подобряват усвояването на хранителните вещества.

Можете да си направите чудесен десерт с кисело мляко, като добавите пресни плодове, ядки или капка мед за повече сладост. Можете също така да го смесите със замразени плодове, за да създадете освежаващо и кремообразно лятно лакомство. Порция кисело мляко всеки ден не само осигурява хидратация, но и допринася за щастливи и здрави черва през горещите дни.

Кокосова вода: Елексир от природата

През горещите дни се потим и губим електролити. Когато става въпрос за тяхното възстановяване – кокосовата вода е в центъра на нашето внимание. Тя е естествена, освежаваща и хидратираща напитка, която се добива от кокосови орехи.

Освен чудесен източник на хидратация, кокосовата вода е пълна и с важни минерали като калий, калций и магнезий, които играят жизненоважна роля за доброто здраве на организма. Една чудесна идея – заменете сладките спортни напитки с кокосова вода. Така ще си гарантирате хидратация и енергия.

Боровинки – скъпоценните камъни на хидратацията

Боровинките имат не само невероятен вкус, но и многобройни ползи за организма ви. Тези малки, богати на антиоксиданти плодове имат високо съдържание на вода (около 85%) и това ги прави чудесен източник на хидратация.

Освен с хидратиращите си свойства, боровинките са известни с това, че са пълни с мощни антиоксиданти, наречени антоцианини, които им придават и тъмния оттенък. Тези антиоксиданти предпазват клетките ви от увреждане, причинено от вредните свободни радикали, и подпомагат цялостното здраве. Боровинките са също така фантастичен източник на фибри, които подпомагат храносмилането и насърчават здравето на червата.

Приемайте про- и пребиотици

Въпреки че про- и пребиотиците не хидратират организма, те са особено важни за неговото добро здраве през летните месеци. Защо? Защото те подпомагат работата на червата, подсилват имунната система, понижават кръвното налягане и укрепват състоянието на стомаха, като предпазват от неприятните летни вируси.

Про- и пребиотици можете да си набивате чрез кисело мляко, мариновани зеленчуци, камбуча, кефир  и други храни и напитки. Разбира се, може да се спрете и на висококачествени про- и пребиотици с доказана ефективност и гаранция за лесен прием. 

Хидратацията трябва да бъде основен приоритет не само през лятото, но и през цялата година. Надяваме се с нашите препоръки “мисията хидратация“ да е станала по-лесна и възможна, за да спомогнем оптималното функциониране на нашето тяло.

Защо витамин Ц е чудесен за поддръжка на имунната система във форма научете тук ---> https://realfood.bg/article/vitamin-s-zashto-ejednevniyat-mu-priem-poddarja-imunnata-sistema-vav-forma

 
1
Free Gift