Преминаване към съдържанието

Отлично чревно здраве през лятото

24 Aug, 2022 8

Летният сезон e вкусен, но и предизвикателен за стомаха. Обичайните вируси често атакуват именно чревния тракт и така приятната ваканция може да се окаже с неприятен привкус. Затова е важно да знаем с какво и как да се храним балансирано, но вкусно и как да подкрепим организма си, когато е изложен на различни дразнители.

Защо чревното здраве е важно?

„Здравите черва съдържат оптимално количество добри бактерии и имунни клетки, които изхвърлят инфекциозни агенти като вируси, гъбички и бактерии. Здравето на червата описва баланса и функцията на чревните бактерии в няколко части на стомашно-чревния тракт, които ни помагат да ядем, смиламе храната и усвояваме правилно хранителните вещества, без никакъв дискомфорт,” казват експертите. Здравето на червата е свързано с имунната система, въздейства на психичното състояние, на настроението, регулира ендокринните функции, влияе на хормоналните нарушения, кожните заболявания и дори рака.

Затова и устойчивата грижа за чревния тракт е много важна. Тя включва не само избора на храни, но и как и кога ги приемаме, в какви количества, дали се грижим за баланса на про- и пребиотиците в организма.

Ето основните елементи на доброто чревно здраве.

Пийте достатъчно вода и течности!

Хидратацията е важна за функционирането на чревната лигавица, както и за баланса на добрите бактерии в червата. Тя има значение за психическата и умствена, обща издръжливост. Затова, особено в горещите летни дни, е важно да прием поне 2-3 литра вода, фреш, чай, неподсладени напитки. Алкохолните напитки разхлаждат, но не борят жаждата. Същото важи и за кафето. Помнете, че дехидратацията може да доведе и до диария, констипация, да предизвика хранително отравяне.

Яжте зеленчуци и плодове!

Лятото изобилства от плодове и зеленчуци, салати, които са богати на фибри. плодове, зеленчуци, зърнени храни, бобови растения, ядки и семена. Препоръчително е да се приемат от 40 до 50 грама фибри всеки ден. Хората, които консумират повече растителна храна, имат по-малко патогенни бактерии в червата си.

Приемайте про- и пребиотици!

Про- и пребиотиците не са само на таблетки и прахчета хранителни добавки, но със сигурност те подпомагат работата на червата, особено ако през ваканцията консумираме повече вредни храни, алкохол, сладолед, сладки изкушения. Кисело мляко, айран, ферментирали храни, доколкото има през този сезон, също съдържат ценните вещества. Камбучата е вкусна напитка, която подпомага червата. Ферментиралата оризова вода също се препоръчва от диетолозите.

За децата, хората с проблемен стомах и възрастните хора, пробиотиците са особено важни, защото те са най-податливи на летните вируси, които засягат стомаха и червата.

Можете да подсилите червата си и с прием на колаген.

Спете достатъчно!

Лекарите препоръчват поне 8 часа сън нощем не само за красота, но и за доброто функциониране на червата. Според мащабно изследване качеството на съня ни повлиява разнообразието на микробиома. Проучването свързва чревното здраве и с усета за болка. При дисбиозата (нарушеното равновесие на чревните бактерии) се появява едно от най-честите разстройства на съня – обструктивната сънна апнея или хъркането. За по-качествен сън и лесно заспиване лекарите препоръчват магнезий преди заспиване.

Намалете стреса!

Лятната ваканция е идеалното време да се отпуснете, да разтоварите съзнанието си от служебни и лични грижи и да се погрижите за себе си. Накратко при продължително напрежение, гняв, страх в оста мозък-черва, хормоните на стреса активират нервните и имунните клетки в чревната стена. Увеличава се напрежението в мускулите, нервите от чревния тракт изпращат сигнали за болка към мозъка, който регистрира това общо неразположение и стимулира перисталтиката и по-честото изхождане. Това причинява общо неразположение и може да предизвика и по-сериозни здравословни проблеми. Затова почивката – психична и емоционална е важна за вашето чревно здраве. Не я пропускайте!