Преминаване към съдържанието

5 причини защо колагенът е полезен за мъжете

18 May, 2022 241

Ползите от колагена са широко известни, но често говорим повече за това какво прави той за кожата, косата, ноктите, ставите, или за по-високите спортни постижения, и по-малко за това защо той е важен за мъжете или жените. И двата пола страдат от недостиг на ценния протеин след 25-30-годишна възраст, а белезите на остаряването се появяват неизбежно на лицата и телата ни. Но, ако за жените се приема, че са по-суетни и търсят повече начини да се поддържат по-свежи и млади, мъжете също е нужно да осъзнаят какво в начина им на живот „краде“ от колагена им.

Пушенето, стресът, лошият диетичен режим с преработени храни и със злоупотреба със захар, занемаряването на грижата за кожата при твърде много излагане на слънце, влияят лошо на общото здраве и намаляват естественото производство на колаген с повече от 1% на година. Но, за да убедят мъжете, че хидролизираният колаген не е само за фитнес резултати и по-бързо справяме с травмите, експертите посочват конкретни ползи.

Срещу изтъняване и загуба на коса

Да, хидролизираният колаген не е само за блестящи и силни коси на жените. Той помага и на мъжете да запазят косата си и да подсилят скалпа си. Производството на колагеновите пептиди в организма, които съдържат ценната аминокиселина пролин, стимулира растежа на косата. При анагенната фаза на растеж на косъма, нивото на колаген набъбва в косъма и го кара да расте. Колагенът поддържа, овлажнява и подхранва дермата в кожата, за която е закрепен фоликулът. Това създава благоприятна среда за растежа на косата.

Колагенът е важен и за вида и здравето на брадата – моден аксесоар и символ на мъжественост за мнозина. Протеинът спомага за запълването на „дупките“ в окосмяването на лицето.

Увеличава тестостерона

Ниското ниво на тестостерон влияе негативно на самочувствието, здравето, сексуалния живот на мъжете. Смята се, че хормоналните терапии имат временен ефект със странични влияния.

Наскоро учени установиха, че производството и наличието на достатъчно човешки колаген е от решаващо значение за превръщането на стволовите клетки във функциониращи Лайдигови клетки (клетките в тестисите, които произвеждат мъжкия полов хормон). Но колагенът не помага за справяне с еректилната дисфункция. Въпреки че е основен компонент на кожата и мускулите в пениса, няма промени в структурите му, които биха могли да се отнасят до еректилната дисфункция по какъвто и да е начин.

За здравето на костите и ставите

Възрастовите и травматични изменения на ставите и костите засягат много от мъжете в активна възраст. Костите съдържат 30-40% органично вещество, 90% от което е колаген тип I. 100% от сухожилията са изградени от колаген тип I и III. 60% от хрущялите са изградени от колаген тип II. Хидролизираният колаген подпомага подвижността на ставите, защото недостигът на ценния протеин води до често необратими проблеми. Износването на ставния хрущял засяга 350 стави в човешката тяло. Хидролизатът подпомага възстановяването на подвижността както при спортисти, така и при хора, страдащи от артрит. Продължителният прием на колагенови пептиди няма странични ефекти.

Увеличава мускулната маса, силата и подпомага възстановяването

Хидролизираният колаген съдържа 18 аминокиселини, сред които са и глицин и аргинин. Те изграждат креатина – също аминокиселина, чието натрупването подобрява изграждането на мускулна маса, повишава силата и води като цяло до по-добри спортни постижения.

Колагенът има отношение и към поддържането на положителен азотен баланс, който държи тялото в състояние на анаболизъм - растеж и изграждане на тъканите, включително скелетните мускули. Ако се приема редовно след тренировка, колагенът предизвиква този процес.

Помага за намаляване на теглото

Последно, но не по важност, колагенът и желатинът засищат средно 40% повече спрямо останалите протеини. Така се поддържа устойчиво чувство за ситост, което води и до по-малко емоционално хранене и „тъпчене“, а това ,разбира се, и до по-малко килограми.

Хидролизираният колаген е на прах, без вкус, мирис, лесно се разтваря в течност и бързо се абсорбира. Така лесно влиза в ежедневното меню и контролът на теглото е по-лесен. Подпомага разграждането на протеини и въглехидрати и по-лесно преработваме храната. Така се преодолява по-бързо и дискомфорта, причинен от тежки храни.

От колко колаген имат нужда мъжете?

Според медицинско проучване от 2019 г., доза между 2.5- 15 гр на ден е достатъчно, но тя зависи от възрастта, общото състояние на мъжа и физическата му активност. Но само хидролизиран колаген не е достатъчен. За да има достатъчно от ценния протеин за здраве и сила, са му нужни и витамин Ц, цинк и желязо, чиста храна. И много любов.

1
Free Gift