Преминаване към съдържанието

Хидролизираният колаген за бременни – може ли да се приема?

07 Oct, 2021 2145

Получаваме много въпроси дали по време на бременност или кърмене може да се приема хидролизиран колаген. Няма напълно обосновано научно доказателство, че колагенът е полезен или вреден за вас в този деликатен период. Специалистите се позовават на ползите от него за състояния или проблеми, подобни на тези, които изпитвате - болки в ставите, промени в състоянието на кожата и косата, зъбите,  небалансирано хранене, емоционална нестабилност. Затова ви препоръчваме, ако решите да използвате такъв тип хранителна добавка, да се консултирате с наблюдаващия ви лекар.

Да е здрава и красива - това си пожелава всяка жена в очакване на рожбата си. Първите месеци след раждането също са предизвикателни: новото начало за тялото и духа изисква внимателно подбрани и постоянни грижи, които да ѝ осигурят по-добра възможност за възстановяване. Какво е мястото на хидролизирания колаген в диетата на бъдещата майка и в началото на родителството?

Колагенът намалява през бременността

Според проучване, публикувано в Американската национална библиотека по медицина, хормоналните и физически промени в скелета на жената по време на бременността и кърменето водят до недостиг – количествен и качествен на колаген тип 1. Той се съдържа в най-големи количества в телешкия колаген, който се усвоява по-добре под формата на прах след хидролиза.

Колагеновият хидролизат помага на жените през първия триместър, когато някои от тях изпитват стомашен дискомфорт, не се хранят пълноценно. Ценният протеин ще ги предпази от неблагоприятни последствия от нездравословна диета. Той е без мирис, вкус, разтваря се в топли и студен напитки, може да се ползва в рецепти.

По време на третия триместър и особено през т.нар. четвърти триместър или първите 3 месеца след раждането, костите и ставите на жената са особено уязвими. Костите губят маса, а ставите и коленните връзки са под допълнително напрежение, тъй като поддържат нарастващия плод. Кожата се опъва и губи еластичност, получават се стрии. След раждането организмът е под стрес заради кърменето, а кожата носи следите от скорошното разтягане. Много жени страдат от косопад, а зъбното им здраве е разклатено.  Следродилната депресия често вгорчава първите седмици от майчинството.

Хидролизираният колаген помага при често срещани проблеми

Въпреки че няма много проучвания относно употребата на колаген по време на бременност, ползите от хидролизирания колаген за бременните се сравняват с тези за жените в постменопауза и за активно спортуващите. При тях има достатъчно доказателства, че той подпомага възстановяването на ценния протеин в костите, което е основен проблем и при бъдещите майки.

Атлетите и хората, които спортуват активно, вземат ежедневно хидролизиран колаген, за да се възстановяват по-бързо от травми, да намалят болките при движение и за по-добра подвижност. Бременните изпитват подобни затруднения, а болките в гърба и кръста са ежедневие. Затова се смята, че телешкият колаген ще им бъде от полза, макар че няма научно доказани проучвания.  

Смята се, че и 1 от 5 жени страда от ментални разстройства, свързани в майчинството, като депресия, повишена тревожност по време и след бременността. Много нутрицисти и майки препоръчват за  преодоляване на тази емоционална нестабилност балансирана и здравословна диета, богата на храни, съдържащи колаген, и хранителни добавки с колаген.

Нашата препоръката към бременните и кърмачките е да се консултирате с лекаря си, преди да изберете, която и да е хранителна добавка. А, когато купувате, проверете за произхода ѝ. В случая с хидролизирания колаген, важно е той да бъде от пасищни животни, отглеждани в условия на биоземеделие, без антибиотици. Повече по темата как да изберете най-добрия за вас колаген, четете в тази статия. Спазвайте и препоръчителната доза. Желаем ви здрава и щастлива бременност и успешно майчинство!

1
Free Gift