Преминаване към съдържанието

Зелено и пробиотично пролетно презареждане

05 Apr, 2022 36

Пролетта настъпва и зимното обездвижване и натрупване на повече тегло, стрес, умора започва да ни личи. Леката диета с чиста храна и добрата грижа за стомаха ще ни накарат отново да засияем, готови за приключения и радост от живота.

Фибри, фибри и още фибри

Време е да заменим тежките храни – месо, термично обработени зеленчуци, много въглехидрати и захар с по-леки ястия. Зелениите са богати на фибри и спомагат за насърчаване на навременното движение на храносмилателния тракт. 

Неразтворимите фибри помагат за „почистване“ на лигавицата на червата, докато разтворимите образуват гел, който се свързва с нежеланите вещества и ги „изнася“ от тялото.

Знаете ли, че жените се нуждаят от 25 грама фибри всеки ден, а мъжете - от 38 грама? Ако през зимата сте приели подуването на корема, запека, гастрита за обичайни последици от преяждането или обездвижването, може да ги ограничите с повече сезонна чиста растителна храна с подходящ пре- и пробиотик през пролетта.

Пробиотици през пролетта

Вегетариантската диета може и да не е за всеки, но салатите и първите пролетни зеленчуци помагат за прочистването на храносмилателния тракт. Те осигуряват прехрана за чревния микробиом – екосистемата от бактерии, вируси и гъбички в тялото ни. За да поддържаме микробиома си здрав и ефективен, е важен достатъчният прием на пробиотиците с храната.

Пребиотиците произхождат от въглехидрати, наречени олигозахариди - несмилаеми фибри, които не се усвояват и смилат от стомашния сок. Те стимулират растежа и развитието на полезните бактерии в червата. Срещат се в лука, чесъна, аспержите, корена от цикория и др.

Пробиотиците са важни за здравето ни микроорганизми (дрожди и бактерии) в храносмилателния ни тракт. С най-голямо значение и най-познати са Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum и Lactobacillus bulgaricus.Те се подхранват от пребиотиците, затова и комбинацията от двете е от ключово значение за успешното пролетно обновяване на организма.

Първата стъпка от пролетното прочистване включва да добавим много пребиотични храни към диетата си. Зеленчуци, артишок, гъби, копър, тиква, чесън, праз, лук, горски плодове и ябълки помагат да се създаде здравословна среда за червата, където пробиотиците могат да процъфтяват. Пълнозърнест хляб и сродни изделия също помагат за по-добро действие на храносмилателния тракт.

Пробиотични храни и напитки като кисело мляко, кефир, камбуча, ферментирали и мариновани изкушения като кимчи, бърза туршия от прясно зеле също се препоръчват. Но най-добрата комбинация е по-зелена диета, заедно с хранителни добавки, които доказано и ефективно съдържат достатъчно пре- и пробиотици за чревното здраве.

Чиста храна и доказано ефективни  пре- и пробиотици

Прясната зелена храна от местни производители, без пестициди и химически торове, е добра идея през цялата година, но през зимата често това е трудно. С пролетта изборът на пазара е по-голям, но винаги има риск и от реакция на организма поради здравословни причини или третиране на продуктите.

Затова ви съветваме да миете внимателно и подготвяте салатата си или зеленолистните зеленчуци. Така ще елиминирате възможността от реакция на организма срещу бактерии и нитрати в тях.

Ето няколко съвета от Асоциация „Активни потребители“:

  • Не купувайте зеленчуци със загнили или такива със силно хлоротични (избелели), изсъхнали или нахапани листа;
  •  Избягвайте марулите, зацапани с пръст. Това е свидетелство за немарливост от страна на производителя и търговеца;
  •  Измивайте листните зеленчуци с течаща вода листо по листо! Отстранявайте всички видими следи от почвени частици, хранителен субстрат и насекомите които понякога се крият между листата;
  •  Накиснете салатите в питейна вода, за да се отмият  част от нитратите и бактериите. За по-добър ефект към водата може да добавяте киселина – оцет или лимонов сок. Те подкиселяват средата и убиват повечето бактерии и вируси.
  • Ако подозирате замърсяване с микроорганизми може да дезинфекцирате марулите с 1% разтвор на водороден пероксид (кислородна вода), но преди това задължително се консултирайте за процедурата с аптекаря от когото купувате препарата и инструкциите за употреба! Не забравяйте, че след дезинфекция трябва обилно да оплакнете с питейна вода.
  • Избягвайте да давате салата от листни зеленчуци на много малки деца, или поне преди това накисвайте и измивайте старателно.

Към тези съвети е важно да се прибави, че приемът на хранителна добавка пре- и пробиотик, особено в първите седмици на обилно хранене с пресни зелении е превенция от поява на болки в стомаха и неразположения.

Може и месо, но крехко и леко!

През този сезон се препоръчва умерената консумация на месо (без тлъстини), риба, птици - сварени или запечени, но без паниране. Зеленчуковите и бистри местни супи са приятно разнообразие в предимно зеленото меню.

Кисело млечни продукти, извара, рохки яйца, омлет, добре сварени каши и макаронени, но пълнозърнести изделия допълват пролетното меню. Тези храни поддържат стомашния тракт здрав и подпомагат микробиома, който разбира първи кога пре- и пробиотиците ни липсват.

Слушай тялото си!

През пролетта се изострят хроничните заболявания на стомашно-чревния тракт. Хората, за които стомахът е слабо място, знаят добре за какво да слушат тялото си.

Най-доброто, което можем да направим, за да бъдем здрави и бодри през този прекрасен, но преходен сезон, е да избягваме злоупотребата с алкохол, кофеин и преработена захар, които не допринасят за добруването на микробиома.

Следете и какво може да ви причиняват възпаление и неразположение – дали конкретен зеленчук, млечни продукти, зърнени храни, боб, но винаги имайте предвид, че фибрите и пребиотиците са ви много нужни. Пийте много вода, чай, за да насърчите детокса. Слушайте тялото си как реагира на всякакви нови храни и добавки, които приемате. И най-важното – хранете се с удоволствие, но с мярка.

 
1
Free Gift