Преминаване към съдържанието

12 въпроса и отговора, свързани с колагена и неговите ползи

23 Oct, 2023 196
  1. Какво представлява колагенът?

Колагенът е най-изобилният протеин в човешкия организъм, като съставлява около 30% от общия му протеин. Той е основният градивен елемент на кожата, костите, лигаментите, мускулите и сухожилията, както и на останалата съединителна тъкан в организма. Намира се също в кръвоносните съдове, органите и чревната лигавица.

Протеините са съставени от аминокиселини. Основните аминокиселини, които изграждат колагена, са глицин, пролин и хидроксипролин. Тези аминокиселини се групират заедно, за да образуват протеинови нишки (фибрили) в тройна спираловидна структура. За да направи тройната спирала обаче, организмът се нуждае също от съответните количества витамин C, манган, мед и цинк.

  1. Каква е ролята на колагена?

Основната роля на колагена е да осигури структура, сила и подкрепа на целия организъм. По-специфичните роли на колагена включват:
• осигуряване на защитно покритие на органите;
• подпомагане образуването на фибробласти в дермата (средния слой на кожата), което от своя страна спомага за растежа на нови клетки;
• придаване на здравина и еластичност на кожата;
• участие в процесите на кръвосъсирване.

  1. Съществуват ли различни типове колаген?

Идентифицирани са около 28 типа колаген. Те се различават по това как се сглобяват молекулите, по клетъчните компоненти, които се добавят, и по това къде точно в организма се използва колагенът. Всички колагенови нишки имат поне една тройна спираловидна структура.

Основните пет типа колаген са:
• тип I – съставлява 90% от колагена в организма и осигурява плътна структура на кожата, костите, лигаментите и сухожилията;
• тип II – изгражда еластичния хрущял, който осигурява опора на ставите;
• тип III – намира се в артериите, мускулите и органите;
• тип IV – намира се в различните слоеве на кожата;
• тип V – среща се в косата, някои слоеве на кожата, роговицата на очите и тъканта на плацентата.

  1. Какво се случва с колагена, докато остаряваме?

С възрастта тялото произвежда все по-малко колаген, а съществуващият такъв се разгражда все по-бързо. Също така колагенът е с по-ниско качество, отколкото когато сме били по-млади. Жените изпитват значително намаляване на производството на колаген след менопаузата. Нормално е всеки да изпитва спад в производството на колаген, който започва след 25-годишна възраст, като се усеща по-осезаемо след 40.

  1. Как да разберете дали нивото на колаген в организма ви намалява?

Колагенът не може да бъде измерен (например чрез кръвен тест), но има някои признаци, които са индикация, че нивото му в организма ни намалява. Тези признаци и симптоми включват:
• болка в ставите или остеоартрит поради износен хрущял;
• загуба на подвижност поради скованост или увреждане на ставите;
• отслабване или свиване на мускулите, съчетано с мускулни болки;
• по-малко гъвкави и по-твърди лигаменти и сухожилия;
• проблеми с кръвния поток;
• стомашно-чревни проблеми поради изтъняване лигавицата на храносмилателния тракт;
• набръчкана или отпусната кожа;
• хлътване около очите или някъде другаде по лицето.

  1. Кои навици, свързани с начина на живот, увреждат колагена?

Факторите, които могат значително да намалят колагена в организма ни, са:
• консумацията на твърде много захар и рафинирани въглехидрати – захарта се свързва с протеините и образува напреднали крайни продукти на гликиране, известни още като AGEs. Тези молекули увреждат близките протеини, карайки колагена да се разпада по-бързо.;
• прекомерното излагане на ултравиолетова светлина – ултравиолетовата слънчева светлина не просто намалява производството на колаген, но и причинява по-бързото му разграждане и преждевременното образуване на бръчки. Затова избягвай прекомерното излагане на слънце и винаги носи слънцезащитен крем (SPF 30 и по-висок), когато си навън.;
• пушенето – пушенето уврежда едновременно еластина и колагена, което води до по-бавното зарастване на рани и преждевременната поява на бръчки. Никотинът свива кръвоносните съдове, намиращи се близо до повърхността на кожата, което възпрепятства доставянето на кислород и хранителни вещества в нея.

  1. Кои заболявания и други фактори увреждат колагена?

Автоимунните заболявания, при които имунната система на организма атакува собствената си тъкан, могат да увредят колагена. Дерматомиозит, лупус, ревматоиден артрит, склеродермия са автоимунни заболявания на съединителната тъкан, за които е известно, че причиняват увреждане на колагена.

Генетичните мутации също могат да увредят колагена. Грешките в конструкцията на колагена водят до състояния като остеогенезис имперфекта (болест на чупливите кости) и синдром на Елерс-Данлос (група от наследствени системни заболявания с нарушения на съединителната тъкан).

Процесите на стареене са друг фактор, при който нивото на колаген намалява естествено с възрастта.

  1. Какво можем да направим, за да забавим признаците на стареене и да подобрим загубата на колаген от кожата?

За да забавиш ефектите от стареенето на кожата, използвайслънцезащитни продукти всеки ден (SPF 30 и по-висок), носислънчеви очила с UV защита и шапка с широка периферия, както и ризи с дълъг ръкав от леки естествени материи. Както вече стана ясно, ултравиолетовата светлина уврежда колагена, затова избягвай и солариумите.

Придържай се към балансирана диета, каквато е средиземноморската, богата на зеленчуци и плодове, бобови и пълнозърнести храни, ядки и умерено количество животински продукти (месни и млечни продукти, морски дарове и яйца).

  1. Как точно се използва колагенът в областта на козметиката и медицината?

Колагенът може да бъде разграден, преобразуван и усвоен обратно в организма. Има широка гама от приложения в козметиката и медицината. Колагенът, използван за медицински цели, идва от крави, овце, прасета или хора. Употребата му включва:
• дермални пълнители – инжекциите с колаген могат да запълнят плитки вдлъбнатини в кожатакато бръчки и фини линии;
• пародонтология – колагенът действа като бариера за предотвратяване на бързорастящата венечна тъкан да се превърне в рана в зъба, като дава на зъбните клетки времето, от което се нуждаят, за да регенерират;
• превръзка на рани – колагенът помага на раните да заздравеят, привличайки нови кожни клетки към раната;
• съдови протези – присадките на донорска колагенова тъкан са използвани за направата на протези на кръвоносните съдове, подпомагане регенерирането на периферните нерви и реконструкция на артерии.

  1. Консумирането на богати на колаген храни повишава ли нивото на колаген в организма?

Консумирането на богати на колаген храни не води директно до по-високо ниво на колаген в организма, тъй като колагенът не може да се усвои в цялата си форма, а се разгражда до аминокиселини. 

Все пак много храни, които осигуряват суровите съставки, подпомагащи производството на колаген, могат да се консумират като част от една балансирана и здравословна диета. Тези храни съдържат аминокиселините глицин и пролин. За процеса са необходими още витамин C, манган, мед и цинк. Храните, които съдържат тези аминокиселини, витамини и минерали, са:
• глицин – гранола, фъстъци и червени меса, както и пилешка, пуешка и свинска кожа;
• пролин – аспержи, гъби, зеле, пшеница и фъстъци, също и месо, риба и яйчен белтък;
• витамин C – броколи, брюкселско зеле, картофи, пипер, цитруси и ягоди;
• манган – диви боровинки, какао, кокос, овес, семена и ядки;
• мед – гъби шийтаке, зеленолистни зеленчуци, омари и стриди, семена и ядки, тофу, черен дроб и черен шоколад;
• цинк – боб, броколи, зеленолистни зеленчуци, млечни продукти, нахут, пълнозърнести храни, стриди и ядки, както и птиче, свинско и червено месо.

  1. Какво представляват колагеновите пептиди?

Оралните колагенови добавки се продават като колагенови пептиди или хидролизиран колаген, най-често под формата на капсули и прах. Както вече стана ясно, колагенът не може да се абсорбира в цялата си форма, а следва да се разгради на аминокиселини (пептиди). Колагеновите пептиди са малки парченца животински колаген, които се абсорбират през стомашно-чревния тракт.

  1. Какво казват изследванията за ефективността на добавките с колаген?

Липсват рандомизирани контролирани проучвания – златният стандарт за тестване ефективността на медикаментите – по отношение на хранителните добавки. Малкото такива проучвания, които са направени, са установили, че колагеновите пептиди вероятно са ефективни за подобряване еластичността и хидратацията на кожата. Възможно е също така да са ефективни за облекчаване на болката и подобряване функцията на ставите при хора с остеоартрит на коляното.

И не на последно място – имайте предвид, че поглъщането на колагенови пептиди (от храни или хранителни добавки) не може да бъде насочено точно там, където искате, защото тялото ги използва приоритетно за това, от което се нуждае. С други думи, ако имате ставни проблеми, но започнете да приемате колаген с идеята да заздравите кожата или косата си, колагенът ще бъде насочен приоритетно към вашите стави.  

1
Free Gift