Преминаване към съдържанието

Антибиотиците, без които (не) можем

21 Oct, 2022 82

България е единствената страна в ЕС, където употребата на антибиотици се покачва, показва доклад на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ЕCDC). 43% от хората се самолекуват с антибиотици. 59% погрешно считат, че антибиотиците са ефикасни срещу вирусни инфекции. 53% вярват, че помагат срещу простудни заболявания и грип.

Но, ако всичко е по правилата, лекарите би трябвало да предписват антибиотици само за лечение на бактериална инфекция и препоръчително след микробиологично изследване. Тези лекарства не действат срещу вируси. А те причиняват повечето инфекции на горните дихателни пътища, като обикновена настинка и грип.

Ако хората прекаляват с антибиотиците или ги използват неправилно, бактериите може да станат резистентни. Това означава, че антибиотикът става по-малко ефективен срещу този вид бактерия, тъй като тя е е успяла да подобри защитата си.

Как антибиотиците действат, какво е антибиотична резистентност, кои са природните им алтернативи и как да възстановим организма при прием на тези лекарства – ето на кои въпроси ще отговорим в подробности.

Какво е антибиотик?

Антибиотиците са лекарства, които убиват бактериите или подтискат техни основни жизнени функции. Антибиотикът се свързва със структури само в бактериалната клетка, които са уникални и нямат аналог в клетките на хората и животните, затова са ефективни и сравнително ниско токсични.

Един от най-големите рискове при прекомерен прием на антибиотици е те да спират да действат и бактериите да продължават развитието си. Резистентност могат да изградят всички видове бактерии. Това се дължи на мутация в клетката, която помага на бактерията да преживее неблагоприятните условия. Затова е важно антибиотиците са взимат по предписание.

Странични ефекти при приема на антибиотици

Най-честите странични ефекти от употребата на антибиотици са диария, гадене, повръщане, обриви, стомашни неразположения, чувствителност към слънчева светлина, развиване на гъбични инфекции. За да намалят тези проявления, лекарите предписват про и пребиотици, хранителни добавки. Важно е те да се комбинират от медицинско лице. Някои лекари твърдят, че антибиотиците намаляват ефективността на оралните контрацептиви, но няма солидни доказателства за това. Не препоръчва и пиенето на алкохол, в някои случаи има ограничения и по отношение на шофирането.

Пробиотиците и антибиотиците

Антибиотиците променят чревната микробиома при деца и възрастни, причиняват диария. Преглед на 12 проучвания при деца, лекувани с антибиотик, показва намалено разнообразие и богатство на микробиома, промени в изобилието на бактерии. Установяват се значителни намаления при бифидобактериите и лактобацилите и значително увеличение при протеобактериите като E. coli.

Пре и пробиотиците спомагат за възстановяването на чревното здраве и за намаляване на честотата и продължителността на диария, свързана с антибиотици (AAD). Пробиотици (включително Bacillus spp., Bifidobacterium spp., Clostridium butyricum, lactobacilli, Lactococcus spp., Leuconostoc cremoris, Saccharomyces spp. или Streptococcus spp., самостоятелно или в комбинация.) имат умерен защитен ефект за намаляване на риска от AAD, пише https://internationalprobiotics.org/.

Затова пробиотиците, предписани с антибиотици, водят до по-добри резултати от лечението, отколкото само с антибиотици при разстройства, включително инфекции с Helicobacter pylori, свръхрастеж на бактерии в тънките черва (SIBO), както и други чревни инфекции.

За възстановяване на организма след прием на антибиотици специалистите препоръчват прием на хидролизиран колаген. Той съдържа аминокиселините глицин, глутамин и пролин, които играят важна роля за поддържането за чревното здраве. Глицинът поддържа метаболизма, разгражда мастните киселини и се грижи за чревния тракт. Тази аминокиселина намалява възпалението, защото подхранва производството на серотонин, което води и до повече мелатонин, който успокоява.

Важно е поне 1 месец след прием на антибиотици да се храним с повече фибри и пробиотични продукти. Ябълките, бананите, празът, аспержите, грейпфрут, вече споменатите зеле, чесън, ферментирали храни ще възстановят нарушената чревна флора.

Да се намали захарта, е другата препоръка. Лошите бактерии и дрождите виреят в сладка сред. Колкото повече захар ядем, толкова по-силни ще станат те. Така може да причинят диария или млечница.

 

 
1
Free Gift