Преминаване към съдържанието

Как да поддържаме оптимални нива на магнезий? (част 3)

28 Apr, 2023 28

Как да поддържаме оптимални нива на магнезий?

Източник: По публикация в блога на Дан Кориган, съосновател на Smidge® и сертифициран консултант по Root Cause Protocol. -4 ways magnesium can kick in when stress levels are high | Smidge® (getsmidge.com)

Ядките, листните зеленчуци, бобът, семената, авокадото (и, да, непреработеният черен шоколад!) са с високо съдържание на този минерал.. И, дори когато ядем тези богати на магнезий храни, магнезият  все още може да не ни достига.

Поради изчерпването на почвените минерали, много храни вече не доставят достатъчно хранителните вещества в организма ни. Освен това телата ни не произвеждат магнезий, но се нуждаем от него, за да може почти всяка система да работи гладко (прочетете част 1 от поредицата „Как магнезият може да въздейства при стрес“).

Факторите, които допринасят за трудното задържане на магнезий, включват:

  • възрастта (колкото по-възрастен сте, толкова по-малко запазвате);
  • стреса;
  • излагането на алуминий;
  • отделянето на магнезий чрез урината и потните жлези.

Морли Робинс - създателят на базирания на магнезий метод за лечение и профилактика - Root Cause Protocol (научете повече в част 2 на поредицата), нарича това "степен на изчерпване на магнезий“. Всеки има различни здравословни проблеми и предизвикателства, затова изчерпваме магнезия си с различна скорост.

Морли казва: „Първо, разберете, че стресът „яде“ магнезия – така сме устроени като вид. На колкото повече стрес сте подложени, толкова повече магнезий се изчерпва в тялото ви. Загубата на магнезий е метаболитната цена, която плащаме за всичкия този натиск и напрежение, които чувстваме.

Направете списък на измеренията на стреса...Хранителните алергии, зависимостта от преработена храна, излагането на тежки метали, употребата на предписани лекарства и „дядото“ на всички тях - психическият и емоционален стрес, това са само някои от стресовите фактори, които намаляват нашите запаси от магнезий.

Предприемете всичко възможно, за да намалите тези вредни навици или предизвикателства, за да се застраховате срещу „течове“ на магнезий. Разберете, че заради стреса тялото жадува за повече магнезий."

Накратко минералът, който тялото „изяжда“ най-бързо, когато сте стресирани, е точно този, който може да облекчи споменатия стрес.

Препоръчителната дневна доза за възрастни е между 320 и 420 мг дневно. Но това зависи от биологичните нужди и здравната история на човека.

В зависимост от скоростта на изчерпване на магнезий, т.е. факторите в живота , които карат тялото да използва целия си наличен магнезий, може да имате нужда от повече.

Първият и най-добър начин е да получите повече магнезий, е от пресни, зелени и пълнозърнести храни, ядки. (вижте примери в част 2 от поредицата).

Но е почти невъзможно да получите достатъчно магнезий само от храната, така че са ви нужни и хранителни добавки. Най-бързият начин е да приемате качествена магнезиева добавка всеки ден.

Можете да определите подходящото за вас количество магнезий на ден, като се обърнете към гастроентеролог.

Освен това можете:

  • да използвате висококачествени минерални капки във водата си веднъж на ден или да добавяте малко морска сол към всяка чаша вода, която пиете;
  • да вземате вани с английска сол, ако е необходимо;
  • да пиете минерална вода;
  • и/или да намерите натурално магнезиево масло и да го използвате локално, като например го втривате в долната част на краката си, или да вземете релаксираща топла вана за крака.
 
1
Free Gift