Преминаване към съдържанието

Безплатна доставка над 100 лв до офис на Еконт

Как да изпробваме принципите на биохакинг у дома?

27 May, 2024 217

Терминът „биохакинг“ може да се стори неразбираем и труден за изпълнение, но ви уверяваме, че това не е така. Биохакингът е система от начини да „хакнем“ биологията си, за да може организма ни да бъде по-жизнен, по-здрав, а ние да се чувстваме по-млади. Биохковете могат да засегнат различни аспекти на здравословния живот и да се отнасят за различни части на тялото.  

При избора на биохакинг екперименти е необходимо да се подходи според индивидуалните нужди на човек, тъй като всеки от нас има различни навици и се намира в различно здравословно състояние. Съществуват множество начини да хакнем (подобрим) жизнените си показатели, като времето и средствата, които бихме отделили, се различават.  

Хипербарна кислородна терапия в барокамера  

Хипербарната кислородна терапия е терапевтичен метод, включващ дишане на чист кислород в специализирана среда под налягане – барокамера. В нея човек вдишва 100% чист кислород, като това е 10 пъти повече от кислорода, достигащ кръвоносните съдове в нормална среда. Част от състоянията, на които влияе този метод са инфекции, незарастващи рани и декомпресионна болест, както и заздравяване на кръвоносните съдове. Средата е контролирана, а продължителността на терапията се определя от специалисти. 

IV drip терапия с витамини, минерали и антиоксиданти  

Тази терапия представлява вливки в кръвната плазма на коктейли от витамини, минерали и антиоксиданти, които са специално подбрани според нашите нужди. Извършва се от специалист, като вливането на веществата директно в кръвта спомага за по-ефективното им действие. Например най-ефективният начин за набавяне на желязо при хора с недостиг (анемия) е чрез венозна инфузия, тъй като така то директно влиза в кръвта. Ако приемът е само перорален, ефектът може да се „измие“ с храната и течностите.  

Разбира се, тези терапии се извършват на определен период и изискват отделяне на повече време и средства. Има и множество разнообразни биохакове, които сами можем да изпробваме вкъщи, като самостоятелно следим за промяна в жизнените си показатели, за да разберем кое работи най-добре за нас.  

1. Грижа за циркадния ни ритъм   

Нашият вътрешен часовник – циркадният ни ритъм, е този „механизъм“, който ни позволява да разграничаваме деня от нощта и дава възможност на тялото да се възстановява пълноценно. Грижейки се правилно за своя циркаден ритъм, човек получава здравословно количество почивка и извършва обичайните си активности с лекота и без чувство на отпадналост и постоянна умора. Но как правилно да поддържаме баланса на циркадния си ритъм? 

Различни фактори повлияват функциите на вътрешните ни ритми и правилното им регулиране може да ни изведе до едно по-здравословно ежедневие. В епизод 6 на нашия подкаст RealTalks спортният консултант Кирил Райков разказа повече за благоприятните ефекти на качествения сън и как да допринесем за него. Той сподели, че съвкупността от високи нива на стрес, недоспиване и неактивност вредят на  митохондриите на клетъчно ниво (енергията на клетките). Те започват да губят качествата си и се стига до преждевременното стареене на кожата. За да не наслагваме постоянното вредно влияние върху тях, е важно всекидневно да ги подхранваме – проучване на The European Journal of Nutrition открива, че нощното заспиване в различен час всяка вечер разрушава множество групи клетки. Дори само 90-минутна разлика в заспиването в рамките на една седмица може да увреди видовете бактерии, открити в червата. 

За да „разбере“ организма ни кога е време да се събуди и кога – да заспи, той трябва да получи сигнал от естествената слънчева светлина. Специалистите съветват да подпомагаме тези процеси при всяка възможност – прекарването на 15-20 минути на слънце в сутрешните часове на деня изпраща сигнал на тялото ни, че вече е време за действие и обратното – когато слънцето се скрие, то ще знае, че е време за почивка. 

Ако искаш да разбереш повече по темата за кондиционните тренировки и биохакерството от спортния консултант Кирил Райков, посети нашия подкаст RealTalks 

2. Методи на дишане 

„Поеми си въздух в момент на стрес“. Всички сме чували подобни изказвания, но колко често реално се замисляме за значението им? Дишането е една обширна съвкупност от практики, която може значително да намали напрежението и да помогне на нарушения баланс на нервната система.  

Освен че има техники, които подобряват белодробния капацитет, съществуват и дихателни техники в помощ на концентрацията, по-качествения сън, функциите на сърцето и още много. Хубавото на тези техники е, че те не отнемат много време и можем да ги извършваме спокойно в домашни условия. Една от тях (дишането със свити устни) се състои в това да издишваме въздуха си през устата със свиване на устните – така времето за издишване ще е по-дълго от това на вдишването, което ще подпомогне разширяването на дихателните ни пътища. Така се подобрява качеството на въздушния поток, както и функцията на сърдечния мускул. 

3. Фастинг 

Няма как да преминем през системите за биохкинг и да не засегнем храненето. Периодичното гладуване не спомага само за намален прием на калории и отслабване – то идва с множество ползи. Не е нужно да стресираме организма си с много дълги периоди на гладуване – може да се започне с няколко часа, като времето се увеличава постепенно.  

Когато се регулира приема на храна чрез фастинг, това би могло да контролира нивата на кръвна захар, да се намалят възпаленията, да се подобри състоянието на мускулите и още много. При този биохак е важно да се подходи с мисъл и внимание, за да не се стигне до крайност с ограниченията и да се появи обратен ефект.   

4. Антиоксиданти срещу оксидативен стрес  

Наличието на оксидативен стрес в тялото ни представлява дисбаланс на свободните радикали и антиоксиданти, което води до преждевременно увреждане на клетките. Този тип стрес може да бъде причинен от замърсители както във въздуха, така и в храната ни и е способен да предизвика сериозни здравословни състояния като болест на Алцхаймер и сърдечни заболявания. 

Приемът на антиоксиданти чрез храната се грижи за „укротяването“ на оксидативния стрес – дори само името им го подсказва. Храните, богати на антиоксиданти, успяват да прекъснат разпространението на свободните радикали, като така се подобрява имунния отговор на клетките. Такива храни са сините боровинки, черният шоколад, спанакът, зеленият чай, сладките картофи…списъкът е дълъг.  

5. Контрастни душове  

Действието на контрастните душове може да се опише като многопластово, понеже работи на много нива и подпомага различни процеси в организма ни. Те стимулират кръвообращението, укрепват имунната система, повишават притока на енергия и подпомагат възстановяването на мускулите. Това се дължи на процес, наречен термогенеза, който позволява на тялото да „включи“ режим на сгряване, когато изпита студ.  

Термогенезата намалява възпалителните процеси в организма, благодарение на шоковата промяна от топло към студено и моменталната реакцията на клетките. Проучване открива, че регулярното излагане на тялото ни под студена вода (като контрастен душ) забързва метаболизма и повишава плазмените концентрации на невромедиатори. Това от своя страна повлиява положително имунната система и успешно намалява нивата на оксидативен стрес.  

Биохакингът се насочва към индивидуалните нужди на човек, за да му достави повече жизненост, да подобри имунитета и да го предпази за по-дълго от някои признаци на остаряване. Не е нужно да се отделят много средства, за да приложим на практика биохаковете - важно е да се обърнем “към себе си” и даразберем как можем да помогнем на тялото си ефективно.