Преминаване към съдържанието

Каква гинекологична профилактика е подходяща в различните възрасти?

03 May, 2024 213

Гинекологичното здраве и профилактиката във всяка възраст притежават ключова роля в нормалното функциониране на половите органи. Те са пряко обвързани и с правилното протичане на естествените етапи в половото развитие, на които ще се спрем по-подробно в тази статия. 

Темата за женското здраве и профилактиката винаги е на мода – в новия епизод на нашия подкаст RealTalks се срещнахме с д-р Марта Дончева, специалист по акушерство и гинекология с над 20-годишен опит и съсобственик на клиника Mclinic. Разговорът е в две части, като в първата засягаме профилактиката и превенцията, а във втората – естетичната гинекология и нуждата от процедурите. 

Тийнейджърската възраст (12-18) 

Средната възраст, при която настъпва първата менструация, е 12 години и половина. Това е момент, придружен както от множество хормонални промени, така и от вълнение от страна на младата дама. Процесът е нов, непознат и вълнуваш и именно тогава е добре да бъде извършен и първият профилактичен преглед при гинеколог.  

Първият гинекологичен преглед 

В епизода д-р Дончева съветва майката да придружи детето до лекарския кабинет за профилактичен преглед. Особено ако има повишена болезненост или необичайни симптоми у детето, е редно специалист да се увери, че този процес протича нормално. По този начин, освен, че майката дава пример, детето ще свикне по-лесно с идеята за профилактика и че няма нищо страшно и нередно в това да се посещава гинеколог.  

По време на самия преглед, ако до моментът момичето не е имало полов контакт, чрез ултразвук на корема се разглеждат органите на малкия таз – яйчниците и матката. Само така може да се установи дали има някакъв проблем и да започне лечение, ако е необходимо. 

Периодът на полова зрялост и репродуктивната възраст (18-40) 

В тази възраст профилактичните гинекологични прегледи всяка година са силно препоръчителни. Редовното проследяване на здравословното състояние е в основата на ранно откриване на различни проблеми и може да предотврати евентуални усложнения. 

Какво казват проучванията? 

В диапазона 15-44 години в Европейския съюз на второ място по разпространение след рака на гърдата се нарежда ракът на шийката на матката. Той може да бъде причина и за някои от щамовете на човешкия папиломавирус (HPV). Проучване открива, че 90% от хората с рак на шийката на матката, са носители и на HPV. Ваксинацията срещу вируса може да се извърши в голям диапазон от възрасти, но е добре да се извърши консултация със специалист преди това.  

Наред с другите рутинни изследвания като норми на хормоните на щитовидната жлеза, половите хормони, ултразвук и цитонамазка, ако дамата иска да стане майка, това е и периодът с най-честите прегледи и проследяване на бременност, ако настъпи такава. Подходът при всяка жена следва да е индивидуален и съобразен с нейното здравословно състояние, медицинска история и генетично унаследяване.  

Първите симптоми на менопауза и преминаването през нея (40-55) 

Периодът на настъпване на менопауза носи със себе си редица промени. Хормоналните промени могат да бъдат свързани и с други здравословни състояния, да повлияят на емоционалното състояние или на възприятията за околната среда. Първите симптоми могат да варират като време на настъпване, и да се изразяват в нередовна менструация, усещане за топли и студени вълни, покачване на теглото, неспокоен сън и други.  

Какво носи със себе си менопаузата? 

Краят на менструалния цикъл се обвързва и с поява на други състояния, сред които и остеопорозата. Понижаването на нивата на естроген около началото на менопаузата може да намали значително плътността на костите, което увеличава риска от фрактури и счупвания. В тази връзка е добре да се проследяват нивата на хормоните в тази възраст, за да може проследяващият специалист да предприеме подходящото лечение.  

Проучване показва, че хормоналната терапия по време на менопаузата дава по-добри резултати при жени под 60-годишна възраст, съответно навременното лечение бележи по-високи шансове за успех. Отделно, загубата на други ценни вещества, допринася за неприятното усещане. Колагенът в организма започва да намалява на много по-ранна възраст, още след 25. Допълнителният прием на колаген може да допринесе за подобряване на плътността на костите и възстановяване на ставния хрущял.  

След менопаузата (55+) 

В тази фаза процесът по менопауза е преминал своя пик, а организмът се е приспособил към новия етап. Добрата профилактика обаче продължава да включва редовните гинекологични прегледи, а лекуващият лекар ще съобрази изследванията и начина на провеждане на прегледите спрямо нуждите на пациентката. 

Всяка възраст крие както своя чар, така и правилния подход в грижата за здравето. За да се чувства уверена, гинекологичната профилактика и превенцията са необходимост във всеки етап от живота на жената. Ако темата ти е интересна, чуй мнението на д-р Марта Дончева в новия епизод на нашия подкаст RealTalks.  

Част 1 👇

Част 2 👇

1
Free Gift