Преминаване към съдържанието

Кои са различните форми на магнезий и за какво да ги приемаме

01 Dec, 2023 96

Магнезият е един от най-често срещаните минерали сред хранителните добавки. Той е от съществено значение за много от функциите в човешкия организъм. Клинично проучване дава сведения за подкрепата на магнезия при над 300 метаболитни процеса, сред които подсилване на мускулите и костите, подпомагане на нервната система, регулиране на кръвното налягане и цялостното укрепване на имунитета. От огромно значение е и за нормалната функция на костите и производството на енергия.  

Освен като хранителна добавка, магнезият се среща в голям диапазон храни. Намира се в пълнозърнестите продукти, зеленолистните зеленчуци като спанак и манголд, черния шоколад, ядките като бадеми, кашу и фъстъци, семената и много други. Минералът повишава и синтезирането на витамин Д, който също е вещество с незаменима роля за организма. 

Съществуват над 11 вида магнезий, а тъй като на пазара има голям набор от добавки с минерала, как бихме могли да преценим коя от тях е най-подходяща за нас? Запознаваме ви с едни от най-често срещаните форми магнезий и за какво благоприятства всяка от тях. 

В помощ на сърдечно-съдовата система 

 

Магнезиев хлорид  

Какво представлява? Магнезиевият хлорид е съединение на магнезий и хлор. Среща се често в природата, като например в морската вода е примесен и с други соли. Специалисти смятат, че той има по-висока степен на усвояване от организма от повечето форми.  

Какви са ползите? Той идва на помощ при проблеми, свързани с кръвоносните съдове и сърцето. Действа при разреждането на кръвта, нормалната функция на сърдечния мускул и предоставя превенция при високо кръвно налягане. Отделно благоприятства намаляването на стресовите нива.  

Магнезиев оротат 

Какво представлява? Магнезиевият оротат е хранителна добавка с високо съдържание на магнезий, която се усвоява значително лесно.  

Какви са ползите? Той подпомага работата на сърцето, увеличава издръжливостта при силови тренировки и намалява риска от сърдечни аритмии. За разлика от повечето други форми на магнезий, оротатът не се обвързва със стомашно разстройство като страничен ефект. 

При стомашни проблеми 

 

Магнезиев цитрат 

Какво представлява? Този вид магнезий е съединение на лимонена киселина и магнезиев карбонат 

Какви са ползите? Той е една от най-често използваните форми на магнезий в хранителните добавки, понеже се усвоява лесно от организма. Основната функция на магнезиевия цитрат е да облекчава тежък запек и трудно храносмилане, тъй като има свойството да стимулира червата да отделят вода.  

 

Магнезиев лактат 

Какво представлява? Човешкият организъм естествено синтезира магнезиев лактат, който представлява смес на магнезий и млечна киселина.  

Какви са ползите? С приема на хранителната добавка се облекчават болезнените симптоми на предменструален синдром, стомашните неразположения, както могат и да се намалят отоците в краката.   

За поддържане на нервната система и мозъка 

 

Магнезиев Л-треонат  

Какво представлява? Тази форма е разработена и тествана в Масачузетския технологичен институт (MIT), като същността му е съединение на магнезий с треонова киселина.  

Какви са ползите? Основното му приложение се състои в поддържане на здравето на мозъка. Той преминава лесно кръвно-мозъчната бариера и множество изследвания показват, че именно магнезиевият Л-треонат подпомага насищането на мозъчните клетки с магнезий. Подобрява „комуникацията“ между невроните и стимулира създаването на нови клетки. Би бил полезен при борбата с редица състояния като загуба на краткосрочна и дългосрочна памет и болест на Алцхаймер.  

Магнезиев глицинат 

Какво представлява? Магнезиевият глицинат е изграден от комплекс на магнезий и аминокиселината глицин. Той има висока степен на бионаличност, което предполага неговото лесно усвояване. 

Какви са ползите? Глицинът е известен с помощта си при безсъние, а в комбинация с магнезий е ефективен при състояния на тревожност, стрес, натрапчиви мисли и умора. Тази форма е една от най-предпочитаните от потребителите, тъй като се справя успешно при дефицит на магнезий в организма, благодарение на свойството му да се усвоява бързо. Хранителната добавка Smidge Вечерен Магнезий съдържа концентрирана доза магнезий в комбинация с глицин, като се грижи както за спокойния сън, така и предразполага за бодър старт на деня.  

За цялостното благосъстояние на организма 

 

Магнезиев таурат 

Какво представлява? Този вариант е изграден от съчетание на магнезий и аминокиселината таурин. Особено важна е за вегани и вегетарианци, тъй като тауринът се среща в млечните продукти, месото и рибата.  

Какви са ползите? Има свойството да „придвижва“ магнезия по-бързо до там, където е необходим. Магнезиевият таурат има по-скоро комплексно действие за организма, като регулира съня, подпомага сърдечно-съдовата система и подобрява храносмилането. Той не дразни значително стомаха, затова е добър вариант при хора с чувствителност в тази област. 

Магнезиев оксид 

Какво представлява? Магнезиевият оксид е съединение на магнезиеви йони с кислород. Тази форма е сред най-достъпните от гледна точка на ценовата категория.  

Какви са ползите? Неговото основно приложение е да облекчава трудно храносмилане и стомашни киселини. Също така подпомага състояния на тревожност, понижава кръвната захар и кръвното налягане. Има изследвания, обвързващи магнезиевия оксид и с подобрение при хронична мигрена и умора. 

Магнезиев малат 

Какво представлява? Когато се смесят магнезий и ябълчена киселина, се получава магнезиев малат.  

Какви са ползите? Тази форма се свърза с действието си като общо болкоуспокояващо. Има изследвания, които показват положителното му действие при лечението на фибромиалгия - хронично заболяване, идентифициращо се с болки в цялото тяло и нарушения в качеството на съня. Ябълчената киселина се намира в много от плодовете, но в комбинация с магнезий положителният ѝ ефект се засилва.   

Магнезиев сулфат 

Какво представлява? Популярен още като английска сол, магнезиевият сулфат e съединение на магнезий, сяра и кислород. Наименованието му Еpsom salt произлиза от града Епсъм в Англия, където за първи път е открит в естествен извор. 

Какви са ползите? Магнезиевият сулфат може да се използва както външно, така и вътрешно. Известен е със свойството си да облекчава констипация, мигрена и астма, както и помага при състояние на сърдечни аритмии. Отделно се прилага и като разтвор за накисване при лечение на навяхвания, рани, мускулни болки и схващания.  

Какви са страничните ефекти?  

Повечето форми магнезий се асоциират със сходни странични ефекти при прием. Най-често срещани са стомашно-чревните неразположения като подуване, спазми и диария, както и мускулна слабост, забавен сърдечен ритъм и дехидратация. Обикновено те могат да се появят вследствие на непоносимост към минерала или превишаване на индивидуалната препоръчителна доза.   

Под каква форма могат да се срещнат на пазара? 

Магнезият се предлага под формата на таблетки и капсули. Има видове, които се срещат и в друго състояние, а именно: 

  • Магнезиевият хлорид, който би могъл да се намери и като крем и соли за разтвор; 
  • Магнезиевият цитрат - може да бъде също и в течно състояние, като пудра или дражета за дъвчене; 
  • Магнезиевият Л-треонат - съществува и под формата на пудра; 
  • Магнезиевият сулфат - намира се и под формата на соли за разтвор. 

Как да избереш правилния вид магнезий за теб? 

Тук няма правилен отговор. Всеки организъм функционира по свой индивидуален начин и реагира различно към добавките. Някои магнезиеви продукти се предлагат и като комплекс от няколко вида. Така минералът подпомага различни аспекти от нашето здраве и е практично решение в няколко посоки. Премиум добавката Smidge Сутрешен магнезий събира в себе си магнезиев оротат, таурат и малат в нежна към стомаха комбинация, която подпомага здравето на костите, ставите и мускулите.  

Необходима е добра информираност и внимание към това “какво ни казва тялото ни”, за да му дадем подходящата форма магнезий. 

 
1
Free Gift