Преминаване към съдържанието

Процедури, които ще подобрят производството на колаген в кожата ти

29 Mar, 2024 62

Поддържането на сияен и еластичен вид на кожата се постига чрез съвкупност от навици, а влияние оказват както веществата, които приемаме, така и полагането на грижи отвън. Съществуват редица козметични процедури, имащи за цел поддържане на здравия вид и възвръщането на нормалните количества колаген и еластин в кожата на лицето и тялото.  

Вероника Начева, основател на Център за спорт, здраве и красота RONIQUE, ни сподели, че е от съществено значение типа процедура и как се извършва тя – неинвазивният подход и вниманието са в основата на видимите резултати. Процедурите, върху които ще се спрем в тази статия, са именно такива – деликатни и щадящи кожата.  

Микронийдлинг 

Основната идея на методът „микронийдлинг“ е да се стимулира производството на колаген чрез множество микроперфорации. Използват се малки игли, които правят пробождания по повърхността на кожата и навлизат в епидермиса, като достигат до долната дерма. По този начин се подпомага образуването на нови колагенови и еластинови нишки. Възможно е по време на процеса едновременно да се инжектират и ревитализиращи коктейли и хиалуронова киселина.  

Процедурата е подходяща за хора с фини линии и бръчки по лицето, стрии, белези от акне и от оперативни намеси, но не и за бременни, кърмещи жени и хора с рани в третираната област. Обикновено е необходима серия от няколко процедури през 2-3 седмици, за да се даде възможност на кожата да се възстановява след всяка от тях. Методът се усеща с минимална болезненост, а след терапията се нанася слънцезащитен фактор и да се избягват посещения в сауна и солариум.  

Процедури с ICOONE ® 

ICOONE® е устройство, което работи чрез иновативната технология Roboderm® - тя успява да възпроизведе ръчния масаж с две ръце, като по този начин ръцете на терапевта са свободни за допълнителна стимулация. Отделно се използват и лазерни и LED източници, чиято цел е да уловят зони с мастни депа, които не се влияят от тренировки и масажи.  

Мултифункционалността му позволява да бъде подходящо средство за справяне със състояния като отпусната кожа, целулит, бръчки, рехабилитации след спортни травми, възстановяване след раждане, белези и други. Той спомага за изглаждането на кожата, както и подобрява дренажа и кръвообращението. Повишава се клетъчната стимулация за насърчаване производството на колаген и еластин, което води до по-гладка и стегната кожа. Процесът на работа на машината включва работа върху лице и тяло, като броят на процедурите може да варира спрямо индивидуалните потребности.

Те са безопасни и без странични ефекти, което позволява дори и бременни и скоро родили жени да ги приложат. 

Мезотерапия 

Нейната употреба датира още от 1952г., когато д-р Мишел Пастор създава областта на мезотерапията във Франция. Тя активно се занимава с това в продължение на години, за да може през 1987г. Френската медицинска академия да признае мезотерапията като отделна медицинска специалност. Днес този тип процедури е сред най-търсените и резултатните при пациентите в Европа и Щатите.  

Същността на мезотерапията представлява пряко инжектиране на минерали и аминокиселини в мезодермата за стягане и изглаждане на кожата, а понякога – и за премахване на излишни мазнини. Коктейлите от вещества навлизат под кожата, като се цели стимулация на активно производство на еластин и колаген, както и се подобрява циркулацията на кръвта. Процедурата позволява на веществата да проникнат на по-дълбоко в слоевете на кожата, докато кремовете, съдържащи различни витамини или хиалуронова киселина, не могат да достигнат такава дълбочина.  

Благоприятният ефект се дължи както на веществата, така и на стимулацията чрез убождането на иглата. Техниката е леко инвазивна, но не е подходяща за бременни, кърмещи, хора с кожни и сърдечни проблеми и такива с нарушения на коагулацията на кръвта. 

Радиочестотна терапия 

Още позната като „радиочестотен лифтинг“, тази терапия е популярен избор при хора, стремящи се към минимизиране на бръчките и фините линии. Процедурата се извършва, като чрез загряване на лицето или зоната на деколтето до 39° – 43° C се стимулират фибробластите в дълбоките слоеве на кожата. Прониквайки в дермата, топлината подобрява естествения синтез на колаген, а също и засилва кръвообращението и стяга контура на лицето.  

Резултатът е видим още след първата процедура, но за да се задържи ефектът, се прилагат 6-8 процедури през интервал от около 10 дни. Методът е безболезнен, но не се препоръчва за бременни, хора със сърдечни проблеми, акне, розацея, както и пациенти с поставени филъри. 

Ултразвукова терапия 

Ултразвуковото лечение е познато на човечеството отдавна с множеството си ползи за организма. Терапията е безболезнена и освежаваща, като помага за подмладения ѝ вид. Процесът представлява интензивен микро-масаж с шпатула или специални дискове - ултразвуковите вълни проникват в дълбочина, като затоплят слоевете и стимулират лимфната циркулация и кръвния поток. По този начин се подобрява производството на колаген и еластин, проникването на веществата от нанесените след това козметични продукти, както и влагата се задържа за по-дълго. Методът е подходящ за всеки тип кожа, а ефектът се вижда още след първата процедура. Не се препоръчва за бременни, при кожни, инфекциозни и сърдечни заболявания, както и след химичен пилинг. 

Кислородна терапия 

Концепцията на кислородната терапия е с помощта на натурални съставки да се постигне озаряващ ефект и стягане на кожата, както и да се подпомогнат естествените регенеративни процеси. Това се случва, като чрез кислородна инфузия се подобрява структурата и хидратацията в дълбочина. Кислородната терапия е ефективен анти-ейдж метод с ботокс ефект, но без болката от инжектиране. Терапията е напълно безопасна, дори и за бременни. Подходяща е за всеки тип кожа и може да се прилага през всички сезони 

Заключение 

За да изпълним желаните цели в грижата за кожата, информираният избор върви ръка за ръка с козметичните процедури. От първостепенно значение е да се консултираме със специалист по темата за здравето на нашата кожа и заедно да се достигне до правилното решение. 

1
Free Gift