Преминаване към съдържанието

Какви са разликите между мъжката и женската кожа и как приемът на колаген действа там, където има нужда?

26 Jan, 2024 77

Непрестанно в ежедневието се случва несъзнателно да сравняваме уменията, реакциите и навиците при дамите и господата. Както в нрава, така и във физиологията на двата пола има фундаментални разлики. 

Ако започнем да изброяваме, има стотици отличителни „белези“ в биологичните особености и в подхода при грижата за кожата при дамите и господата. И така, какви са основните различия в кожата на жените и тази на мъжете и как колагенът подпомага различните състояния? 

Дебелината на кожата

Една от фундаменталните разлики между мъжката и женската кожа – това е дебелината. Проучвания показват, че мъжката кожа е с около 25% по-дебела от тази на дамите, а този фактор оказва влияние върху реакцията при студ, светлина, наранявания и остаряване. Въпреки че женската кожа е по-тънка, тя запазва своята дебелина до около 40-тата си година и едва през менопаузата започва да изтънява драстично. 

Тази осезаема разлика в генетиката дава сведения, че в общия случай дамите не само полагат повече грижи за кожата си от мъжете, но и биологично за тях е по-важно да се снабдяват с колаген в дългосрочен план. Той поддържа нивата на добра хидратация и изглажда фините линии, като и придава по-свеж вид.

Разликата в хормоните

Хормоните управляват всяка една част от човешкия организъм. Те определят фундаменталните разлики в мъжкото и женското тяло, тоест са тясно свързани и със състоянието на кожата. В момент, в който женските хормони естроген и прогестерон са в своя пиков момент на промяна - менструацията, акнето, пигментацията и омазняването са само част от неприятните резултати върху кожата. Увеличаването на нивата на андрогени води до значително повече отделен себум при дамите в този период.

Редовният прием на хидролизиран колаген би могъл да нормализира реакцията на хормоните спрямо вида на кожата в момента, когато новият менструален цикъл започне. Той успешно ѝ доставя нужната хидратация, като не се налага тя да създава свръхпроизводство на себум през целия месец.

Бръсненето не е за подценяване

Различията между двата пола са на база биология, но има един проблем, който си създаваме сами – бръсненето. Мъжете, които не поддържат дълга брада, често третират кожата си с ножчетата на бръснача. Това предполага ежедневно подлагане на нежната кожа на лицето на драскане, триене и дори кървене при порязване. Ако не се полага грижа, съобразена с рутината на силния пол, това може да доведе до преждевременното ѝ деформиране.

Няколко фактора са отговорни за състоянието на кожата на лицето при мъжете. Ако се използва един бръснач твърде дълго, той ще се затъпи и е способен да причинява повече рани. Отделно в него ще се образуват бактерии, които могат да доведат не само до нараняване, но и до възпаления. 

Друга причина за по-грубата мъжка кожа е недостатъчната грижа отвътре и отвън. Дамите в по-общия случай използват кремове, серуми и маски, съобразени със своя тип кожа, и приемат хранителни добавки, които да поддържат отвътре сияйния ѝ вид. Колагеновите пептиди навлизат в дермалния слой, като активно действат срещу възпалителните процеси и подпомагат възстановяването на подкожната съединителна тъкан. Това го прави добър избор при поява на раздразнения в следствие от честото бръснене при мъжете.

Защо мъжете нямат целулит?

Почти не се среща жена, която да не е имала целулит. Причините за появата му са с разнороден характер – генетична предразположеност, проблеми в лимфната система, нарушено кръвообращение, наднормено тегло и редица други. „Борбата“ с неприятното състояние понякога се оказва трудна и дамите прибягват до какви ли не опити за справяне със ситуацията. Но защо мъжете нямат целулит? 

Отговорът отново е „хормони“. Наличието на повече тестостерон при силния пол пречи на кожата да образува така наречената портокалов вид, като я поддържа еластична и гладка. Въпреки това биологично обяснение, рядко, но все пак се срещат и господа с това състояние. Реципрочно, за жените отговарят хормоните естроген и прогестерон, а с повишаване нивата на естроген се образува… целулит. 

Пазарът е наситен с антицелулитни продукти – кремове, масажори, добавки. Хидролизираният колаген показва значително подобрение на подобни състояния, благодарение на активното действие на пептидите в съединителната тъкан на кожата. Колагеновите връзки са раздробени така, че лесно да бъдат усвоени от кожата за по-оптимален резултат.

Обобщение

В следствие на хормонални и физиологични различия в структурата на кожата, грижата за нея при мъжете и жените би следвало да има отличителни особености. 

Полагането на ежедневна грижа, като съвкупност от методи, е съществен фактор за нейния здрав и сияен вид. Въпреки факта, че сме различни, има подход и при двата пола и ако го усвоим, кожата ни ще ни се отблагодарява всекидневно, независимо от пола. 

1
Free Gift