Преминаване към съдържанието

Рибено масло: ползите за организма, част 3

01 Mar, 2024 71

Въведение 

Омега-3 мастните киселини в комбинация с витамини А и Д – съставните компоненти на натурално извлеченото рибено масло, се грижат за организма ни чрез различни механизми и доставят ценни вещества, които ние не можем да си набавим сами.  

В предишни материали разгледахме ползите от рибеното масло, като се спряхме на подкрепа на нервната система, както и здрав имунитет и редуциране нивата на тревожност. Продължаваме да разгръщаме подробно отделните положителни ефекти от приема му, като в тази статия ще се спрем на още два от тях.  

Поддържа остротата на зрението  

Една от основните „суперсили“ на рибеното масло е грижата за нормалната функция на очите. Омега-3 мастните киселини и витамините в него предлагат превенция от разнороден характер за здравето на зрението. Как конкретно рибеното масло „доставя“ остротата на зрението?  

  1. Подпомага развитието на детското зрение  

В детска възраст приетите вещества са основополагащи за развитието на отделните системи. Зрението продължава своето развитие през цялото детство, а организмът на малчуганите се нуждае от Омега-3, които не могат да се синтезират самостойно. Докозахексаенова киселина (DHA) - един от основните компоненти в маслото, е и основен структурен компонент на очната ретина. В ранна възраст, когато зрението все още се развива, достатъчните количества DHA спомагат за правилното развитие на ретината. 

Освен, че подпомага зрителната острота, рибеното масло развива мозъка и подобрява концентрацията при по-хиперактивните. Децата, които все още се кърмят, могат да получават полезните вещества чрез рибеното масло, което майката приема.   

  2. Намалява сухотата в очите  

Прекомерен престой пред компютъра, сезонни алергии или хормонален дисбаланс – това са част от възможните причини за неприятното сухо усещане в очите. Много хора прибягват до така наречените „изкуствени сълзи“ – капки, които целят да възвърнат изгубената влага. За жалост те носят само временно облекчение и проблемът трябва да се лекува отвътре.  

Чрез прием на храна, богата на Омега-3, както и чрез рибено масло, влагата в очите би могла да се възвърне дългосрочно и да намалее дразнението. Това се дължи на факта, че при наличие на възпаление в клепачите очите изсъхват сравнително бързо, а Омега-3 киселините действат активно против възпалителните процеси.   

  3. Намалява риска от развитие на глаукома  

Глаукомата представлява намаляване качеството на зрението вследствие на високо очно налягане, което уврежда очния нерв. Заболяването е опасно, тъй като може да доведе дори до пълна загуба на зрение. Превенция на състоянието може да се осъществи чрез редовния прием на рибено масло, като то успява да намали нивата на повишено вътреочно налягане - DHA и EPA успяват да неутрализират свободните радикали, които могат да увредят клетките на очния нерв и да доведат до развитието на различни заболявания като глаукома. Отделно, двете киселини имат свойството да нормализират притока на кръв, включително и този в очния нерв.  

Клинични проучвания показват, че за да се забележи положителния резултат, е необходимо маслото да се приема всеки ден в продължение на поне 3 месеца. Разбира се, от първостепенно значение е да се направи консултация с лекар, преди да се предприемат каквито и да било мерки. 

Грижи се за добрия вид на кожата  

Проучване, публикувано в медицинското списание Marine Drugs, отбелязва козметичното и лечебното значение на рибеното масло и неговите Омега-3 мастни киселини за добрия вид на кожата. Ефектите обхващат разнородни аспекти, а ето кои са и основните кожни проблеми, които биха се повлияли положително от приема на рибено масло: 

   1. Дерматит  

В буквален превод „дерматит“ означава „възпаление на кожата“. То може да бъде с различен характер, като най-често представлява незаразен сърбежен обрив, чийто размер може да варира в зависимост от причината. Съществуват атопичен, себореен, невродерматит и други.  

Грижата за това състояние обикновено е комплексна, като включва кремове, перорални лекарства и добавки. Благодарение на ефективното си противовъзпалително действие, Омега-3 мастните киселини, както и витамини Д и Е в рибеното масло, подобряват състоянието на кожата. Проучването показва, че при приема му в продължение на 60 дни сухотата и сърбежът са намалени, а хидратацията – увеличена с 30%. 

  2. Хиперпигментация   

Хиперпигментацията е състояние, характеризиращо се с поява на по-тъмни петна по кожата, вследствие от прекомерно производство на меланин. Най-често причините за хиперпигментацията се оказват хормоналните промени, излагането на слънчева светлина без защита, някои кожни рани и дори стареенето. 

За щастие подобряване на това състояние е възможно. Рибеното масло може да помогне за преодоляването, като докозахексаенова киселина (DHA) потисне производството на меланин, а оттам се намалява и свръхчувствителността на кожата към ултравиолетови лъчи. 

  3. Фотостареене   

Този вид стареене на кожата се описва като „неестествен“, тъй като е причинен от външен дразнител, а не от естествената зрялост. Както споменахме в предната точка, дългосрочното излагане на ултравиолетови (UV) лъчи от слънчева светлина може да бъде изключително вредно за състоянието на кожата. То води до поява на пигментни петна, фини линии и загрубяване. 

Изследване на Experimental Dermatology Journal сочи, че освен противовъзпалително действие, Омега-3 мастните киселини и витамините в рибеното масло предоставят и естествена защита. Това се случва благодарение на налагането им като допълнителна протекция върху клетъчните мембрани и клетъчните сигнални пътища.   

  4. Ракови образувания по кожата 

Една от причините за поява на раковите образувания е именно облъчването с UVA и UVB лъчи. Веднъж появили се, те започват да отслабват имунния отговор на кожните клетки, което води до още по-голяма уязвимост на организма. Множество проучвания са стигнали до заключението, че прием на EPA и DHA от рибеното масло намалява до 80% действието на раковите клетки.  

Силната имунна система е от съществено значение за идентифицирането и елиминирането на раковите клетки, преди да могат да се развият в злокачествени образувания. Подпомагайки имунната функция на целия организъм, рибеното масло може да подобри естествената защита на тялото срещу рак на кожата.   

Заключение  

Можем да заключим, че приемът на рибено масло грижливо поддържа разнообразни части от нашето тяло. То успешно поддържа доброто зрение, намалява сухотата, както и предоставя превенция срещу евентуални бъдещи заболявания на очите. За кожата рибеното масло се грижи, като я предпазва от вредните слънчеви лъчи и се бори срещу различни възпалителни процеси. В следващата статия ще разгледаме как поддържа то сърдечно-съдовата система и костната структура. 

1
Free Gift