Преминаване към съдържанието

Рибено масло: ползите за организма, част 2

09 Feb, 2024 55

Омега-3 мастните киселини предлагат широк спектър от ползи за човешкия организъм. Те са верен помощник не само през студените сезони, когато настинките и вирусните състояния са в пика си, но и през цялата година. За да има добър и продължителен ефект от тях, е необходимо да има натрупване в приема за дълъг период от време.  

В първата статия от поредицата, посветена на ползите от приема на рибено масло, разгледахме как богатият източник на Омега-3 подпомага доброто състояние на нервната система. Продължаваме да разгръщаме темата, като в този материал обръщаме внимание на други два важни аспекта от здравето ни, на които влияят Омега-3 мастните киселини.  

Грижа за здравия имунитет 

Всеизвестен факт е, че един от съществените положителни ефекти от Омега-3 мастните киселини е именно подкрепа на имунната система. Но как всъщност се случва това укрепване и може ли рибеното масло да ни задържи здрави през цялата година?  

1. Атакува възпаленията 

Възпаленията са естествен отговор на разнородни нарушения в здравословното състояние. Въпреки че са често срещано явление, ако не им се обърне внимание или са безсимптомни, те са способни да застоят за дълго време и да се превърнат в хронични. Те могат да са причината за неразположения от широк спектър и са способни да предизвикат различни заболявания.  

Вирусните състояния, стресът и стареенето са само част от факторите, тласкащи ейкозаноидите (едни от най-важните съединения в организма) „в грешната посока“ и вместо да ни помагат, те се превръщат в медиатор на възпаленията. EPA и DHA имат способността да намаляват действието на молекулите, свързани с възпаленията, като най-често влияят на действието на възпалителните ейкозаноиди.  

2. Елиминира патогените 

Когато организмът ни отслабне, вследствие на настинка или вирус, той започва да „търси“ помощ от всички полезни вещества, с които ние го „зареждаме“ ежедневно. Тук идва ключовата роля на добавките с рибено масло.  

Щом в тялото ни постъпят патогени, микрофагите – вид бели кръвни клетки, ги разпознават и започват набиране на други имунни клетки, както от вродената, така и от адаптивната имунна система. Това цели да осъществи ефективен имунен отговор, който да предпази от усложняване на болестното състояние. Омега-3 мастните киселини, в частност DHA, са преките помощници на микрофагите, като те произвеждат цитокини и хемокини – регулаторни молекули, подпомагащи действието на имунните клетки. Освен за тяхното подсилване, рибеното масло може да активира белите кръвни клетки и за възстановяване на тъкани.  

3. Те са градивен елемент на клетъчните мембрани 

Омега-3 мастните киселини са градивна структура на клетъчните мембрани и като такава успяват да регулират пропускливостта на клетъчната стена. Разтворимостта на липидите в клетъчната мембрана влияе върху това колко лесно вещества могат да проникнат в клетките. Тъй като консумацията на рибено масло позволява укрепване на клетъчните стени, това влияе и на имунните клетки.  

Редуциране нивата на тревожност 

По време и след пандемията в световен мащаб се наблюдава все по-засилено внимание от страна на хората към състоянието на ментално им здраве. То е от съществена важност за нормалното функциониране на човека като социална единица, както и регулира много от физиологичните процеси в организма.  

Рибеното масло има анксиолитичен ефект (ефект, намаляващ неврозните и тревожните състояния). То притежава свойства, поддържащи редица активности – подпомага бистрия ум, засилва свойството за по-лесно запаметяване на информация, подкрепя организма в по-стресови и динамични ситуации и поддържа концентрацията при хора, които имат склонност към лесно разсейване.  

Проучванията 

Резултати от статистики съобщават, че в името на спокойния ум и намаляване на тревожността все повече хора започват да се грижат за менталното си състояние чрез консултации с подходящи специалисти, както и чрез подходящия за тях хранителен режим и хранителни добавки.  

Множество проучвания дават сведения за добрите ефекти от EPA и DHA върху психичното здраве. Едно от тях изследва поведението на група студенти по медицина, част от които приема Омега-3 в продължение на 12 седмици. Взета е кръвна проба в период с ниски нива на стрес и такава в дните преди изпит. Резултатите показват значително намаляване на възпалението и състоянието на тревожност у младежите в едни от най-напрегнатите им моменти – тези на изпитна сесия.  

В заключение 

Доброто влияние от приема на рибено масло се простира на много нива. Здравият имунитет ни подсигурява енергия и сила и подобрява защитните ни бариери във времена на вируси. Спокойствието и концентрацията, от своя страна, са другия основен фактор за нашата продуктивност и настроение в динамиката на работния ден. 

С честия прием на рибено масло си набавяме жизненоважните мастни киселини, като задвижваме основни механизми в организма си. В следващата статия от поредицата ще се спрем на влиянието му върху зрението и здравия и сияен вид на кожата.  

1
Free Gift