Преминаване към съдържанието

Рибено масло: ползите за организма, част 1

01 Feb, 2024 113

Върлуващите вируси и големите температурни амплитуди при смяната на сезоните са активна част от ежедневието ни. В тези моменти често прибягваме до грижата за здравето ни, едва когато това е неотложно. Не е необходимо да чакаме да се разболеем, за да предприемем действия в името на здравия имунитет и доброто общо състояние. Редовната грижа за тялото ни позволява да имаме по-укрепено физическо и психическо здраве и да се чувстваме добре „в кожата си“. 

В поредица, която започваме с тази статия, ще разгледаме положителните ефекти за здравето от приема на рибено масло. Ще се спрем на основните аспекти, които засяга то, като с това целим да запознаем нашите читатели с пълната гама от ползи за организма от Омега-3 мастните киселини. 

Какво представлява рибеното масло? 

Рибеното масло е основен източник на незаменимите Oмега-3 мастни киселини, които имат ключова роля за здравето в различни аспекти – това са eйкозапентаенова киселина (ЕРА) и докозахексаенова киселина (DHA). Редовният прием на рибено масло подсилва имунитета, подобрява способностите за възприемане и учене, поддържа зрението и работата на мозъка, като киселините съставляват около 25% от мастната му тъкан.   

За кого е подходящо? 

Едно от предимствата на рибеното масло като хранителна добавка е, че то може да бъде приемано от всички хора, без ограничение във възрастта и пола. Рибено масло Rosita EVCLO се среща както под формата на капсули, така и в течно състояние. Това позволява да бъде приемано дори от малки деца, без опасност и дискомфорт при поглъщането. 

Подкрепа на нервната система 

Един от основополагащите ефекти на рибеното масло е свързан със здравето на нервната система. Грижата за психиката е подценявана от някои хора тема, а всъщност тя е с ключово значение за цялостното благосъстояние на организма ни. До голяма степен състоянието на нервната система контролира нашите усещания и възприятието ни за околния свят. Но как всъщност рибеното масло ѝ влияе и можем ли да се обърнем към него при нарушения на психичното здраве? 

  1. Помощ на невротрансмитерните функции

Невротрансмитерите представляват химикали, които позволяват на невроните да комуникират помежду си в цялото тяло. Именно те дават шанс на мозъка да изпълнява различни функции. Редовният прием на EPA и DHA позволява по-качествена активност на невроните в областта на когнитивните умения.  

Множество проучвания дават сведения за ефекта от продължителния прием на Омега-3 върху мозъчната функция. Памет, концентрация, по-добро усвояване на информацията, по-ефективно четене с разбиране – в тези аспекти рибеното масло успява да помогне, както при деца, така и при възрастни.  

Приемането на рибено масло от бременни жени и деца в ранен етап на развитие подобрява способностите за учене в дългосрочен план. Добро влияние оказва и при малчугани с ADHD (състояние на дефицит на вниманието), DCD (разстройство на координацията в развитието), както и такива, които проявяват симптоми на хиперактивност. 

  1. Има противовъзпалителен ефект

Наличието на възпаления в организма могат да бъдат сериозна заплаха за здравето ни, а дори да не разберем, че има такова. Те могат да засегнат и мозъка, причинявайки травми и необратими състояния, като това се наблюдава при заболявания като множествена склероза, болест на Алцхаймер и други.  

Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибеното масло и в частност EPA, оказват добър противовъзпалителен ефект. Тази полза от маслото предоставя най-всеобхватна помощ на организма. Мастните киселини влияят на възпалителните процеси, като отделно предоставят превенция срещу евентуални бъдещи възпаления.   

  1. Подпомага психичното здраве и настроенията

В забързания си лайфстайл, все по-често търсим начини да се погрижим за спокойствието си това да се чувстваме добре на работното място и вкъщи. Понякога това се оказва трудна задача, поради високи нива на стрес. Някои хора избират да се доверят на спорта, на медитацията и на любимото си хоби. Понякога обаче това се оказва недостатъчно и се налага помощ отвътре. 

Омега-3 мастните киселини се справят с бързата промяна на настроенията и негативните емоции. При дългосрочен прием, те се намесват в невропластичността на мозъка и чрез натрупване имат положително въздействие върху разстройствата на настроението, като депресия, тревожност и чести натрапчиви мисли. 

В заключение 

Полагането на грижа за психичното здраве може да окаже значително влияние върху всички механизми и системи на организма. Понякога дори не се замисляме как влошеното здравословно състояние може да бъде обвързано с нервната система, съответно не предприемаме действия в тази насока.  

Рибеното масло действа в името на нормалната мозъчна функция, спокойствието и ефективното възприемане на информация не само при децата, но и при възрастните. Ежедневната превенция на състояния като депресия, тревожност и високи нива на стрес е ключът към едно по-усмихнато и балансирано ежедневие. В следващата част от поредицата ще обърнем повече внимание на това как рибеното масло намалява нивата на тревожност и подсилва имунитета.  

 

1
Free Gift