Преминаване към съдържанието

Рибеното масло – верен помощник на детския имунитет в преходните сезони

10 Nov, 2023 96

Смяната на сезоните и температурните амплитуди често водят до „разклащане“ на имунната ни система и причиняват отпадналост, настинки и податливост към вирусите. Особено засегнати в този период са най-малките, за които, освен здрав имунитет, е важно да имат енергия и концентрация за ежедневните предизвикателства в училище и детската градина.  

Организмът на подрастващите е по-крехък и е важно да не пренебрегваме темата за укрепване на тяхното здраве. За да се радват на времето си сред игри с приятели и да усвояват нови знания в час, е необходимо те да приемат нужните за организма им вещества. На помощ в тази мисия идва натурално извлеченото рибено масло. Освен своите неоспорими ползи за физическото състояние, то благоприятства и функцията на мозъка, подобрява концентрацията и дава енергията, от която малките се нуждаят.  

Какво представлява рибеното масло и на какво помага? 

Натуралното рибено масло е концентриран източник на Омега-3 мастни киселини и в частност EPA и DHA (eйкозапентаенова киселина и докозахексаенова киселина), а също така съдържа и витамин А и D3. EPA подпомага сърдечната дейност и намалява триглицеридите в кръвта, а DHA поддържа доброто зрение и работата на мозъка, като съставлява около 25% от мастната му тъкан. Ползите от приема му са много, но ето как благоприятства за здравето през идните студени месеци. 

Подсилва работата на белите дробове 

Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибеното масло, имат доказан противовъзпалителен ефект. Когато организмът е подложен на вирусна атака или настинка, той е податлив на възпаления, а те често се наблюдават в белите дробове. Благодарение на докозахексаеновата киселина и на витамин D3, рибеното масло се превръща в силен помощник на малчуганите при отслабен имунитет. Тъй като навлизаме в сезона на отсъствията от училище, поради неразположение, е важно да им обърнем внимание и да ги подсилим, за да не пропускат от учебния материал. 

Според двустепенно проучване, публикувано в American Journal of Respiratory and Critical Care през тази година, хората с по-високи нива на Омега-3 мастни киселини в кръвта имат по-добра белодробна функция. От изследването на генетични фактори учените, начело с Бони Патчен -член на изследователския екип Касано в университета Корнел, заключват, че ежедневният прием би ни дал преднина пред възпалителните процеси в организма.  

Помощ при депресивни мисли 

Лошото време в есенния и зимния сезон е способно да допринесе за чувство на сънливост, натрапчиви мисли и дори тъга. Изследването на връзката между депресивните състояния и Омега-3 мастните киселини е още в зародиш. Въпреки това редица клинични проучвания дават сведения за подобрение при пациенти, които са приемали EPA и DHA - наблюдава се по-голяма ефективност от приема на eйкозапентаенова киселина. Едно от свойствата на мастните киселини е тяхното лесно преминаване през мозъчната клетъчна мембрана и взаимодействието им с тази част на мозъка, която отговаря за настроенията. Освен концентрирани, е от изключителна важност децата да бъдат щастливи и да се радват на безгрижните моменти. 

Изследване на Харвардския университет показва, че всекидневният прием на Омега-3 мастни киселини, в допълнение с витамин D, в ранна детска възраст би могъл да предотврати евентуална психическа нестабилност в бъдеще.   

Подкрепа при ADHD 

Липсата на концентрация и импулсивно поведение – това са част от признаците на синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност, по-познат като ADHD. Все по-често срещан, този синдром може да попречи на детето да запаметява информация и да се концентрира в час. Състоянието би могло да доведе до неорганизираност, неосъзната превъзбуда, та дори и до агресия. Трудно могат симптомите да се обвържат с ADHD, а диагностицирането, поне към момента, налага редица тестове и наблюдения. От своя страна, лекарствата, които се прилагат върху пациенти със синдрома, могат да бъдат твърде агресивни и да се появят странични ефекти.  

За щастие има доказана връзка между натурално извлеченото рибено масло и намаляването на симптоматиката при децата. Проучване от 2012г., публикувано в американското медицинско списание PLOS ONE, дава обнадеждаващи резултати – в рамките на четири месеца група деца, приемали EPA и DHA чрез добавки, имат осезаем напредък в способността си да четат концентрирано.  

Намалява сухотата в очите 

Намираме се в сезона на алергиите и влажния въздух – предпоставки за натежал поглед и сухота в очите. В комбинация с напрежение от взирането в дигитални екрани, неусетно можем да се сдобием със синдром на сухото око. Проблемът може да не се установи веднага, но е добре да не се пренебрегва. 

Чували сме, че консумацията на риба подпомага зрението и е добре да похапваме морска храна веднъж на няколко дни. Както вече стана ясно, рибеното масло намалява възпаленията в организма, а в това число и възпаление на клепачите. Чрез редовен прием, то може драстично да намали „тежестта“ в погледа и сухотата на очните ябълки. В комбинация с противовъзпалителната си функция, маслото участва в регулирането на мейбомиевите жлези, които играят важна роля за образуването на сълзи. 

Как се набавя? 

Омега-3 мастните киселини не се синтезират в нашето тяло и е необходимо да си ги набавяме чрез подходящата храна или чрез прием на рибено масло като добавка. Храни, богати на EPA и DHA, са по-мазните риби като треска, сьомга, лаврак, херинга и пъстърва. Като хранителна добавка то се предлага на пазара под различна форма – течно или на капсули. Когато рибеното масло се приема като добавка, то осигурява концентрирани количества омега-3 мастни киселини, а и създава добър навик у децата за прием всеки ден. 

1
Free Gift