Преминаване към съдържанието

7 суперхрани за ума

21 Jun, 2022 87

Лятото е тук, но много студенти и ученици са в разгара на усилена подготовка за изпити. Работата не спира и през най-слънчевия сезон, затова е важно да се грижим за своя умствен потенциал, да „храним“ мозъка си балансирано и правилно, за да можем после да се забавляваме здрави и силни.

7 храни и хранителни добавки за ума подсилват концентрацията, помагат ни да мислим по-ефективно, да се предпазваме от прегаряне, топят умората и пазят очите.

Магнезий

Магнезият е микронутриент с мощна сила, която ни помага да се справим с проблемите със съня, подобрява работата на периферната нервна система и регулира сърцето. Магнезият участва в активирането на над 300 ензима в човешкият организъм, които осигуряват гладкото протичане на ключови процеси в обмяната на веществата. Черният шоколад, лененото семе, авокадото са богати на магнезий, но лекарите препоръчват допълнителен прием на хранителни добавки, за да се справим с недостига му, който усещаме с безсъние, физическа умора и общо изтощение.

Колаген

Хидролизираният колаген работи не само за нашите кости и стави, кожа и коса, но е важен и за сърцето и мозъка. Той се бори с умората, тъй като регулира съня, както и повишава енергията и бдителността, като резултат от по-добрия тонус. Колагенът подпомага доброто зрение, което е ключово за хората, които учат усилено. Мазна риба, пиле, яйца, бульон от кости ни набавят колаген в организма, но след 25-годишна възраст той намалява и затова е важно да се храним балансирано, за да не страдаме от недостига му. Колагеновите пептиди – без вкус, мирис, напълно разтворими в течности, са пръв приятел в периоди на стрес, за справяне със страничните ефекти.

Гхи

Гхи е пречистено масло, ползите, от което са познати още в древна Индия и Далечния изток. Името му означава „течно злато“ или „докосване на Слънцето“. Смята се, че укрепва имунната система, възстановява енергията с чист млечен протеин и възстановява здравето при стрес. Съдържа витамините А, Е, Д, и B, калций, фосфор, магнезий, цинк, калий, желязо и манган. Подобрява паметта и подпомага нервната система.

Рибено масло

Рибеното масло е богато на ценни Омега-3 мастни киселини, които доказано въздействат положително на концентрацията и регулират проявите на поведенчески разстройства. Мазните риби и хранителните добавки подпомагат растежа на децата и са важни и за зрението. Според лекарите то помага на децата да се справят по-добре със стреса в училище и развива техните когнитивни способности.

Куркума

Куркуминът, жълтият пигмент в куркумата, подобрява когнитивните функции, като предотвратява невродегенеративните заболявания като загубата на паметта. Ежедневната му консумация спомага за подобряване на паметта, както и намалява вероятността от развитието на заболявания, свързани с мозъка. Добавете куркума в бърканите яйца, към супата или към месото на скарата, в салати с риба тон.

Зелен чай

Зеленият чай се пие и за превенция срещу болест на Алцхаймер и други дегенеративни мозъчни заболявания, като деменция. Антиоксидантите, наречени полифеноли, борят токсичните вещества. Пийте прясно сварен чай, защото час след приготвянето му той започва да губи лечебната и укрепваща си сила.

Ядки

Бадеми, пекани, орехи – всички те съдържат витамин Е, който разрушава свободните радикали, които могат да увредят мозъчните клетки и да причинят различни неврологични заболявания. Бразилските орехи и кашуто са източник на магнезий, който подобрява паметта.

 
1
Free Gift