Преминаване към съдържанието

Долу пролетната умора!

18 Apr, 2022 6

Пролетта е сезонът на обновлението, но преди него трябва да се възстановим от зимата, която често нанася видими щети на кожата, косата, а първите слънчеви дни посрещаме уморени и умислени, с болки в ставите. Затова е важно не просто да се хванем на „зелено“, а да се погрижим за своето здравословно и балансирано хранене, активен живот и здрав вид по най-добрия начин. С повече зеленчуци и чисти продукти в диетата, качествени хранителни добавки и витамини, повече движение на открито, бързо ще влезем във форма.

Какво представлява пролетната умора?

През април и май много често се чувстваме изтощени и сънливи без причина. Ако сте между 20 и 50 години, усещате тези симптоми и физическа и психическа слабост, вероятно страдате от пролетна умора. Тя засяга с по-голяма честота при жените, отколкото мъжете. Причинява се от смяната на сезоните и температурите, често внезапна, и се характеризира с физически и психични прояви.

Има два вида пролетна умора: 

  • Физическа, която се характеризира с умора, изтощение, нарушения на съня, слабост на тялото, загуба на апетит, ниско кръвно налягане, слаб тонус, липса на интерес към секса, главоболие, неразположение, мускулна слабост…
  • Нервно изтощение, което се проявява в умора при умствена дейност,със загуба на краткосрочна памет, разсеяност, липса на концентрация, необяснима тъга, раздразнителност…

Резките диети, усилените упражнения след зимното залежаване усилват тези симптоми, затова е важна устойчивата грижа за здравето и красотата, за да подейства пролетната магия. Лекарите препоръчват адаптация чрез по-добра хидратация, лека храна, качествен сън и движение. При доказана липса на желязо в кръвта и хормонални промени, които се проявяват по-силно през периода, се предписват конкретни хранителни добавки или лекарства.

Много вода

Увеличете приема на вода и течности – чай, фрешове, смутита през пролетта. Хидратацията възстановява баланса в организма и го прочиства, поддържа кожата свежа, храни мозъка. С вода, чай, напитки без захар и консерванти ще си подсигурите витамини, нутриенти и минерали, които да върнат енергията ви. Можете да съхраните вкуса и качеството им през целия ден в бутилки и термоси за многократна употреба, които с ярките си цветове и приветлив вид правят от „пий!“ не заповед, а приятелско напомняне. По този начин пазите и природата, която в този момент също се събужда.

Имайте предвид че кафето не е най-ефективна освежаваща напитка в моменти на стрес. Просто е една от най-популярните напитки, но освежаващият ефект е за кратко. Кофеинът действа като стимулант на централната нервна система, като предизвиква отделянето на адреналин. След като той изчезне, отново се сблъсквате с умора и изтощение.

Затова през пролетта заложете повече на билкови чайове и прясно изцедени сокове, кисело млечни напитки, смутита, които освежават дълготрайно. В тях можете да прибавите дневната си доза хидролизиран колаген, който не променя вкуса и мириса им, но ви подсилва. Той връща свежестта на кожата, плътността на косата и прави ноктите силни. А кой не иска да изглежда добре в новите си пролетни дрехи?

Лека храна за тонус и красота

През зимата посягаме към повече тежки храни, които ни правят сънливи през преходните сезони. За да компенсирате недостига на витамини от силно преработената храна, е добре да заложим на пресни и свежи продукти от градината и леко месо. Ако преходът към пролетно меню ви създава стомашни неразположения, потърсете качествени пробиотици и храни, които да подпомогнат балансираното хранене.

Пребиотиците стимулират растежа и развитието на полезните бактерии в червата. Срещат се в лука, чесъна, аспержите, корена от цикория и др. Пробиотиците се подхранват от пребиотиците, затова и комбинацията от двете помага на стомаха да работи правилно. Пребиотични храни като артишок, гъби, копър, тиква, чесън, праз, лук, горски плодове и ябълки развиват здравословна среда за червата, където са пробиотиците.

С месо (без тлъстини), риба, птици - сварени или запечени, но без паниране, ще имате и качествен протеин на трапезата. С кисело мляко, извара, рохки яйца, омлет, добре сварени каши и макаронени, но пълнозърнести изделия, ще се чувствате сити, но леки. Ако сте вегетарианци или имате алергия към млечни продукти, на пазара се предлагат специални хранителни добавки. Но, като цяло, ако намалите и разнообразите менюто си, слушате стомаха си, и чувството за отпадналост ще намалее.

Движение и спорт на открито

През пролетта слънцето ни мами навън за разходка и игра, но често се чувстваме сковани, лесно се уморяваме, а мускулният ни тонус е слаб. Ставите и костите „скърцат“.

Не е препоръчително да влизате във форма с рязка промяна на двигателния режим. Също така е важно да разгрявате, за да избегнете травми. Колагенът, магнезият и рибеното масло са вашите съюзници за влизане във форма.

Изберете животински хидролизиран колаген, който в комбинация с балансирана диета поддържа мускулната тъкан, ставите и костите. Колагенът намалява след 25-годишна възраст и, особено в преходните месеци, това си личи по характерната скованост. Достатъчно висококачествен протеин, витамин D, калций, витамин С и цинк, в комбинация с поне 30 минути спорт на открито на ден, е рецепта за по-добра подвижност и стегната фигура.

Час навън на ден не е достатъчно, за да съберете достатъчно витамин D за здраве, а рибеното масло съдържа ценни Омега-3 мастните киселини EPA и DHA, които насърчават намаляването на възпалението в ставите и ограничават производството на определени протеини, които водят до развитието на артрит. Затова не спирайте приема на хранителната добавка с първите слънчеви топли дни.

Магнезият, както е известно, е първо средство срещу крампи, но той действа в комбинация с добра хидратация. Също така той подпомага възстановяването на мускулите при травми, които се случват често, когато след дълъг застой се разспортуваме. Той поддържа нормалната мускулна и нервна функция, стабилен сърдечен ритъм и участва в изграждането на костите. В костите се комбинира с калций и фосфор. Някои стават с магнезий, други си лягат, защото той подпомага и добрия сън.

Качествен сън и добро настроение

Понякога разбираме, че сме изтощени, когато безсънието ни опъне нервите, чувстваме се „глупави“ и станем крайно раздразнителни. Качественият сън и стабилно психичното здраве са свързани с цялостния баланс в организма, за който не можем да се погрижим устойчиво с едно хапче преди лягане.

Щом усетите, че сънят ви страда, се опитайте да отстраните стреса и тревогите, които ви измъчват, поне 2 часа преди заспиване. Чай, лека храна за вечеря, дори малко упражнения преди сън подпомагат изхвърлянето на лошата енергия. Вечерният магнезий помага много както за превенция на крампи, така и по-добро функциониране на сърцето. Установено е, че недостигът му може да бъде причина за накъсване на съня и поява на хронична умора, предизвиква нервност и раздразнителност, замайване, задух, нощно изпотяване. Затова, дори и да вечеряме късно – препоръчва се да има поне 2 часа преди последното хранене и заспиването, можем във вечерята да заложим на ядки, сушените плодове, пълнозърнестите и млечни продукти, риба, черен шоколад, които съдържат магнезий.

Има много идеи и начини да прекъснем омагьосания кръг на пролетната умора. Комбинацията от лека и качествена храна, хранителни добавки, които да възстановят баланса в организма, движение, сън и грижа за психичното ни здраве, е тази, която работи. Тя не проработва веднага, но ще ни помогне да посрещнем лятото свежи и силни.