Преминаване към съдържанието

Хранителни добавки: всичко, което трябва да знаете за тях

30 Jan, 2020 639

Голяма част от хората в днешно време приемат хранителни добавки. Без значение дали става въпрос за възрастни или деца, всеки човек има нужда от определено количество витамини и минерали, за да бъде здрав и да се развива тялото му.

И докато голяма част от тези елементи можем да намерим в храната, която консумираме всеки ден, то количеството, което ще приемем, не винаги е достатъчно, за да достигне необходимите на тялото ни ежедневни стойности. И тук идва моментът, в който да потърсим помощ от хранителни добавки.

Но знаете ли всичко за използваните от всички хранителни добавки?

В допълнение към витамините, хранителните добавки могат да съдържат минерали, билки, аминокиселини, ензими и много други съставки. Хранителните добавки се предлагат в различни форми, включително таблетки, капсули, желирани и в прахообразна форма, както и напитки и енергийни барове. Най-популярните хранителни добавки включват:

  • витамини D и B12;
  • минерали като калций и желязо;
  • билки като ехинацея и чесън;
  • продукти като глюкозамин, пробиотици и рибено масло.

Ето какво още трябва да знаете за хранителните добавки, преди да започнете да приемате такива:

 Как да разчитате етикета?

Продуктите, продавани като хранителни добавки, се предлагат с етикет, в който са изброени активните съставки, препоръчителната дневна доза, както и други съставки, като допълнителни, свързващи вещества и ароматизатори. Производителят предлага количеството, което да приемате, но Вие или Вашият лекар най-добре може да решите кое е подходящо за Вас.

Ефективни ли са?

Някои хранителни добавки могат да Ви помогнат да получите адекватни количества от основните хранителни вещества, ако не успявате да се храните здравословно и разнообразно. Някои хранителни добавки могат да подобрят цялостното здраве и да помогнат за управление на някои здравословни състояния. Например:

  • Калцият и витамин D помагат за поддържането на костите силни и намаляват загубата на костна плътност;
  • Фолиевата киселина намалява риска от определени вродени дефекти;
  • Омега-3 мастните киселини от рибеното масло могат да помогнат на хора със сърдечно съдовие заболявания.
  • Комбинация от витамини С и Е, цинк, мед, лутеин и зеаксантин може да забави загуба на зрението при хора с макулна дегенерация, свързани с възрастта.

Безопасни ли са?

Хранителните добавки са създадени да помагат на организма и да го поддържат здрав, но това не означава, че не могат да бъдат опасни за него. Най-често, проблемите с прием на хранителни добавки се случват, ако превишите прекалено много препоръчителната дневна доза. Ето защо е важно да бъдете запознати с нея и да внимавате с количеството, което приемате.

Друго важно нещо, което да имате в предвид, е фактът, че производителите могат да добавят витамини, минерали и други добавки към храните, които ядете, особено зърнени храни и напитки. В резултат на това може да получите повече от тези съставки, отколкото си мислите, а това повече може да не е добре за тялото Ви.

Например, твърде много витамин А може да причини главоболие Излишното количество желязо причинява гадене и повръщане. Затова, бъдете предпазливи при приемането на хранителни добавки, особено ако сте бременна или кърмите.

Когато избирате хранителни добавки, избирайте такива с доказан, натурален състав, без добавени синтетични витамини и други елементи.

Качеството

Няколко независими организации предлагат тестване на качеството и позволяват на продуктите, преминали през тези тестове, да покажат печат за гарантиране на качеството. Този печат показва, че продуктът е правилно произведен, съдържа съставките, посочени на етикета, и не съдържа вредни нива на замърсители.

Когато избирате хранителни добавки, убедете се, че те имат сертификати за качество от такива организации.

Имайте предвид...

Обърнете внимание на няколко неща, преди да започнете да приемате хранителни добавки редовно:

  • Консултирайте се с Вашия лекар, преди да приемате хранителни добавки за лечение на здравословни състояния;
  • Получете одобрението на Вашия личен лекар, преди да приемате хранителни добавки вместо или в комбинация с предписани лекарства;
  • Ако планирате да извършите какъвто и да е вид хирургична процедура, говорете с лекаря си за всички хранителни добавки, които приемате.