Преминаване към съдържанието

11 ползи от маслото от черен дроб на треска

08 Nov, 2018 1872

БОГАТ ИЗТОЧНИК НА ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИ ОМЕГА-3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ

Рибеното масло от черен дроб на треска е сред най-богатите природни източници на омега-3 мастни киселини, наречени докозахексанова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA). Благодарение на естествените си противовъзпалителни свойства, включително способността за намаляване на производството на простагландини, омега-3 намаляват нуждата от противовъзпалителни лекарства и могат да бъдат използвани за лечение на различни симптоми по естествен път, от рискови фактори на коронарните сърдечни заболявания до депресия или артритни болки.

Ако все още не сте запознати с многото ползи от омега-3 храните или добавките, то те включват намаляване на шансовете за развитие на: сърдечни заболявания, ADHD, безпокойство, висок холестерол, възпалително заболяване на червата, артрит, рак и други. Как точно се обяснява този факт? Трябва да се отбележи, че в режима на хранене на повечето от нас има дисбаланс на омега-3 до омега-6 мазнините. Омега-6 мазнините не са непременно лоши, но ако се консумират в големи количества без омега-3 мазнини, причиняват възпаление, което е в основата на повечето заболявания.

Здравословното идеално съотношение на омега-6 към омега-3 мазнини е около 2:1, но повечето хора приемат около пет до десет пъти повече омега-6 от това съотношение! Недостигът на Омега-3 се увеличава поради прекомерната консумация на преработени храни, бързи закуски или пържени храни, съдържащи рафинирани растителни масла (като соево, рапично и царевично масло), пълни с омега-6 мазнини. Допълнителният прием на масло от черен дроб на треска, богато на омега-3 мазнини, е начин да намалите възпалението и да възстановите съотношението на мастните киселини в полза на по-доброто здраве.

 ДОСТАВЯ КРИТИЧНИЯ ВИТАМИН D

Витамин D действа по-скоро като хормон в тялото, отколкото като витамин, тъй като оказва влияние върху функционирането на невротрансмитерите, здравето на сърцето и възпалителните реакции. Тъй като се синтезира от собствената ви кожа когато сте изложени на ултравиолетовите лъчи на слънчевата светлина, най-добрият начин да получите достатъчно витамин D е да прекарвате времето си на открито без слънцезащитни продукти.

Витамин D не само играе роля за здравословния костен метаболизъм, но и поддържа важни функции във всички наши клетки. Тъй като ниските нива на витамин D могат да повлияят на способността на нашите клетки да се размножават и попълват, дефицитът на витамин D може да увеличи риска от заболяване в краткосрочен план или дори по-лошо: да развие хронично автоимунно разстройство, когнитивни или сърдечносъдови заболявания, диабет, остеопороза или дори рак.

Като се има предвид, че повечето възрастни и деца нямат достатъчно редовно целогодишно излагане на слънце, защото водят предимно начин на живот на закрито, добавянето на витамин D в хранителния режим е препоръчително за повечето хора. Симптомите на недостиг на витамин D могат да включват депресия, тревожност, умора, ниско либидо, безплодие, аутизъм, астма и други. Освен това дефицитът може да намали имунитета.

Високите дози на витамин D, взети самостоятелно, могат да имат възможни странични ефекти и затова се препоръчва приемане на витамин D в комбинация със синергичните витамин А и омега-3 мастни киселини, както се намират естествено в богатите на витамин D храни, включително в маслото от черен дроб на треска.

 ИЗТОЧНИК НА ВИТАМИН А

Витамин А е важен антиоксидант, който намалява оксидативния стрес (наричан още увреждане от свободните радикали) и по този начин намалява нивата на възпаление. Той е свързан с предотвратяването на заболявания, свързани с очите, поддържа здравето на мозъка, подпомага борбата с рака и е важен за производството на хормони. Докато повечето хора, които консумират добре балансирана храна, получават достатъчно количество витамин А дневно, дефицитът е рисков за хората, които приемт предимно преработени храни или не приемат достатъчно калории като цяло.

Напоследък добавянето на витамин А в диетата стана спорно, тъй като се смята, че високите му нива всъщност са вредни и потенциално токсични.

Въпреки това е важно да се отбележи, че много първобитни племена, които са консумирали храни, съдържащи много витамин А (заедно с витамин D) са били много здрави. Например според фондацията “Уестън А. Прайс” традиционната шотландска храна е била с високо съдържание на масла от черен дроб на риби, вътрешности, миди и животински мазнини – всички те естествени източници на витамини А и D, и тези хора са имали много ниски нива на хронични заболявания.

Когато става дума за получаване на витамин А от масло от черен дроб на треска, качеството на добавката има огромно значение. Много марки съдържат синтетични версии на витамините А и D, които освен че могат да да бъдат в опасни съотношения, не се и абсорбират добре от организма. Докато приемането на много високи нива на витамин А от самите добавки е свързано с някои здравословни рискове, приемането на витамин А от естествени хранителни източници може да спомогне за подобряване на имунната система. Хранене с много богати на витамин А храни е от полза за растежа на костите, нощното виждане, здравословния клетъчен растеж, функцията на тестисите и яйчниците и много други.

Витамините А и D са мастноразтворими, които често се срещат заедно в храните от животински произход. И двата витамина действат като прекурсори на активните хормони, така че ние произвеждаме определени ензими, които превръщат всеки от тях в активни форми, които тялото може да използва, за да регулира нашата имунна система. В този случай витамин А се превръща в ретинол. Приемането на витамините А и D заедно е напълно естествено и позволява тези процеси да се случват по начин, който ни предпазва от токсичност.

ПРЕДПАЗВА ОТ СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Даказано е, че маслото от черен дроб на треска, приемано като добавка или под формата на пълноценна храна, може да спомогне за понижаването на високите триглицериди, вид опасни мазнини в кръвта, които повишават риска от сърдечни заболявания. Маслото от черен дроб на треска също така лекува високото кръвно налягане и спомага за балансиране на нивата на холестерола.

Редица проучвания при хора и животни показват висока ефикасност на омега-3 полиненаситените мастни киселини, получени от маслото от черен дроб на треска, за предотвратяване на атеросклероза (втвърдяване и запушване на артериите) и нейните усложнения. Лечението, самостоятелно или в комбинация със статини лекарства, помага да се неутрализират рисковите фактори при пациенти с хипертриглицеридемия и с високи нива на триглицериди.

 ПОНИЖАВА РИСКА ОТ РАК

Високите нива на витамин D, получени от излагането на слънце или от приемани като добавка от масло от черен дроб на треска, се свързват с по-ниски рискове от рак. Проучванията установяват, че витамин D от слънцето и от маслото от черен дроб на треска може да спомогне за предотвратяване на рак на гърдата при жените поради антипролиферативни и проапоптотични ефекти върху раковите клетки на гърдата, като по този начин намали туморите на млечната жлеза. Докато излагането на слънце все още е най-подходящият защитен фактор за получаване на достатъчно количество витамин D за борба с рака, маслото от черен дроб на треска изглежда също така спомага за компенсирането на общия му дефицит.

 ПРЕДОТВРАТЯВА ИЛИ ЛЕКУВА ДИАБЕТ

Като чудесен източник на важни здравословни мазнини маслото от черен дроб от треска може да спомогне за контролиране на инсулиновата резистентност, възпалението и да управлява нивата на глюкозата (захарта) в кръвта. Дори е доказано, че спомага за намаляване на симптомите на усложнения, свързани с диабета, като бъбречни заболявания. Използването на масло от черен дроб на треска и добавянето на витамин D през първата година от живота на бебето и използването на черен дроб от треска по време на бременността също могат да спомогнат за намаляването на риска от развитие на диабет.

Проучване от 2007 г., публикувано в списание Journal of Pharmacy and Pharmacology, стига до заключение, че даването на добавка с масло от черен дроб на треска на плъхове с диабет в продължение на 12 седмици действа като естествено диабетно лечение. Добавките с масло от черен дроб на треска напълно предотвратяват ендотелиалния дефицит и спомагат за коригирането на няколко биохимични маркера за метаболитен синдром (комбинация от диабет и рискови фактори за сърдечно-съдовите разстройства).

Преди да приемат добавката с масло от черен дроб на треска, плъховете имат повишени плазмени глюкозни (захарни) нива, висок триацилглицерол и високи концентрации на холестерол в кръвта. Маслото от черен дроб на треска спомага за увеличаване на теглото на плъховете и напълно предотвратява нарушенията на плазмените липиди, като същевременно контролира инсулиновата чувствителност и други фактори.

 ПОМАГА ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО НА АРТРИТ

В началото на ХХ век учените установили, че маслото от черен дроб на треска е естествено “антирахично”, което предопределя хиляди майки да започнат да дават дори насила с лъжичка маслото на своите деца! Употребата на маслото от черен дроб на треска се свързва с намаляване на болката, сковаността на ставите и подуването при пациенти с артрит и други възпалителни състояния.

Маслото от черен дроб на треска е ефективно естествено лечение на артрита, защото имитира ефекта на лекарствата. То действа като нестероидно противовъзпалително лекарство, подобрява главните клинични симптоми и може да се използва като безопасна алтернатива на медикаментите или просто като добавка при лечението на ревматоиден артрит.

 УВЕЛИЧАВА ПЛОДОВИТОСТТА И ПОДПОМАГА РАСТЕЖА И РАЗВИТИЕТО

Мазнините са от решаващо значение за репродуктивното здраве и жизнената бременност, защото помагат на организма да произвежда полови хормони, включително естроген и прогестерон. Маслото от черен дроб на треска е свързано със здравословната функция на яйчниците и тестисите, тъй като осигурява критични хранителни вещества (омега-3 и витамин D), които спомагат за поддържането на уравновесено функциониране на ендокринната система.

С множество си противовъзпалителни хранителни вещества маслото от черен дроб на треска поддържа надбъбречните, хипоталамичните и хипофизните жлези, които контролират освобождаването на полови хормони, участващи в либидото, бременността и репродукцията. DHA също така играе решаваща роля за подвижността и за здравето на сперматозоидите при мъжете.

Както посочва фондацията “Уестън А. Прайс”, жените, които по време на бременността си са използвали течно масло от черен дроб на треска, имат по-голяма вероятност да родят по-тежки бебета, което се свързва с по-малък риск от болести по-късно в живота. Жените, използващи масло от черен дроб на треска, имат също значително по-високи нива на DHA и ЕРА в кърмата си, което има положително въздействие върху развитието на кърмачетата.

Резултатите от проучване от 2003 г., проведено в Университета в Осло в Норвегия, показват, че децата, които са родени от майки, които са приемали масло от черен дроб на треска по време на свята бременност и лактация, са имали по-високи резултати на тестове за интелигентност на четиригодишна възраст в сравнение с децата, чиито майки са приемали царевично олио.

ПОДОБРЯВА ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА МОЗЪКА

Редовното приемане на добавки с рибено масло за депресия е свързано с по-нисък риск от депресивни симптоми поради по-високия прием на важните омега-3 мазнини и витамин D.

Проучване от 2007 г., публикувано в “Journal of Affective Disorders“, е установило, че омега-3 мастните киселини от маслото от черен дроб на треска подобряват последствията от депресията и тревожността сред населението като цяло. Здравното проучване на Hordaland е проследило 21 835 възрастни, живеещи в Норвегия, в продължение на две години, и е открило, че разпространението на депресивните симптоми при тези, които използват ежедневно масло от черен дроб от треска, е 2,5 % в сравнение с 3,8 % при останалата част от населението. То също така е установило, че разпространението на високите нива на депресивните симптоми намалява с увеличаване на продължителността (0-12 месеца) на употребата на масло от черен дроб на треска.

Съществува силна връзка между приема на омега-3 или допълнителния прием  на рибено масло и превенцията на когнитивния спад, включително болестта на Алцхаймер. Проучванията показват последователни резултати: основните мастни киселини, които са жизнено важни за функцията на мозъка, се намират в рибеното масло и спомагат за предотвратяване на мозъчните нарушения при по-възрастните хора.

 ПОДПОМАГА ПОДДЪРЖАНЕТО НА ЗДРАВЕТО НА КОСТИТЕ

Витамин D е важен за изграждането и поддържането на здрави кости. Проучванията показват, че жените, които живеят в студени северни ширини и не получават достатъчно слънчева светлина, са склонни да произвеждат по-малко витамин D, което увеличава риска от костни изменения, костна загуба, фрактури, а също така и затлъстяване. Допълнителният прием на витамин D, включително от масло от черен дроб на треска, е свързан със значително по-нисък риск от костни фрактури и може естествено да предотврати развитието на остеопороза.

 БОРБА С ЯЗВИТЕ

В лабораторни условия маслото от черен дроб на треска показва ползи за подобряване лечението на стомашната язва и намаляването на стомашните антисекреторни ефекти, наблюдавани при плъхове. Маслото изглежда също така води до стомашно-цитозащитни ефекти и до значително намаляване на развитието на стрес и болка, причинени от стомашни язви.

Източник: https://draxe.com/cod-liver-oil/ 

 
1
Free Gift