Преминаване към съдържанието

Кога и по какъв начин да приемаме различните хранителни добавки?

11 Jan, 2024 136

Задавали ли сте си въпроса „Кога да приемам хранителните си добавки?“ или „Дали е добре да смесвам всички заедно?“ В забързаното ежедневие искаме всичко да ни е удобно и да не мислим много за всекидневните действия като приема на добавки. 

Затова повечето хора избират да изпият всички добавки, които обикновено приемат, наведнъж сутрин преди работа или пък вечер преди сън. Но дали това е съвсем правилно и трябва ли да поставяме всички тях под общ знаменател – нека разберем сега. 

По кое време на деня е най-подходящо да се приемат хранителните добавки? 

Тук няма единен отговор. При всяка група витамини или минерали има отделен подход и начин на действие. Добре е винаги да се четат предписанията на опаковката или да се консултираме със специалист, ако не сме сигурни.  

Между специалистите има дебат по темата – сутрин или вечер е по-подходящото време за прием. Джефри Блумбърг, професор в областта на храненето в университета Тъфтс в Бостън, споделя, че храносмилането вечер се забавя и приемът на добавки преди лягане няма да позволи веществата да се усвоят ефикасно. Отделно сутринта позволява да се създаде по-добра рутина в приема.  

С храна или без?  

Тук също не можем да поставим всички тях под един знаменател. За да предпазим стомаха си от раздразнения и подуване в най-общия случай е препоръчително добавки да не се приемат на празен стомах. Отделно, приема им с храна подпомага храносмилането и по-доброто усвояване. Има обаче няколко варианта, на които е добре да обърнем внимание. 

Лекарите препоръчват пробиотиците да бъдат приемани или на гладно, или по време на хранене, за да бъде ефектът им по-забележим. От друга страна, добавките, които съдържат желязо, могат сериозно да навредят на стомаха ако се пият без да сме хапнали преди това. Същото важи и за мастноразтворимите витамини като A, D, E и K. Те се усвояват по-добре, когато се приемат с лека храна, която съдържа поне една чаена лъжичка мазнини, например по време на закуска.  

Могат ли да се смесват? 

Както споменахме, общоприето е добавките да се пият заедно, за да се избегне забравянето и в опит да се създаде една по-добра рутина. Дали обаче това е най-добрия начин?  

Обикновено няма значителни противопоказания при хората, които пият добавките си наведнъж. Напротив, дори може да бъде полезно в някои случаи – желязото се абсорбира по-добре, ако бъде прието заедно с витамин Ц. Разбира се, доброто предварително проучване на всяка добавка е препоръчително. Ако не сте сигурни как може да комбинирате своите хранителни добавки, консултирайте се със специалист. А как да процедираме при най-често използваните добавки? 

Водоразтворими витамини 

Ако се приемат водоразтворими витамини, като C, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, е добре то да се случва всеки ден, тъй като те са сравнително лесно усвоими и е важно постоянството. За тяхното действие няма особено значение кога и как ще бъдат приети – дали с храна или на гладно. Изключение прави B12, който се абсорбира по-добре при хранене, и се „конкурира“ с витамин C –  добра практика е да се оставят поне два часа между двете. 

Хидролизиран колаген 

Колагенът не е претенциозен и в повечето случаи няма да навреди на стомаха. При него е важно да помислим какво искаме да постигнем и какъв е дневният ни режим. Ако сме свикнали всяка сутрин да пием кафе или да закусваме преди излизане, той може да бъде добавян към тях. Ако пък искаме да предотвратим следобедния глад, може да се опита хидролизираният колаген да се пие по обяд. Има проучвания, показващи, че протеинът, освен с всички негови полезни свойства, помага и при засищането на глада. 

Магнезий 

Той има много форми, между които има известни разлики. При повечето от тях няма нужда да се обръща специално внимание за времето на прием или смесването. От него могат дори да се извлекат повече ползи, ако се проучи за всеки отделен тип. 

Магнезиевият оксид, например, помага при констипация и някои хора предпочитат да го пият вечер, за да може през нощта той да задейства движението на червата. Магнезиевият глицинат от своя страна е регулатор на невротрансмитерите в тялото и е добър вариант за прием отново вечер. Smidge Вечерен магнезий подпомага отпускането на организма след натоварен ден и гарантира пълноценен сън. 

Рибено масло 

Омега-3 мастните киселини се абсорбират много по-ефективно на сит стомах. Затова е добра практика да се планира приема им по време на някое от храненията. Дали ще е закуска, обяд или вечеря – това вече зависи от личните предпочитания на всеки човек. Няма подсигурени сведения, че рибеното масло се усвоява по-ефективно в определен момент. 

Рибено масло Rosita подсилва имунитета на малки и големи, като се грижи за доброто състояние на нервната система, зрението и мускулите. Предлага се под формата на капсули и в течен вариант, като кое от двете ще се предпочете отново зависи от личния избор.  

Каквато и хранителна добавка да пием, има няколко стъпки, които е добре да следваме. Най-важно при приема на всяка добавка е да се съобразяваме със здравословното си състояние и да сме постоянни. Следенето на предписанията на опаковката и на лекуващия ни лекар също са от основно значение. Само така ще е сигурно, че изпълняваме ефективно процеса и ще можем да видим резултатите, които търсим.  

1
Free Gift