Преминаване към съдържанието

Безплатна доставка над 100 лв до офис на Еконт

Как да изберем колаген в България?

04 Nov, 2022 1366

Ползите от колагена за костите, ставите, косата и кожата, сърцето са безспорни. Затова спортисти, активни мъже и жени след 25-годишна възраст, търсят най-подходящата добавка, която да включат в диетата си. Ето какво предлага българския пазар.

Какво е важно при избора на колаген?

Колагенът се предлага на прах, течен, чист и с добавка от витамини и минерали, на капсули, в единични дози и в кутия/пакет с дози поне за около 1 месец. Можете да намерите онлайн и във физическите магазини телешки, свински, кето, веган, рибен колаген.

Всеки от тях има своите предимства и недостатъци, но по-важното е да знаете какво ви е нужно, и да приемате колагена редовно, за да почувствате облекчение, да бъдете по-подвижни и силни, кожата и косата да укрепват. Разбира се, цената е от значение, когато става дума за качество, но също така е препоръчително да изберете хранителна добавка, която се вписва във вашия начин на живот и диета.

Ако пазарувате за първи път, внимателно четете етикета и потърсете информация за произхода на продукта, както и дали отговаря на европейски изисквания за безопасност на храните, дали има специфично изброени диетични противопоказания. За пример: колагенът като добавка не се препоръчва за деца и младежи под 16-години. Може да се приема от тях при лекарско предписание или при препоръка треньор, за спортни резултати или при възстановяване от травма. Ако спазвате кето режим, потърсете кето вариант. Ако сте веган или не консумирате месо, а само риба – има колаген и за вас.

Колагени на българския пазар

Колагени на NEOCELL

Продуктите на NeoCell Laboratories USA са с GMP сертификат за качество. GMP сертификатът (Good Manufacturing Practices или "добра производствена практика") е проект на Националната асоциация за хранителни добавки (National Nutritional Foods Association - NNFA) в САЩ. NNFA е най-голямото търговско дружество за хранителни добавки в страната. Целта на GMP сертификата е да гарантира спазването на определени стандарти при производството.

NeoCell предлага хидролизиран телешки колаген - на прах и течен.

Хранителната добавка на прах съдържа телешки колаген тип I и III и опаковката е достатъчна за 1 месец, като се приема по една доза със специална мерителна лъжичка. Цената от около 89 лв на кутия, която стига за ежедневен прием в продължение на 1 месец.

Компанията предлага чист и обогатен с витамин Ц колаген на капсули 60 броя за един месец, също на цена от около 50 лв. Тя произвежда и колаген тип II на таблетки, който не се препоръчва да се смесва с другия тип колаген по едно и също време. Ето защо: Тип I и III могат да се приемат заедно, но най-добре е тип II да се приема отделно, защото смесването им наведнъж заедно може да намали техните конкретни ползи. Ако използвате и трите, нека е през няколко часа; например, тип II сутрин, а другите  вечер – в идеалния случай преди лягане, на празен стомах. Също така не забравяйте, че по-високи дози от препоръчаните са вредни.

Като заключение, това е колаген, произведен в САЩ, на достъпна цена и с качество, което се доказва с твърдения, свързани с разпространението му на американския пазар.

 

Телешки колагенов хидролизат на прах на For Life

Това е чист телешки протеин, който е произведен в Испания, и се предлага в опаковка от 600 гр за до 4-месечен прием, по една мерителна лъжичка на ден (6 гр). Цената е 64 лв за опаковка. Продуктът е сертифициран според европейския ISO стандарт и е с GMP сертификат за контрол на качеството (Good Manufacturing Practices или "добра производствена практика"), издаден от Европейската агенция за медицински средства.

Колагенът е тип I. Фирмата изтъква, че за разлика от останалите хранителни добавки от същия тип, той е с европроизход, което дава допълнителна сигурност за безопасност.

Накратко – това е колаген на достъпна цена, с европейска гаранция за качество, но му липсва протеин тип III, който не се предлага самостоятелно.

 

Колагени на Life stоre

Фирмата предлага отделни разфасовки от по 150 гр на хидролизиран колаген тип I и тип II, произведени в Германия за цена от по 32 лв. Това количество стига за 15 дни, като се приема по 3 мерителни лъжички. Овкусените версии на 100% телешкия колаген в същия грамаж са на почти същата цена.

Ако сравним с други продукти, за един месец редовният прием излиза по-скъпо, отколкото при други предложения, още повече, че не се препоръчва прием на двата вида колаген по едно и също време.

Можете да опитате и двата продукта хидролизиран рибен колаген от 300 гр. Те са извлечени от кожата на риба треска, с произход Норвегия, от чисти океански води, както пише на сайта. Той съдържа колаген тип I. За цена от 72 лв продуктът стига за около месец. Предлага се и с добавена ацерола, източник на витамин Ц, но в по-малка опаковка.

Фирмата предлага и веган колаген с хиалуронова киселина, в опаковка от 150 гр. Препоръчителният прием е 2 мерителни лъжички на ден и за цената от 30 лв. опаковката стига за около 15 дни прием.

 

Колаген Форте на Здравница

Това е Хидролизиран телешки колаген с произход България. Той се предлага в опаковка от 180 гр, и съдържа комбинация от колагенови пептиди тип I, ацерола, цейлонска канела, джинджифил, стевия. В описанието на продукта онлайн не се казва за колко време стига една разфасовка, но със сигурност е по-малко от един месец.

Препоръчва се да се съхранява в хладилник, което създава известно неудобство. Цената е 29 лв, така че при продължителен и редовен прием цената е висока спрямо останалите подобни предложения.

 

Колагени на Great Lakes

Колагените на Great Lakes се продават онлайн от сайта на RealFood. Те са телешки и кето. Предлагат се чист 100% телешки колаген, без вкус, овкусен с ванилия или с горски плодове, в кето вариант с MCT и вкус на ванилия.

Произходът е държава извън ЕС, но продуктите имат всички необходими сертификати за хранителна безопасност. Съдържат колаген тип I и III, които заедно са отлична комбинация.  Цената за опаковка (между 76 и 84 лв) покрива редовния прием за около един месец. Кето вариантът с MCТ се препоръчва на спазващите режим за по-голям ефект.

 

Колагени на RealFood

RealFood предлага телешки колаген с произход Бразилия. Опаковката от 40 дози за 40 дни е едно от най-изгодните предложения в този клас продукти. Продуктът е относително нов на пазара. Съдържа колаген тип I и III и се предлага за 63 лв.

Предимство спрямо други продукти на пазара е, че добрата цена за високото качество на продукта. Има мерителна лъжичка, което гарантира точното количество на ежедневната доза. Има и опаковки от сашета – 20 в кутия, 10 гр. на еднократна доза.

 

Колагени на VSFood

VSFood предлага телешки, свински и рибен колаген – чисти и в комбинация с витамини.

Телешкият е тип I е с произход Бразилия. Опаковката е 300 гр, и към разфасовката няма мерително лъжичка. Предлага се в комбинация с мака, с ацерола, с куркума и други добавки.

Свинският колаген също е с произход Бразилия. Количеството хидролизат в прахообразната хранителна добавка е под 90%. Приема е по 10 гр на ден. На сайта няма информация за типа колаген. Цената е 50 лв.

Рибният хидролизиран колаген на фирмата е тип I, с произход Франция. Опаковката е 150 гр, като се препоръчва прием от 10 гр на ден. За цена от 50 лв това означава, че едномесечна терапия струва над сходните достъпни предложения при телешки или свински колаген.

 

Морски колагени на Gala Secrets

Gala Secrets предлага два продукта течен колаген - Daily Marine Collagen и Extreme Marine Collagen – 500 мг .

Те представляват смес от хидролизиран протеин тип I, извлечен от риба от Северния ледовит океан, тествана за тежки метали. В състава им влиза хиалуронова киселина, витамин Ц и екстракт от лайм.

В описанието се препоръчва прием на продуктите – по 25 мг преди лягане целогодишно, с един месец почивка. Цената е 93 лв, което прави предложенията премиум за средния клас потребители. Комплектът от двата продукта се предлага за 142 лв.

 

Колагени на Organic Life

Organic Life предлага няколко колагенови продукта – телешки, кето, рибен на различни производители от Европа и извън нея.

Те са на прах и на капсули, с добавени минерали и витамини. Разфасовките покриват нужните дози за около месец. Като цена са достъпни, но препоръчваме да четете внимателно състава, за да се ориентирате дали това е вашият продукт. Информацията е разнообразна, но не е структурирана по един и същ начин. Имайте предвид, че продуктите са без мерителна лъжичка.

 

Колагени на Swedish Nutra

Колагените на Swedish Nutra Bulgaria – телешки, рибен и веган, са в течна форма. Произведени са в Швеция и отговорят на европейските изисквания за безопасност на храните. Има предложения в чиста форма и с примеси.

Препоръчва се прием от по 15 до 25 мл на ден, като една опаковка е 500 мл на цена от 44 of 50 лв за опаковка. Според описанието течността има „приятен, освежаващ аромат (без ГМО, без глутен, без лактоза или нездравословни захари)“.

Често се предлагат  в оферта по 2 опаковка за цена между 88 и 100 лв, за да има завършен цикъл от поне 40 дни прием. За заетите хора течният колаген е по-удобно решение, но цената е по-висока от средната.