Преминаване към съдържанието

Как помага ейкозапентаеновата киселина (EPA) на здравето ни

03 Nov, 2023 60

В променливо време, а и не само, е добре да даваме на организма си силата, от която той се нуждае. Тя се крие в храната, водата и хранителните добавки, които ни снабдяват с всичко необходимо, за да сме свежи и пълни с положителна енергия.

Редовният прием на рибено масло има редица ползи за нашия организъм. Всяка една от ценните омега-3 мастни киселини, съдържащи се в него, подпомагат различни аспекти от нашето здраве.

Ейкозапентаеновата киселина (EPA) е една от двете най-ценни киселини, редом до докозахексаеновата киселина (DHA). Тя отговаря за функцията на сърдечно-съдовата система, подобрява концентрацията и има редица други полезни свойства. В една от следващите статии ще бъде обърнато внимание и на действието на DHA, а основните ползи от приема на EPA са:

Добра превенция срещу сърдечни заболявания

Редовният прием на ейкозапентаенова киселина от хора, предразположени към някакъв вид сърдечни проблеми, помага за понижаването на триглицеридите в кръвта. Отделно намалява количеството плака, която се образува по стените на артериите – по този начин позволява на кръвта да преминава нормално. Има и превантивен ефект при получаването на аритмии (неправилен сърдечен ритъм) и образуването на тромби в кръвоносните съдове. Тромбите могат да бъдат наистина опасни и често предразположените към образуването им хора не са запознати с евентуалните вреди от тях.

Освен рибеното масло, по-мазните риби като сьомга, треска и херинга, също имат високо съдържание на EPA. Американската диетична асоциация съветва да се консумира риба поне два пъти седмично. Може да се заключи, че EPA има „пакет“ от позитиви за хората, които са генетично предразположени към сърдечни проблеми.

Редуцира депресивните състояния

Депресията е често срещано разстройство на настроението, засягащо най-често емоциите и мислите. Свързва се с тъга, чувство на тревожност и загуба на интерес. Хората, попаднали в това състояние, са склонни лесно да губят интерес дори към хобитата и любимите си хора. Благоприятното действие на мастната киселина върху симптомите на депресия е доказано в редица клинични проучвания.

Те дават сведения за подобрение при пациенти, които са приемали Омега-3 мастни киселини - наблюдава се по-голяма ефективност от приема на eйкозапентаенова киселина. Едно от свойствата на мастните киселини е тяхното лесно преминаване през мозъчната клетъчна мембрана и взаимодействието им с тази част на мозъка, която отговаря за настроенията.  При хората, които са приемали EPA, има промяна по отношение на първоначалните симптоми на депресия.

Подкрепа при ADHD

Синдромът на дефицит на внимание и хиперактивност, по-познат като ADHD, е все по-често срещано явление при деца и млади хора. ADHD се характеризира с липса на концентрация, трудност при запаметяването на информация от различно естество и недобри речеви умения. Това би могло да окаже негативно влияние върху продуктивността в училище и дори да намали техните социални умения. Една от основните доказани ползи на рибеното масло е именно подобряването на поведението и концентрацията.

Eдногодишно клинично проучване при деца на възраст между 9 и 10-годишна възраст показва значителна промяна – при редовен прием на рибено масло 64% от децата имат подобрение при четенето с разбиране. Това се дължи на ейкозапентаеновата киселина, която се оказва ключов фактор при мотивацията и съсредоточаването на младите хора в изпълнението на ежедневните си задачи. 

Облекчава симптомите на менопауза

Mножество проучвания показват положителния ефект на ейкозапентаеновата киселина върху симптомите на жени в менопауза. Хронична умора, променливи настроения, студени и топли вълни – това са само част от неприятните реакции на организма в този така нетипичен период за дамите. Емоциите, които те изпитват в този момент, могат да попречат на изпълнението на всекидневни задачи, работата, а дори да повлияят в отношенията им с близките им хора.

Приемът на EPA има добър ефект върху важни неврофизиологични пътища, като главно отговаря за освобождаването на серотонин и допамин – така наречените „хормони на щастието“. Те спомагат за по-доброто настроение и позитивните мисли, така че да се облекчи този наситен с хормонални промени период.

 
1
Free Gift