Преминаване към съдържанието

Рибеното масло - прави ли то децата по-умни?

19 May, 2023 441

Рибеното масло е основен източник на незаменими Oмега-3 мастни киселини, които не се произвеждат в организма, но имат ключова роля за развитието на детето още от зачеването. Приемането на рибено масло от бременни и деца подобрява детските способности за възприемане и учене. Резултатите са положителни и при нарушения като ADHD (разстройството с дефицит на вниманието) и DCD (разстройство на координацията в развитието), както и за деца с лоши оценки в училище.

Нека разгледаме как есенциалните Омега-3 мастни киселини в рибеното масло спомагат за развитие на детската интелигентност.

Омега-3 в рибеното масло подпомагат растежа и мозъчната функция при децата

Мозъкът расте с най-бързи темпове от раждането до около 2-годишна възраст, но развитието му продължава през цялото детство и юношество. Над 60% от мозъка се състои от мазнини. Омега-3 мастната киселина DHA (докозахексаенова киселина) съставлява около 10-15% от тях. Смята се, че частите на мозъка, в които има най-много DHA, отговарят за дейности като планиране, решаване на проблеми и фокусирано внимание.

Омега-3 мастните киселини DHA и ЕРА са основните съставки на рибеното масло. Доказано е, че те са необходими за развитието на сетивната, когнитивната и моторната нервна система по време на развитието на мозъка. Поради тази причина рибеното масло, което съдържа концентрирани мастни Омега-3 киселини, е една от малкото добавки, които се препоръчват за бременни жени и кърмачки, както и за малки деца – разбира  се, след консултация с лекар.

Омега-3 в рибеното масло може да подобри уменията за учене при децата

5 от 7 проучвания за ефекта на DHA върху когнитивните способности при децата потвърждават, че приемът на аминокиселината, съдържаща се в рибеното масло, подобрява оценките в училище, включително способността за четене, правопис и математика.

Учени от Оксфордския университет изследвaт 362 деца на възраст 7-9 години. В продължение на 4 месеца те получават по 600 мг Омега-3 дневно. Проучването е известно с името DOLAB и то показва впечатляващи резултати. Децата с най-лошо представяне по отношение на четене и граматика в училище са подобрили осезаемо езиковите си умения в сравнение с група деца, приемали плацебо.

В друго проучване в Брадфорд ученици са приемали Омега-3 рибено масло ежедневно, а резултатите са категорични - приемът на хранителната добавка се отразява положително върху способностите на децата за учене: до 81% от учениците са показали по-добри умения в четенето, 67% в - писането и 74% - в математиката.

Рибено масло в диетата по време на бременността може да повиши детското IQ

Изследването е проведено в Нюйоркския университет (NYU) в САЩ с хранителна добавка на рибено масло, приемана от бременни жени. То потвърждава, че приемът на рибено масло може да повиши коефициента на интелигентност при децата с повече от 3,5 пункта. За сравнение, изследването е повторено и с други хранителни добавки като желязо, аскорбинова киселина (витамин С) и витамини В-комплекс. Те не показват същите резултати като тези при рибено масло.

“Макар и приемът на добавка с желязо от майката да не се отразява на коефициента на интелигентност на детето в най-ранна възраст, в по-късни етапи на развитие със сигурност би могло да има значение.”, споделя изследователският екип.

Водещият на изследването - Джон Прозко, допълва: “Идентифицирането на връзка между наситените мастни киселини и интелигентността повдига любопитни въпроси, които ще бъдат обект на бъдещи проучвания.”

Следим темата, така че разчитайте на актуална информация относно ефекта на рибеното масло върху IQ-то при децата.

Прием на рибено масло и Омега-3 подобряват симптомите на ADHD

Разстройството с дефицит на вниманието/хиперактивност (ADHD) е често срещано при децата. Стандартното лечение с медикаменти може да има тежки странични ефекти или признаци за непоносимост. Затова търсенето на алтернативни методи е голямо.

Изследванията показват, че в кръвта на пациенти с ADHD се откриват по-ниски нива на Омега-3 в сравнение с пациенти, които не са диагностицирани с ADHD.

От друга страна има множество проучвания за ефективността на мастните киселини при деца с ADHD. Статия, публикувана през 2019 г., заключва, че комбинираните дози EPA и DHA - равни или над 750 мг на ден в продължение на 12 седмици, показват значително подобрение на симптомите на ADHD.

Важно е да имаме предвид, че наличието на достатъчно мастни киселини в организма на майката още преди раждането също има отношение към проявата на разстройство с дефицит на вниманието при децата.

Позитивни резултати от Омега-3  при разстройство на координацията в развитието (DCD)

Разстройството на координацията в развитието, наречено още диспраксия, забавя развитието на малки деца по отношение на ежедневните дейности. Пълзене, обличане, рисуване и спорт са активности, при които детето с DCD се представя по-слабо в сравнение с деца на неговата възраст. Важно е да отбележим, че преди детето да навърши 5 години не може да му бъде поставена такава диагноза.

Около 5% от децата в училищна възраст са засегнати от DCD. Освен нарушение в моторните функции за това състояние са характерни още трудности с ученето и проблеми в поведението, адаптацията и социализацията, които често продължават и в зряла възраст.

Какво показват още проучванията: 117 деца с DCD на възраст между 7 и 12 г. приемат хранителни добавки с Омега-3 и Омега-6 мастни киселини в продължение на 3 месеца. (Oxford-Durham Study) Резултатите са сравнявани с тези на група деца, приемали плацебо.

В края на изследването не е отчетена промяна в двигателните функции на децата, но при тези, приемали мастни киселини, се наблюдава значителен напредък в четенето, правописа и поведението в сравнение с децата, приемали плацебо.

Заключението на учените, провели изследването, е че добавянето на Омега-3 мастни киселини към диетата може да предложи безопасна и ефикасна възможност за лечение на образователни и поведенчески проблеми сред деца с DCD.

Прием и дозировка на рибено масло Rosita EVCLO за деца

Децата могат да приемат между 500 и 1200 милиграма рибено масло на ден, в зависимост от възрастта, височината и теглото си. За деца до 6-годишна възраст се препоръчва прием на течно рибено масло вместо капсули. Течното рибено масло може да се поглъща директно или смесено с храна, стига да не се загрява. Консултацията с лекар за определяне на индивидуалната доза винаги е препоръчителна.

  • Бебета над 9 месеца –започва се с една капка на ден и постепенно се стига до максимум 1/8 чаена лъжичка (0,625 мл);
  • Деца от 1 до 3 годинки– започва се с няколко капки на ден, като дозата постепенно се увеличава до 1/8 – 1/4 чаена лъжичка (1,25 мл);
  • Деца от 3 до 5 годинки– започва се с 1/8 чаена лъжичка и постепенно се увеличава, докато стигне 1/2 чаена лъжичка (2,5 мл);
  • Деца от 5 до 12 години– започва се с 1/4 чаена лъжичка, като дозата постепенно се увеличава, според теглото на детето;
  • Тийнейджъри– започва се с 1/4 и се увеличава максимум до1 чаена лъжичка (5 мл).

Ако детето никога не е консумирало риба или рибено масло, или има подозрение за хранителна алергия, задължително се консултирай с лекуващ педиатър преди да използваш маслото. Като допълнителна застраховка можеш да сложиш капка от маслото върху малък участък от кожата на детето преди директната консумация.

В заключение

След като те запознахме с ползите от рибеното масло за стимулиране на интелигентността и уменията, свързани с учене и възприятие при децата, можем само да те посъветваме да откриеш качествен източник на Омега-3 мастни киселини.

Източници:

  1. 1. Kuratko et al. The Relationship of Docosahexaenoic Acid (DHA) with Learning and Behavior in Healthy Children: A Review. Nutrients. 2013 Jul; 5(7): 2777–2810.
    2. Richardson et al. Docosahexaenoic acid for reading, cognition and behavior in children aged 7-9 years: a randomized, controlled trial (the DOLAB Study). PLoS One. 2012;
  2. 3. Chang et al. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids in Youths with Attention Deficit Hyperactivity Disorder(ADHD): A Systematic Review and Meta-Analysis of Clinical Trials and Biological Studies. 2017 Jul 25;

  3. 4. Konigs and Killiaan. Critical appraisal of omega-3 fatty acids in attention-deficit/hyperactivity disorder treatment. Neuropsychiatr Dis Treat. 2016; 12: 1869–1882.
    5. Richardson and Montgomery. The Oxford-Durham study: a randomized, controlled trial of dietary supplementation with fatty acids in children with developmental coordination disorder. 2005 May;
  4. 6. Bisgaard H., Stokholm J., Chawes B.L., Vissing N.H., Bjarnadóttir E., Schoos A.M., Wolsk H.M., Pedersen T.M., Vinding R.K., Thorsteinsdóttir S., et al. Fish oil-derived fatty acids in pregnancy and wheeze and asthma in offspring. N. Engl. J. Med. 2016;375:2530–2539.
  5. 7. Chang, J.PC., Su, KP., Mondelli, V. et al. High-dose eicosapentaenoic acid (EPA) improves attention and vigilance in children and adolescents with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) and low endogenous EPA levels. Transl Psychiatry 9, 303 (2019).
  6. 8. López-Vicente M et al. Prenatal Omega-6: Omega-3 Ratio and Attention Deficit and Hyperactivity Disorder Symptoms. J Pediatr.
  7. Richardson and Montgomery. The Oxford-Durham study: a randomized, controlled trial of dietary supplementation with fatty acids in children with developmental coordination disorder. Pediatrics. 2005 May;115(5):1360-6
  8. How to Make a Young Child Smarter: Evidence From the Database of Raising Intelligence, John Protzko, Joshua Aronson, and Clancy Blair, January 2013
 
1
Free Gift