Преминаване към съдържанието

Как позитивното родителство спомага за здравословното развитие на децата

19 Dec, 2023 80

Вдъхновени от събитието, от което бяхме част – “Денят на жената предприемач“ и уъркшопа „Успешни практики за съчетаване на родителство с предприемачество“, решихме да разгърнем темата за ползите от позитивното родителство. Лекторите Анна Влаева - консултант по детско развитие, Ани Събева - консултант по бебеносене и Георги Малчев - управляващ съдружник в xplora.bg, представиха различни гледни точки от своя опит. Те показаха нагледно ситуации от динамичния живот на един модерен родител.   

Какво представлява позитивното родителство? 

Позитивното родителство е подход на възпитание, при който се ценят достойнството, самочувствието и качествата на детето. В основата му стоят обичта, доброто отношение, подкрепата. Детето бива поощрявано от родителя към показване на чувствата си, активната комуникация и зачитането достойнствата на околните.  

Има изследвания, показващи успеха на този тип възпитание спрямо поведението и здравето на подрастващите. Проучване, публикувано в научното списание PNAS Nexus, дава сведения за връзката между позитивния подход на възпитание и психичното здраве в юношеска възраст.  

Изследвани са 482-ма младежи в диапазона 10-17 години. Установено е, че децата, които са имали травмиращи ситуации в социалната си среда, но са получавали консистентна подкрепа от родителите си, са по-спокойни и не показват агресия. А какви други позитивни отражения има този подход?  

Как да покажем обичта към детето си? 

Позитивният подход на възпитание учи на обич. В него родителите не се притесняват да дават да децата си обичта и топлото отношение, а и да говорят за чувствата си. Те им показват с поведението си колко е полезно да изразяваме какво усещаме.  

Детето от другата страна се учи, че да се говори за любов и за това какво усещаме не е срамно. Точно обратното – това ни помага да се чувстваме по-щастливи и оценени. В процеса на взаимно даване и получаване на любов младежите започват да ценят и да валидират емоциите на близките си хора, да са активни в изслушването на проблемите им. 

Как да водим по-освободена комуникация? 

Децата, които стават свидетели на общуване „без цензура“ в семейството си, неусетно приемат този модел и започват да водят една по-освободена комуникация в процеса на израстване. Спокойното и осъзнато поведение при говоренето между родителя и детето възпитава у младежите откритост и желание за споделяне на проблемите. Това, че се споделя с тях важна за семейството информация, им показва, че те са активен компонент на общността 

Комуникацията за тях става „ключът“ за разрешаване на конфликти. Тя засилва емоционалната връзка между хората, помага за разбиране на чувствата и емоциите и придава увереност. 

Защо са важни двустранното уважение и доверие? 

Когато родителят показва своето уважение към детето и го възприема като „равен“, то се чувства прието (валидирано) от общността – усеща, че неговото мнение и действията му имат еднаква стойност с тези на другите членове на семейството.  

Процесът става двустранен, като виждайки това поведение, детето проявява подобно отношение и е по-открито и любящо и ценящо мнението на „авторитета“. 

Как подходът помага за добро психично здраве? 

Както вече споменахме, позитивният подход на възпитание има значително отражение върху менталното здраве на подрастващите. Техните разбирания на житейските ситуации и начинът, по който реагират на тях до голяма степен се сформират в семейната среда, в ранен етап на развитие. Малките ежедневни актове на внимание и подкрепа пораждат у детето здравословното самочувствие и мотивация впоследствие.  

Прави ли позитивното родителство по-здрави децата? 

Всички изброени до момента фактори влияят както на психическото, така и на физическото състояние на детето. Двете са неизменно свързани и когато човек има даден проблем, дали в комуникацията, или в изразяването на емоции, това се прехвърля и към здравето му 

Детският организъм е значително по-крехък и е възможно то да усеща по-явно тези проблеми. Главоболия, съненост, а дори и крехък имунитет са само част от негативните реакции, които могат да се проявят в подобен изострен момент.  

Важно е родителите да дават грижата и ресурсите, от които организмът на подрастващия се нуждае. Рибеното масло Rosita подпомага психичното здраве и се грижи за подсилване на детския имунитет. Едно щастливо и оценено дете показва по-добри резултати в училище, интересува се от близките си, активно е във възприятието си за заобикалящия го свят и е цялостно по-здраво.

 Къде е границата „родител-приятел“?  

Тънка е границата между авторитетна фигура и разбиращ приятел, що се отнася до поведението на родителя. Необходима е една умереност, за да се постигне баланс между двете – детето да бъде възпитавано с ясна мисъл, но в същото време то да знае, че може да разчита на подкрепата и разбирането на мама и татко.  

„Дори и 20 минути на ден, посветени изцяло на това да си родител, да слушаш, да участваш активно в живота на детето си, не са малко. Стига да го правиш целенасочено и за него.“, каза на събитието Ани Събева, консултант по бебеносене. Тя даде пример със своето семейство и как то се събира всяка вечер, за да обсъди случилото се през деня. Това е една от успешните стъпки към създаване на ефективно общуване и заздравяване на връзката. Децата се сплотяват помежду си, усещат се като важна част от общността.  

Успешното родителство е съвкупност от ежедневни усилия, внимание, подкрепа и активна комуникация. Позитивният подход на възпитание е способен да заздрави връзката дете-родител и да сплоти семейството до степен, в която то е незаменим и ценен фактор в живота на всеки от членовете му. 

1
Free Gift