Преминаване към съдържанието

Безплатна доставка над 100 лв до офис на Еконт

Как действат ензимите за добро храносмилане?

23 Aug, 2024 71

Рядко се замисляме за тях, когато изпитаме стомашно неразположение, но те са там и е важно да им обръщаме повече внимание – храносмилателните ензими. Те са онзи „тих помощник“, който ни снабдява с най-ценното от храната, която приемаме и спомага за правилната функция на цялото ни тяло. В тази статия ще ги погледнем „под микроскоп“ и ще ти разкажем защо е важно да не ги пренебрегваш. 

Какво представляват храносмилателните ензими? 

Производството на храносмилателни ензими се случва още в нашия организъм с процеса по храносмилане. Дъвчейки храната си, от слюнката в устната кухина, а след това и в останалите етапи на усвояване на храната, се отделят ензимите, чиято основна цел е да я разгради на съставните ѝ елементи. Те са необходими, за да се освободят ценните протеини, въглехидрати и мазнини и да бъдат усвоени по най-добрия възможен начин. 

Съществуват няколко вида храносмилателни ензими, като всеки от тях отговаря за разграждането на различните вещества, приети с храната ни всеки ден. Сред най-ценните са:  

  • липаза (разгражда мазнините); 
  • протеаза (разгражда протеините); 
  • малтаза (разгражда някои видове захар); 
  • амилаза (разгражда сложни въглехидрати); 
  • лактаза (разгражда лактозата); 
  • захароза (разгражда захари).  

Липсата на ценните ензими може да доведе до някои здравословни състояния на храносмилателната система, а понякога и до усложнения, чиято поява да не можем да си обясним. И все пак има начини, по които можем да следим каква е наситеността на храносмилателните ензими в нашето тяло и да си набавяме такива чрез допълнителен прием. 

Къде се срещат естествено? 

Както споменахме, натурални храносмилателни ензими произвежда тялото ни постоянно. Те действат като естествен защитник на органите, за да усвояват ценните вещества без да се стига до раздразнение, подуване, констипация и по-сериозни състояния като синдром на пропускливите черва, гастрит, целиакия и други. Ензими се създават както в слюнката ни при поглъщане на храната, така и в тънките черва и панкреаса. Той би могъл да се нарече дори „централата“ за производство на ензими, тъй като от него произлизат най-много и най-ценни ензими за храносмилане. 

Освен в тялото ни, различни видове храносмилателни ензими се синтезират и в храната, като най-често това се случва при плодовете. Тези, богати на ензими са ананас (съдържа бромелаин), авокадо (липаза), манго (амилаза), папая (папаин) и банани (амилаза, глюкозиди). Още такива храни са мед (амилаза, протеаза), кефир (липаза, протеаза и лактаза), кисело зеле и други ферментирали храни. Разбира се, трудно е да се определи точно колко количество ензими се съдържат в храните, затова е добре те да се приемат с мярка и да се направи консултация със специалист при по-специфичен случай. 

В папаята, например, се съдържа ензимът папаин, който се предлага и като отделна добавка. Той се използва при подуване и констипация, а това проучване показва, че по-високият прием на папая може да подобри тези състояния. Разбира се, това не може да бъде гаранция, понеже количествата в плода могат да се различават поради размера му.  

Хранителните добавки с храносмилателни ензими 

Друг начин за прием на оптималното количество храносмилателни ензими, освен чрез храна, това са хранителните добавки. Ензимите, съставени под формата на добавка, са чудесен вариант, когато нямаме достатъчно балансирана диета или пък когато ежедневието ни не позволява да хапваме питателно всеки ден. При редовен прием те могат да предотвратят неприятното подуване, чувството на глад поради недобре разградена храна и да спомогнат за оптималната функция на червата.  

Стресът, постоянното бързане и хапването на крак често възпрепятстват правилното храносмилане и усвояване на храната. Така може да се затрудни работата на органите и това да доведе до някои стомашни проблеми в дългосрочен план. Храносмилателните ензими Smidge са балансирана комбинация от глюкоамилаза, ннвертаза, лактаза, малтаза и още ензими, които да ни заредят с нужните за нормалната функция на храносмилателната система ензими.  

Защо се нуждаем от допълнителен прием на ензими? 

Понякога нарушения в здравословното ни състояние (или предпоставки за такива) могат да доведат до недостатъчно производство на храносмилателни ензими в червата и панкреаса. Едно от по-сериозните такива е хроничният панкреатит - това възпаление може да увреди клетките, които отговарят за секрецията на ензими като липаза, амилаза и протеаза. Сред останалите състояния са целиакия, болест на Крон и дори просто напредването на възрастта. Добре е да се прави профилактика на храносмилателната система, защото някои „необясними“ симптоми вероятно имат своята причина за поява. 

Храносмилателните ензими не са пробиотици 

Да, и ензимите, и пробиотиците са свързани със стомашно-чревното здраве. И не, не са едно и също. Докато храносмилателните ензими са вещества, които подпомагат раздробяването на молекулите от храната и по-лесното усвояване от кръвта, то пробиотиците представляват съвкупност от милиарди полезни бактерии, които се приемат, за да подобрят здравето на чревната флора и да компенсират за навлизането на „лоши“ бактерии в стомашно-чревния тракт.  

Често хората бъркат двете понятия, тъй като и двете са свързани с подобряване на чревното здраве, съответно и засилване на цялостния имунитет на организма, но не можем да се съгласим, че са еднакви.  

Храносмилателните ензими са онези малки и незабележими „воини“, които ни помагат ежедневно да усвояваме храната си и да взимаме максимума от нейните ползи. Те се съдържат както в слюнката, червата и панкреаса ни, така и могат да се хапват с някои плодове и ферментирали храни или концентрирано – под формата на хранителна добавка. Препоръчваме при по-сериозни здравословни състояния да се направи консултация със специалист, който да установи дадения проблем.