Преминаване към съдържанието

Кога е най-добре да се приема хидролизиран колаген?

12 Apr, 2024 80

Какво е най-доброто време за прием на хидролизиран колаген? 

Има множество мнения относно оптималното време за прием на хидролизиран колаген, за да се извлече максимална полза от неговите качества. Голяма част от нашите клиенти съобразяват приема на колагена си с тяхната ежедневна рутина, а времето за прием може да бъде приспособено според тяхната програма. В тази статия ще проучим ползите от приема на колаген в различните части от деня и ще се запитаме дали времето, което избираме, е най-подходящото. Преди да разгледаме тези въпроси, нека се фокусираме върху процеса по разграждане на колагена в нашето тяло. 

Какво се случва с колагена, когато попадне в стомашния тракт? 

Когато колагенът бъде консумиран, започва процес на разграждане в стомашния тракт, където стомашната киселина и ензимите разграждат протеина на по-малки фрагменти, наречени пептиди. Хидролизираният колаген, вече подготвен чрез хидролиза, е по-лесно усвоим и поддържа по-голяма бионаличност. Този процес става още по-ефективен в тънкото черво, където ензимите подпомагат разграждането на колагена на отделните му аминокиселини, които впоследствие биват абсорбирани от тялото. 

Как влияе стомашната киселина на колагена?  

Стомашната киселина играе ключова роля в процеса на разграждане на колагена, като улеснява действието на храносмилателните ензими и допринася за пълното му усвояване. Това се дължи на активирането на пепсин - ензим, който разгражда протеините и подпомага тяхната усвояемост. 

Колаген сутрин или на празен стомах 

Приемът на колаген сутрин или на празен стомах предлага оптимални възможности за неговата ефективност. Когато се приема преди хранене, колагенът вече се подготвя за абсорбция от стомашните киселини, които стимулират усвояването на протеина. Дори преди храненето, стомахът вече започва производството на киселини, което е благоприятно за процеса на усвояване на колагена. 

Колагенът в хидролизирана форма е още по-лесно усвоим, тъй като е преминал през процес на хидролиза, а стомашните киселини допълнително подпомагат усвояването му - това споделя д-р Джеймс Галиган, професор по фармакология и токсикология в Колежа по хуманна медицина към Мichigan university. 

В нашата предишна статия отбелязахме, че колагенът може да ни засити за по-дълго време, благодарение на високото си съдържание на протеини, което стимулира хормоните на ситост като холецистокинин. Приет сутрин, независимо дали на гладно или със закуска, той може да предложи усещане за пълнота за по-дълго време, което го прави идеален избор за заетите дни. В блога ни също така споделяме рецепти с хидролизиран колаген RealFood, което доказва, че той лесно може да бъде включен в любимите ни ястия без да променя вкуса им или да компрометира качеството си. 

Колаген вечер и преди лягане  

Приемът на хидролизиран колаген вечер е предпочитан от някои хора и също има своите ползи. Проучване, публикувано в European Journal of Nutrition, показва връзката между колагеновите пептиди и намаляването на събужданията и подобренията в когнитивната функция. Тествани са 13 спортуващи мъже, имащи консистентни проблеми със съня, които в продължение на 7 нощи, един час преди лягане, приемат или колаген, или плацебо. Резултатите показват значително подобрение в дневната активност при тези от тях, които са се възползвали от качествата на колагена.  

Благодарение на богатия си аминокиселинен профил, хидролизираният колаген може да подобри както качеството на съня, така и да окаже влияние върху продуктивността през деня. Приет вечер, преди лягане, колагенът успокоява и благоприятства за мускулната релаксация и намаляване на събужданията, поради положителния ефект на аминокиселините глицин, пролин и хидроксипролин. Те са съставна част от Хидролизиран колаген RealFood и са веществата, отговорни за качеството на нашия сън – проучване, публикувано в медицинското списание Sleep and Biological Rhythms показва, че глицинът не само подпомага качеството на съня, но и стимулира паметта през деня.  

Преди или след тренировка? 

Колагенът играе важна роля във възстановяването на мускулите след тренировка, като помага за поддържане на съединителната тъкан и релаксацията на мускулите. Независимо дали го приемаме преди или след физическата активност, той може да подобри резултатите и да намали възпаленията и болката след упражненията. Изследване, проведено сред спортуващи мъже, доказва този благоприятен ефект. 

Определянето на оптималното време за прием на колаген преди или след тренировка зависи от индивидуалните нужди на мускулите. Ако се търси повече подкрепа по време на тренировка, приемът преди нея може да бъде по-подходящ. След тренировка колагенът може да помогне за бързото възстановяване и подпомагане на мускулната тъкан. 

За да се вземе най-доброто решение, е необходимо да се сравнят нуждите си и да се реши дали мускулите имат нужда от повече подкрепа по време на упражненията или след тях. 

Заключение  

Стомашната киселина подпомага храносмилането на колагена, като денатурира сложната му структура и улеснява действието на храносмилателните ензими, като в крайна сметка го разгражда на по-малки пептиди и аминокиселини, които могат да бъдат усвоени и използвани от тялото.  

Решението в коя част на деня да приемаме колаген изцяло зависи от нуждите ни и от това как се чувстваме в различните етапи от денонощието. Приет сутрин, той засища, а аминокиселините дават нужната енергия на мускулите. В късните часове на деня или вечер той успокоява и ни предразполага за един по-качествен сън, с по-малко събуждания и помага за това да се чувстваме отпочинали на следващия ден. Тъй като всеки организъм работи с различно темпо, е важно да проследим собствените си нужди и да се водим по това, от което има нужда тялото ни. 

1
Free Gift