_(1).jpg)
Стартираме поредица, в която всеки месец ще те запознаваме със сезонните храни през него, как се грижат те за здравето ти и по какъв начин да ги влагаш в менюто си.
С идването на пролетта, природата разцъфва за нов живот, слагайки край на студения и неплодороден период. Април е месецът, в който започваме да забелязваме все повече зеленини по пазарите и магазините и можем да си купим витаминозните плодове и зеленчуци, които нашата природа може да ни предложи през пролетта.
За ползите от приема на сезонна храна ще си поговорим повече тази пролет, а първият гост в рубриката ни е Анелия Калчева – сертифициран хранителен терапевт и създател на блога Healthylicious, в който тя споделя своите авторски рецепти и дава полезни съвети при избора на питателна и здравословна храна. Със своите книги, курсове и практични съвети тя превръща ежедневното хранене в едно приятно и структурирано вкусово изживяване. Ани ни разказа защо е важно да се обръщаме към сезонните продукти и родното производство и как ние самите влияем на ритъма на тялото си чрез избора на храна.
Какво означава сезонно хранене?
Ани: Всеки сезон ни носи различни плодове и зеленчуци, което най-общо означава, че те изобилстват в този период и съответно са отгледани в България и са на достъпни цени. Сезонното хранене е най-полезният и всъщност бюджетен начин да се храним пълноценно.
Защо е важно да се храним сезонно?
Ани: Сезонната храна е с най-добър хранителен профил, тъй като е отгледана и откъсната, точно когато е узряла от естествената слънчева светлина. По този начин запазват витамините и минералите си и не биват третирани допълнително. От колкото по-далеч идва даден продукт, толкова по-обработен е той, за да издържи на пътя, условията и времето за пристигане. Най-общо това би трябвало да означава, че не се използват такива количества консерванти, пестициди и различни техники за забавено зреене.
Предполагам знаете как всичко се пръска, за да изглежда добре и да издържи на няколко дни път със самолет и кораб, след това да изглежда добре в магазина и накрая да има още няколко дни живот в хладилника ни. Възможно ли е това в реалността и защо тогава тъкмо откъснатите домашни ягоди или череши се развалят на следващия ден, дори в хладилник?
Също знаем, че през зимата не ядем домати, точно защото не са в сезон. И това е нормално. Също така тялото ни се настройва според сезона - през лятото ни се ядат по-леки храни, а през зимата по-тежки и мазни заради температурата. Чудесен пример са краставиците, които съдържат голямо количество вода и са хидратираща храна - обикновено имаме желание за тях през лятото, защото тогава е горещо.
Друг плюс защо да избираме сезонни храни е, че по този начин подкрепяме родните производители и фермери. Успяваме да ги насърчим да продължат с продукцията си и тя да е максимално качествена, без да се използват изкуствени препарати. Избирайки сезонни и български продукти, можем да се наслаждаваме на плодове и зеленчуци, които по принцип имат много кратка трайност, като малините да кажем.
Разбира се, всички тези плюсове на сезонната храна, не означават, че не бива да ядем манго, папая и други екзотични плодове, но нека те не преобладават в ежедневието ни и са по-скоро за разнообразие. Основата на едно балансирано и здравословно хранене е винаги в сезонните и местни плодове и зеленчуци, а след това се надгражда с качествени източници на протеини и мазнини.
Кои са сезонните храни през месец април?
Ани: През април все още нямаме много свежи храни, но пък природата се събужда и започва плавен преход към лятото и изобилието. Имаме аспержи, бакла, зелени салати, киселец, коприва, лапад, спанак, левурда, пресен лук, пресен чесън, репички, рукола, а от плодовете все още най-сезонни са ябълките и остатъчните зимни плодове.
Разкажи ни за действието им върху организма и как допринасят за здравето ни всеки ден.
Ани: Включвайки сезонни плодове и зеленчуци в храненето си, се уверяваме, че се храним максимално разнообразно.
Смята се, че имаме необходимите гени и нуждата от храна, която расте на нашата географска ширина. Няма нищо лошо да опитваме и по-екзотични храни, но тялото ни със сигурност има нужда от повече ябълки, отколкото манго, ако сме родени в България. Колкото повече цветове, толкова по-добре. Това най-общо са фитонутриентите (естествените съединения, намиращи се в плодовете и зеленчуците) и всеки цвят ни доставя различни нутриенти. Неслучайно съществува изразът “яж дъгата”.
Всеки цвят буквално ни носи различни витамини и минерали и по този начин даваме най-доброто на тялото си. Според последните проучвания е добре да включваме над 25 вида плодове и зеленчуци всяка седмица, за да предоставим на микробиома си разнообразна храна.
Други проучвания пък правят сравнение между вноса на храна и отглеждането на реколта в местни райони и се установява, че процесът по внос на плодове и зеленчуци често е по-интензивен на въглерод и вода и може да е причина за негативен екологичен отпечатък, но и създаване на повече работни места.
Можеш ли да дадеш няколко интересни начина, по които лесно да ги добавим в дневното си меню?
Ани: Хубаво е, че българските плодове и зеленчуци са лесно приложими в традиционни рецепти и не е нужно да се чудим как да ги използваме. Това улеснява ежедневието ни и по един или друг начин продължаваме традициите си. Така можем да се сближим със семейството си, коментирайки и опитвайки забравени рецепти. Дори когато си мислим, че през зимата няма пресни плодове и зеленчуци, това не е съвсем така, тъй като този сезон изобилства от кореноплодни зеленчуци, които имат невероятен вкус и приложение.
С април се появяват зелените и пролетните леки ястия. Чудесно е да се използва спанак, лапад, коприва в различни ястия като яхнии, ориз, манджи или дори към палачинки - кой не обича нещо зелено и малко цвят?
Има ли разлика в това да хапваме тези сезонни храни в съответния месец и това да ги добавим в менюто си през останалата част от годината?
Ани: Да, има, но това не означава никога да не ядем нещо, което обичаме. Замразените горски плодове например са супер вариант през зимата, защото са замразени, когато са били узрели и са по-добър вариант от тези в магазините през януари. Тялото ни разпознава природата и има свои собствени ритми, които ние също „подхранваме“ чрез храната си.
Какво да запомниш от Ани?
Сезонните плодове и зеленчуци ни дават най-полезните и качествени вещества, тъй като са отгледани и откъснати, точно когато са узрели на естествена слънчева светлина. Произведените в България растителни храни са най-добрият избор през всеки сезон, защото те не са обработвани с препарати така, че да са подготвени да издържат седмици наред в пътуване.
Сред най-полезните сезонни храни през април са:
- аспержи;
- бакла;
- зелени салати, лапад, спанак;
- киселец и коприва;
- левурда;
- пресни лук и чесън;
- репички;
- рукола.