Преминаване към съдържанието

Безплатна доставка над 100 лв до офис на Еконт

Кои са веществата, които помагат за усвояването на колаген?

30 Aug, 2024 129

Кофакторите за оптимален синтез на приетия протеин 

Приемът на качествен колаген е от основно значение за нивото на абсорбция от организма, но има ли и други фактори, които влияят на това приетият от нас колаген на ежедневна база да бъде усвоен максимално добре? Отговорът е „Да“ и в тази статия ще разгледаме някои от веществата, които, приемани успоредно с колагена, са способни да подобрят неговия ефект, за да виждаме ползите по тялото си максимално продължително дълго време. 

Защо да приемаш допълнителни вещества за усвояване на колагена?  

Нека започнем с отговор на този въпрос – защо на първо време да се приемат допълнителни вещества в помощ на колагена – той не е ли достатъчен източник на протеин? Колагенът е май-наситеният протеин в човешкия организъм и допълнителният му прием ще повиши нивата му в нашите органи и системи, но тъй като е външна добавка, неговата абсорбция от организма е от голямо значение.  

За да се синтезира правилно и максимално голямо количество от колагеновата добавка са важни няколко фактора: 

1. Хидролизата на колагена 

За да се внедри колагеновата молекула по-лесно след прием, е важно тя да бъде достатъчно малка, за да може да се синтезира. Това се случва при процеса на хидролиза, чрез който аминокиселинните вериги на протеина се скъсяват, за да се абсорбират в кръвта максимално лесно. 

2. Качеството на суровината 

Както с всички вещества, които даваме на тялото си, така и при колагена качеството на суровината трябва да е безкомпромисно – ясен произход, натурално съдържание без наличие на синтетични добавки и с гаранция за сигурността на действието му. 

3. Неговите кофактори 

Това са веществата, които взаимодействат пряко с колагена, за да може той да се синтезира максимално добре. Те помагат за неговото действие и е добре да успяваме да си ги набавяме с храната, която хапваме ежедневно при балансирана диета или с допълнителна помощ (чрез приема им като добавки). 

Каква роля имат кофакторите на колагена? 

Ключовите нутриенти, които имат помощна роля при синтеза на колаген в организма, са ценни и с незаменима функция при сформирането на тъканите. Това проучване разкрива, че дори при наличие на ценните аминокиселини (тези от колагена), ако в тялото има ниски нива на някои от кофакторите, синтеза на протеини и липиди би бил недостатъчно ефективен и ензимите, които помагат за образуване на протеина в тялото може да не функционират правилно.  

Витамин C 

Носещ основна стойност при синтеза на колаген, витамин C пряко се обвързва с процеса на стабилизирането на колагеновите нишки (хидроксилация). Колагеновите нишки изграждат съединителната тъкан и са в основата на състава на кожата, косата, ноктите, червата, сухожилията и мускулите.   

Витамин C е разпространен в природата елемент, като най-вече може да бъде набавен от плодове и зеленчуци – ацерола, шипка, цитруси и още много. За да се снабдяваме ежедневно с оптималните му количества обаче е необходимо да имаме един питателен и пълноценен начин на хранене – това включва да приемаме всички нутриенти, ценни за доброто ни здраве, без големи ограничения и лишаване от конкретен тип храна. Това понякога може да бъде трудно постижимо поради динамичността на ежедневието ни. В такъв случай кофакторът трябва да дойде от друго място – чрез хранителна добавка.  

Хиалуронова киселина 

Нашумяла през последните години и влагана в множество кремове, серуми и други продукти и терапии за красота, хиалуроновата киселина има едно основно и мощно свойство, с което пряко работи, взаимодействайки си колагена и неговите аминокиселини, за стегнатия и гладък вид на кожата (и не само). Това е задържането на влага в клетките.  

Киселината има хидрофилна макромолекула, която се грижи в посока намаляване признаците на стареене и увеличаване на хидратацията в дълбочина. Това клинично проучване разглежда как в контакт с вода молекулата увеличава още повече обема си и навлиза в празните пространства между клетките на кожата, като така тя е по-стегната, а фините линии са видимо намалели.  

Цинк 

Отново кофактор, който можем да си набавим чрез храната – цинкът има ключова роля при синтеза на колаген, макар че е по-известен като минерал, поддържащ силен имунитет. При оптимални количества той отговаря за над 100 ензима, в това число и за колагеназата – комплекс от ензими, съдържащи се в колагена, които разграждат пептидните връзки за по-бърз и ефективен синтез. Цинкът е и помощно средство при зарастване на рани, понеже колагеназата стимулира и подсилва наранените тъкани, като изгражда и нови такива. Среща се най-вече в храни като месо, яйца, ядки и морски дарове, както и като хранителна добавка за по-концентриран прием.  

Витамин А  

Витамин А често може да се срещне като добавка в козметика за лечение на кожни проблеми като акне, тъй като той притежава противовъзпалителни свойства, като са проучени множество възпалителни процеси, върху които той има положителен ефект. При успореден прием с колаген, витаминът предпазва колагена от по-бързо „изчезване“ и подпомага естественото производство на нови протеини. От друга гледна точка, той участва и в подсилването на кръвоносните съдове и образуването на нови такива, което позволява по-бързото и ефективно доставяне на хранителни вещества до тъканите. 

Мед 

Работейки заедно с ензима лизил оксидаза (LOX), медта се свързва както с колагеновите фибрили, като ги стабилизира, така и с еластина – протеин, отговорен за еластичността на съединителната тъкан, съответно и нейната здравина и издръжливост на натоварване. Най-често се среща в ядките и в морски дарове като стриди, калмари и раци. Освен на помощ при синтеза на колаген, медта поддържа и здравето на червените кръвни клетки и спомага за оптималното наличие на желязо в кръвта. 

Кофакторите на колагена имат жизнено важна роля за неговото синтезиране – без тяхното присъствие е много вероятно, приемът на протеин да не даде желания ефект в дългосрочен план. Тялото ни е един цялостен, добре устроен механизъм и когато му даваме това, което то иска, резултатите на добрата ни грижа няма да се забавят.